Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 06:47

Girl Band – Holding Hands With Jamie (Rough Trade, 2015)

Written by 

Το κουαρτέτο Girl Band μας έρχεται από την Ιρλανδία και, σε αντίθεση με ό,τι θα υπέθετε κανείς με βάση το όνομά τους, είναι όλοι άντρες νεαρής ηλικίας (όλοι τους είναι μεταξύ 23 και 24 χρονών). Όμως όλα τα παραπάνω μικρή σημασία έχουν. Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι Girl Band θεωρούνται, απόλυτα δικαιολογημένα, ένα ιδιαίτερα ανερχόμενο σχήμα. Δικαιολογημένα, διότι με το πρώτο LP τους Holding Hands With Jamie (έχουν προηγηθεί ένα ΕΡ και κάμποσα singles που έκαναν εντύπωση) επιτυγχάνουν να περάσουν στις ηχογραφήσεις τους την ωμή ενέργεια των live τους, που έχουν ήδη αρχίσει να κάνει όσους τους έχουν δει να παραμιλάνε. Το εννοούν όλοι όσοι παραληρούν από ενθουσιασμό; Άλλοι ναι, άλλοι σίγουρα όχι. Οι Girl Band δεν αποτελούν ένα ιδιαίτερα «φιλικό προς τον χρήστη» σχήμα. Το να προσποιούνται κάποιοι τους ενθουσιασμένους εν όψει του hype που πάει να δημιουργηθεί στα εναλλακτικά, ας τα πούμε, media είναι αναμενόμενο. Δεν θα το ομολογήσουν φυσικά ποτέ, αλλά ένα είναι βέβαιο: Το υβρίδιο που οι Dara Kiely (φωνητικά), Adam Faulkner (ντραμς), Alan Duggan (κιθάρα) και Daniel Fox (μπάσο) έχουν συγκροτήσει καλώς ή κακώς δεν είναι ακριβώς για ευρεία κατανάλωση. Δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι αξιόλογο. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει.

Ένα από τα ζητήματα που έπρεπε να επιλύσουν οι αστέρες του εναλλακτικού Τύπου ήταν η κατηγοριοποίηση του ήχου των Girl Band. Και εδώ έχουμε ακούσει πολλά ευφάνταστα, όπως neo-grunge (!) και όλες τις πιθανές και απίθανες χρήσεις του όρου noise. Τον πιο πετυχημένο χαρακτηρισμό όμως τον έδωσε νομίζω το ίδιο το γκρουπ: noise/post punk.  Ως προς το πρώτο συνθετικό δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Οι Girl Band έχουν αυτό το στοιχείο, είναι σαφές. Όμως εδώ, ο θόρυβος είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Τα παράφωνα riffs των Birthday Party και των Sonic Youth στο Bad Moon Rising, οι υπόκωφοι ήχοι που παράγει η κιθάρα, το συχνά ανορθόδοξο παίξιμο της rhythm section εντάσσονται μέσα στα τραγούδια του δίσκου, δεν είναι τα τραγούδια. Και αυτό είναι που προσελκύει κοινό που κανονικά δεν θα άκουγε την μουσική τους.

Και το δεύτερο συνθετικό είναι όμως επιτυχές, γιατί, όπως σωστά οι ίδιοι εξήγησαν, το postpunk να μπορεί περιλαμβάνει πολλές και ετερόκλητες επιρροές. Στο Baloo λοιπόν θα ακούσουμε πάλι τους Birthday Party. Το The Last Riddler είναι ένα τυπικό noise/hardcore κομμάτι, ενώ το, πιθανότατα καλύτερο κομμάτι του δίσκου, Pears For Lunch χαρακτηρίζεται από το motorik beat του krautrock, παντρεμένο με οτιδήποτε θα μπορούσε να γράψει ο Albini. Το In Plastic πάλι, μία ακόμη από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου, είναι στην πραγματικότητα ένα θορυβώδες βαλς, ενώ εξαιρετικό είναι και το Fucking Butter (τι τίτλος!), στα οκτώ σχεδόν λεπτά του οποίου οι Girl Band επιδίδονται σε ένα τολμηρό παιχνίδι επιρροών και διαθέσεων, στην παράδοση πολλών nowave σχημάτων. Κοντά σε αυτά άξια αναφοράς είναι τα φωνητικά του Dara Kiely, όσο και η ερμηνεία του, που μπορεί να ξεκινήσει από χαρντκορίστικα ουρλιαχτά και να φτάσει μέχρι την υποτονική σχεδόν εκφορά των στίχων με την απουσία μουσικότητας που λατρεύουμε στους Fall, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει χαρακτήρα.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με μία ηχογράφηση που έχει ποικιλία και γίνεται συχνά απρόβλεπτη και περιπετειώδης, κάτι που θα εκτιμήσουν ίσως οι περισσότερο μυημένοι στο είδος, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αντιληφθούν και όλοι οι υπόλοποι.

8/10

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα