Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 09:47

1000mods – Repeated Exposure To… (Ouga Booga And The Mighty Oug, 2016)

Written by 

Το 2016 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την εγχώρια heavy rock σκηνή. Η θετική συγκυρία έγκειται στο ότι τα τρία κατά τεκμήριο ποιοτικότερα σχήματα του χώρου (μιλάμε φυσικά για τους Nightstalker, Planet of Zeus και 1000mods), κυκλοφόρησαν με λίγους μήνες διαφορά νέες δουλειές. Από την άλλη, η αρνητική εξέλιξη είχε να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγιναν ξεκάθαρα τα σημάδια κόπωσης στο συγκεκριμένο ήχο (δεν είναι τυχαίο που πλέον υπάρχουν σελίδες στο διαδίκτυο που παρωδούν συστηματικά τη σκηνή…). Βέβαια λογικό και αναμενόμενο ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο αν σκεφτούμε ότι η έκρηξη στο συγκεκριμένο ύφος συνέβη στα καθ’ ημάς την περίοδο 2009-2010, οπότε έχουμε διανύσει ήδη αρκετά χρόνια από τότε (αναλογιστείτε ότι διαρκεί περίπου όσο και η οικονομική κρίση και θα αντιληφθείτε ότι μιλάμε όντως για πολλά χρόνια).

Με βάση τα παραπάνω η κυκλοφορία του νέου LP Repeated Exposure To… των 1000mods είχε εξέχουσα σημασία, καθώς κάποιοι περίμεναν ένα «στραβοπάτημα» από τη μπάντα, που θα παρέσυρε και όλη τη σκηνή. Οι Κορίνθιοι όμως διέψευσαν όσους ανέμεναν κάτι τέτοιο, αφού το τρίτο τους πόνημα είναι πραγματικά ένας θαυμάσιος δίσκος. Το ντεμπούτο τους Super Van Vacation (2011) κουβαλούσε την νεανική ενέργεια και ορμή του συγκροτήματος και έσφυζε από ψυχεδελικούς ήχους με μια υφέρπουσα doom-ιλα στο background, ο διάδοχος του Vultures (2014) ήταν ένας γρήγορος, ευθύς rock δίσκος και τώρα με το τρίτο τους άλμπουμ έρχονται να αποδείξουν ότι το γκρουπ έχει αποκτήσει ένα στιβαρό ηχητικό χαρακτήρα. Αυτό που κάνει σπουδαίο το Repeated Exposure To… και το διαφοροποιεί από τους προκατόχους του, είναι η ποικιλία ήχων και ρυθμών. Είναι ξεκάθαρο ότι οι 1000mods δοκίμασαν, χωρίς άγχος, νέα στοιχεία στη μουσική τους και το τελικό αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Οι οκτώ συνθέσεις του νέου τους δίσκου είναι σαφώς μεγαλύτερες σε διάρκεια σε σχέση με το Vultures και ξεχωρίζουν λόγω της βελτιωμένης απόδοσης σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, κιθάρες, φωνητικά). Φυσικά και εδώ βρίσκουμε κομμάτια – δυναμίτες (τι να πρωτοδιαλέξεις;): The Son, Above 179, On A Stone, Groundhog Day, όλα ένα κι ένα. Στις πιο «εθιστικές» συνθέσεις θα κατέτασσα τα A.W., Loose και Into The Spell που σίγουρα θα είναι από αυτά που θα ενθουσιάζουν το κοινό στις συναυλίες τους. Γενικότερα, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα άλμπουμ ωριμότητας χωρίς την αρνητική χροιά που συνήθως υπονοεί ο όρος. Σε αυτή τη δουλειά είναι πιο εμφανές από κάθε άλλη φορά ότι το συγκρότημα ήξερε τι ήθελε να κάνει, πώς να το κάνει, πώς να εντάξει νέα στοιχεία και πώς να φιλτράρει καλύτερα τις επιρροές. Και μιας και είπαμε για επιρροές, η μυθική παρακαταθήκη των Kyuss είναι κι εδώ πανταχού παρούσα και δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι παρότι το εγχώριο heavy rock βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, «τελειωμένο» δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε, ακόμα. Όσο η «αγία τριάδα» (Nightstalker, Planet of Zeus, 1000mods) είναι ακόμα ζωντανή και παράγει σπουδαίο υλικό και όσο η νέα γενιά συγκροτημάτων που ακολουθεί (ενδεικτικά Tuber, Naxatras, Instant Boner) είναι αρκούντως τολμηρή, η σκηνή θα συνεχίσει να ζει και να αναπνέει και θα συγκεντρώνει πολύ κόσμο στα αντίστοιχα live. Με βάση όσα προηγήθηκαν δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το πρόσφατο LP των 1000mods ήταν ένα φιλί της ζωής για τον συγκεκριμένο ήχο (αναφερόμενοι, πάντα, στην Ελληνική πραγματικότητα). Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον του κόσμου θα υποχωρήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι 1000mods είναι νέοι, ικανοί και δουλευταράδες και σίγουρα θα μας απασχολούν για πολλά χρόνια ακόμα.

 

7,5/10

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα