Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 17:05

The Pigeon Detectives – Broken Glances (Dance to the Radio, 2017)

Written by 

Μετά το πλατινένιο Wait For Me το μέλλον ανοιγόταν λαμπρό μπροστά τους. Η αγάπη πολλών κριτικών ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη για πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα και το κοινό έδειχνε να τους αγκαλιάζει γρήγορα. Παίρνοντας ένα όνομα στο οποίο ποτέ δεν πίστεψαν και προσπαθώντας εκ των υστέρων, μάταια, να δημιουργήσουν ένα σχετικό μυστήριο και ένα παράλληλο μύθο σχετικά με αυτό, επικεντρώθηκαν στη δουλειά τους, με την επιτυχία να τους βαραίνει αναπόφευκτα. Δέκα χρόνια αργότερα, φτάνουμε στο πέμπτο τους άλμπουμ, το Broken Glances, με το οποίο το κουιντέτο από το Leeds προανήγγειλε ένα πιο «σχολαστικό και εκλεκτικό» δίσκο από τους προηγούμενους και δη από το Wait For Me.

Κι αν μιλάμε για «στροφή» στην καριέρα τους, μπορούμε, εκτός από μεταφορικά να τη λέμε και κυριολεκτικά, αφού ηχογράφησαν το νέο τους άλμπουμ σε εταιρεία της πόλης τους, αφήνοντας την Cooking Vinyl Records. Μάλιστα, για να εκφράσουν καλύτερα τις πιο ψαγμένες ιδέες τους, συνεργάστηκαν στην παραγωγή με τον επίσης συντοπίτη τους Richard Formby (που έπαιζε στους πολύ αγαπημένους Dakota Suite), ο οποίος έχει δουλέψει, μεταξύ άλλων, με τους Wild Beasts, Darkstar και Ghostpoet. Έτσι, μάλλον δεν αποτελεί καμία έκπληξη η πληθώρα των επιρροών που έχουν αποτυπωθεί στον ήχο τους, ούτε το φαινομενικά ετερόκλητο αρκετών από αυτές. Ο Matt Bowman έχει δηλώσει ότι στο άλμπουμ αυτό ήθελαν να συμπεριλάβουν όλο το μέχρι τώρα μουσικό ταξίδι τους, προσθέτοντας ότι όσοι ακούσουν τα τραγούδια με προσοχή, θα δουν πως είναι μια ωδή σε όλους εκείνους που αγόρασαν κάποιο δίσκο τους ή πήγαν σε κάποια συναυλία τους. Με άλλα λόγια, το Broken Glances προαναγγέλθηκε ως αντιπροσωπευτικό του μέχρι σήμερα ήχου τους, που δεν αποσκοπεί σε απλή αναπαραγωγή του, αλλά φιλοδοξεί να τον πάει ακόμα παραπέρα, χωρίς να δυσαρεστήσει κανένα πιστό φίλο τους. Κι αν αναρωτιέστε αν πετυχαίνει το σκοπό του, η απάντηση είναι καταφατική. Οι Pigeon Detectives έχουν ωριμάσει ηλικιακά, αλλά κυρίως μουσικά κι αυτό γίνεται άμεσα σαφές, μέσα από δέκα τραγούδια, που δεν αποσκοπούν απλά να μας κάνουν να νιώσουμε πρόσκαιρα όμορφα, αλλά να κερδίσουν την ευρύτερη εκτίμησή μας. Και, τελικά, το πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό. Πέρα από αυτό, δείχνουν ότι βρίσκονται πλέον σε ένα διαφορετικό δρόμο, που μπορεί να τους οδηγήσει σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από όσα μέχρι τώρα έκαναν, αν δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και έχουν την κατάλληλη έμπνευση.

Ο δίσκος ανοίγει με το μπάσο του πολυσύνθετου Wolves, που μπορεί μεν να θυμίζει τους My Morning Jacket, αλλά έχει επιρροές από τις 80’s indie κιθάρες και ειδικότερα τους Heart Throbs, αλλά και κάτι από το λυρισμό των Death Cab for Cutie. Το lead single Lose Control φέρνει τον νεότερο ήχο των Kasabian, των Cribs και των Arctic Monkeys, ενώ το Munro μας γυρίζει πάλι πίσω, κρύβοντας καλά εκφράσεις ανάλογες των όψιμων Cure και των R.E.M. Σε συναφές μήκος κύματος βρίσκεται και το δυνατό Enemy Lines, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Tears for Fears on acid. Το παιχνίδι με το χρόνο συνεχίζεται αφενός μέσω του ρυθμικού Sounding the Alarm και αφετέρου του εθιστικού Little Bit Alone που αμφότερα θα ζήλευαν οι War on Drugs, αλλά και με το Falling in Love που παραπέμπει στον Ben Watt, όταν εκείνος έπαιζε με τον Robert Wyatt. Η ηχητική παλέτα έχει στιγμές από brit pop στο Stay With Me, αλλά και πιο rock στο Postcards, με το δίσκο να κλείνει με το Change My World, που παραπέμπει σαφώς στο ξεκίνημά τους.  

Κάποιοι από εσάς ίσως βρουν το Broken Glances κάπως μελαγχολικό και πιο ατμοσφαιρικό, σε σχέση με τα προηγούμενα. Αυτό, υποθέτω, δεν έχει σχέση τόσο με τη διάθεσή της μπάντας, αλλά με τη μουσική και ηλικιακή της ωρίμανση. Κι αν δεν έχει τόσες άμεσα ευδιάκριτες επιτυχίες, μην το φοβάστε. Και πάλι indie rock είναι στο «δια ταύτα». Μόνο που έχει κάπως σοβαρέψει!

7/10

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα