Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 15:59

Heaters – Holy Water Pool (Beyond Is Beyond, 2015)

Written by 

Άλλη μία περίπτωση δίσκου που κυκλοφόρησε προ ολίγων μηνών (τον Σεπτέμβριο), αλλά μας απασχολεί ακριβώς λόγω τόσο της ποιότητας όσο και του επερχόμενου live του συγκροτήματος (29/2 στο Six D.O.G.S. μαζί με τους δικούς μας Nerrves). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: γνωρίζω πως μόλις προ ολίγων ημερών έγραφα ότι λίγα είναι τα κιθαριστικά συγκροτήματα που έχουν να επιδείξουν κάτι το πρωτότυπο, το καινοτόμο, για να εκθειάσω τους Ought. Και θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ ότι το psych garage υβρίδιο των Heaters είναι πρωτάκουστο. Από την άλλη όμως, επειδή η παρθενογένεση στην μουσική (πιο σωστά, στην Τέχνη γενικότερα) δεν υφίσταται, υπάρχει και ένα άλλο μέγεθος, το οποίο έχει εξίσου μεγάλη σημασία, και αυτό είναι η προσωπικότητα, το ιδιαίτερο στίγμα που έχει ένας καλλιτέχνης, το προσωπικό του αποτύπωμα. Αυτό, όταν υπάρχει, μπορεί να κάνει και το πιο χιλιοακουσμένο πράγμα να φαντάζει όχι απλώς ελκυστικό, αλλά ακόμη και μοναδικό και ας μην είναι. Αυτή είναι η περίπτωση των Heaters.

Το τρίο από το Michigan (μουσική «γιάφκα» γνωστή διαχρονικά για την παραγωγή κορυφαίων θορυβοποιών) έχει ένα μεγάλο ταλέντο, το οποίο εμφανίζει στο σύνολο των ηχογραφήσεών του: κατορθώνει να συγκεράσει την πνιγμένη στο reverb, πρωτόγονη σχεδόν ψυχεδέλεια που παίζει, με hooks τα οποία σου κολλάνε εύκολα στο μυαλό. Οι Heaters δεν αυτοπεριορίζονται στην δημιουργία λιγότερο ή περισσότερο υπνωτικών drones. Έχουν το θάρρος αλλά και το ταλέντο, χωρίς να φεύγουν από τις γνωστές vintage επιρροές, να διανθίζουν τον ήχο τους με πολύ και καλό, μελωδικό, στα όρια της pop garage rock, αλλά και ακόμη και με surf και folk, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο που, χωρίς να χάνει τον ψυχεδελικό του χαρακτήρα, μπορεί εύκολα να αρέσει και σε λιγότερο ειδοποιημένο στο συγκεκριμένο μουσικό ύφος κοινό.

Έτσι, πλάι σε ακατέργαστα psych garage anthems όπως το πολύ καλό εναρκτήριο Kamikaze, το Sanctuary Blues και το Propane, ακούμε το Gum Drop που ηχεί σαν να έχει ηχογραφηθεί στο San Francisco κάπου μεταξύ 1967 και 1968, αλλά και ψυχεδελική folk όπως το πανέμορφο Master Splinter που θυμίζει ελαφρά «πειραγμένους» Sadies, τυπικά 60s garage pop διαμαντάκια όπως το εξαιρετικό instrumental Hawaiian Holiday και το Honey, ή ακόμη και surf/pop όπως το Bad Beat. Και, για να προλάβω πιθανές ενστάσεις, χωρίς να αποφεύγουν πλήρως την πεπατημένη – το είδος που παίζουν καθιστά κάτι τέτοιο πρακτικά σχεδόν αδύνατο - οι Heaters κερδίζουν διότι δεν είναι τυποποιημένοι. Δεν φοβούνται να τραβήξουν τα κομμάτια τους στα άκρα (στον δίσκο ακούμε αρκετά συχνά κομμάτια να ξεκινούν ως mid temo και κάπου στα μισά να απογειώνονται), συγχόνως όμως αποφεύγουν τα ατελείωτα jams, που όταν γίνονται από συγκρότημα που ξέρει τι κάνει μπορούν να σε καθηλώσουν, όταν όμως γίνονται ψυχαναγκαστικά κουράζουν μέχρι τελικής εξόντωσης). Κυρίως, δεν έχουν το παραμικρό θέμα με τις απλές, όμορφες pop μελωδίες. Και αν το ντεμπούτο τους (Solstice, 2014) ήταν ίσως πλουσιότερο σε αυτό τον τομέα γιατί ακριβώς έβαζε πολύ περισσότερο κλασικό garage στην εξίσωση, το πιο ψυχεδελικό, συγκριτικά πάντα, Holy Water Pool δεν πάσχει.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο, κυρίως όμως είναι ισορροπημένο: δεν υπάρχουν «παραγεμίσματα» απλώς για να συμπληρωθεί ο αριθμός των κομματιών του δίσκου, ενώ συγχρόνως το πέρασμα από το ένα μουσικό ύφος στο άλλο δεν πλήττει την ομοιογένεια του συνόλου: αυτό που ακούμε είναι αναμφίβολα psych garage, όπως έγραψα και στην αρχή και μάλιστα καλής ποιότητας. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την φήμη ότι οι live εμφανίσεις τους είναι εξαιρετικές, τότε πιθανότατα θα δούμε ένα καλό σχήμα στον απολύτως σωστό χρόνο. Εκεί θα είμαστε και θα τα πούμε...

7,5/10

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα