Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 22:00

Sundayman - Scene Missing (Inner Ear, 2016)

Written by 

Οφείλω να ομολογήσω αρχικά πως ενώ είχα παρακολουθήσει τη δουλειά του Sundayman (κατά κόσμον Κυριάκου Μουστάκα), ακούγοντας το πρώτο δείγμα από τη νέο του δουλειά, το εθιστικό Alive (το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει βρει το δρόμο του προς τα λίγα καλά ραδιόφωνα της πόλης) ξαφνιάστηκα θετικά. Το ξάφνιασμα ολοκληρώθηκε με την ακρόαση ολόκληρου του Scene Missing, ενός άλμπουμ που θα μπορούσε να είναι δημιούργημα μιας μοντέρνας indie pop μπάντας αντί ενός DJ και παραγωγού. Σίγουρα το επίτευγμα του Sundayman είναι αξιοπρόσεκτο και σε αυτό σημαντικός αρωγός υπήρξε ο Γιώργος Μανωλούδης, οποίος πρόσφερε τους στίχους και τα φωνητικά τα οποία έδεσαν άψογα με τη μουσική. 

Το Scene Missing είναι η τρίτη ολοκληρωμένη δημιουργία του Sundayman (είχαν προηγηθεί τα Outerland - 2009 και Retronome - 2012) ωστόσο η σχέση του με την ηλεκτρονική μουσική μετράει πολλά χρόνια (έχει συνθέσει πολλή μουσική για διαφημίσεις, μεταξύ άλλων). Εδώ νομίζω τον συναντάμε σε μια πολύ καλή στιγμή του, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο σημερινό που βασίζεται στην ηλεκτρονική και pop μουσική, πατώντας γερά, παράλληλα στο παρελθόν. Πέραν από το προαναφερθέν Alive υπάρχουν αρκετά όμορφα pop κομμάτια σαν τα ρυθμικά Dandelion, Jupiter και Lovers, το χαμηλών τόνων Parts of You και το θαυμάσιο Sun King (καμία σχέση με το ομώνυμο των Cult…). Το σημαντικότερο στοιχείο βεβαίως είναι ότι το άλμπουμ διαθέτει τέτοια ροή, που διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή από την αρχή ως το τέλος.

Κατά την άποψη μου, το Scene Missing είναι μια από τις πιο προσεγμένες και ολοκληρωμένες δουλειές του 2016, όσοι ασχολούνται με την ηλεκτρονική και όχι μόνο μουσική αξίζει να το αναζητήσουν. Είναι, επίσης, σημαντικό για την εγχώρια σκηνή γενικότερα το γεγονός ότι υπάρχουν μουσικοί που δουλεύουν χαμηλόφωνα και παράγουν μουσικές που όχι μόνο δεν στερούνται ποιότητας αλλά έχουν και κάτι να σου πουν. Δίχως αμφιβολία ο Sundayman ανήκει σε αυτή την κατηγορία.  

7/10

 

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα