Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 16:01

V/A - Soul on Fire – The Detroit Soul Story 1957-1977 (Soul Time Records, 2017)

Written by 

Οι πιο πολλοί πέρα από τον Ατλαντικό το αποκαλούν Motor City, επειδή στα όριά του εδρεύουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford και Chrysler. Κάποιοι άλλοι, προφανώς μετά από σύντμηση των λέξεων της μηχανής και της πόλης, αλλά και ως φόρο τιμής στη θρυλική δισκογραφική του Berry Gordy Jr, του έχουν δώσει το παρατσούκλι Motown. Όπως όμως κι αν πει κανείς το Detroit, ένα θα παραμείνει αδιαμφισβήτητο: το ότι υπήρξε η πόλη στην οποία η soul άνθισε και μεγαλούργησε. Κι αν δεν υπάρχει απολύτως κανείς που να αμφισβητεί τη μοναδική συνεισφορά της Motown Records, αυτό δε σημαίνει ότι την εικοσαετία 1957-1977 η καρδιά της soul δε χτυπούσε και σε κάποιες άλλες «εναλλακτικές» δισκογραφικές εταιρείες.

Η συλλογή Soul on Fire - The Detroit Soul Story 1957-1977 καταγράφει ογδόντα έξι τραγούδια από εταιρείες όπως οι Lu Pine, Sidra και Impact, μέσα σε τρία CD. Σκοπός της είναι να ρίξει φως σε ό,τι συνέβαινε, παράλληλα με τη δραστηριότητα της Motown, τη χρυσή για τη soul εποχή, στην πόλη όπου αυτή γνώρισε τις πιο ένδοξες μέρες της. Επτά από αυτά ήταν μέχρι τώρα ακυκλοφόρητα, ενώ είκοσι ντεμπουτάρουν σε ψηφιακή μορφή. Ανάμεσά τους θα βρείτε κάποιες πρώιμες ηχογραφήσεις των Wilson Pickett (φυσικά, υπάρχει και το περιβόητο Found Love), Eddie Floyd, The Falcons, Fork In The Road, Mr. FloodParty, Just Brothers, The Precisions και Bettye LaVette, καθώς και μεταγενέστερων αστέρων της Motown, όπως των Supremes (υπό την επωνυμία The Primettes), του Marv Johnson, των The Contours και του Brian Holland. Στο ένθετο βιβλιαράκι υπάρχουν πολλά στοιχεία για την άγνωστη σε πολλούς «εναλλακτική» αυτή soul σκηνή, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, μερικά από τα οποία αποτυπώνονται δραματοποιημένα και στην πρόσφατη ταινία Detroit της Kathryn Bigelow. Όλα τα τραγούδια, που ηχογραφήθηκαν μέσα στην εικοσαετία 1957 - 1977, έχουν υποστεί επεξεργασία από το προσωπικό των εταιρειών Joe Boy και Outta Sight.  

Η κυκλοφορία αυτή, είναι αφιερωμένη στον Robert West, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στη μετεξέλιξη του Detroit rhythm and blues στα ‘50s και τα πρώιμα ‘60s. Ο West υποστήριξε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή της τη νέα τάση των doo wop φωνητικών σχημάτων, που γνώριζαν μεγάλη απήχηση στους Αφροαμερικανούς νέους, οι οποίοι μετοικούσαν μαζικά από το νότο στις βιομηχανικές πόλεις του Αμερικανικού βορρά, όπως στο Chicago, το Detroit, τη Philadelphia, το Los Angeles και τη Νέα Υόρκη. Οι κυρίαρχοι την εποχή εκείνη ήχοι της jazz, της blues και των gospel άρχιζαν να δίνουν τη θέση τους στους αγαπημένους του «νέου κοινού», που γνώριζαν ταχεία εξάπλωση από το διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο των ραδιοφωνικών σταθμών, nightclubs και δισκογραφικών εταιρειών. Ειδικότερα στο Detroit, οι πρωτοκαθεδρίες του Bernie Besman, ιδιοκτήτη της Sensation Records, αλλά και του Joe Von Battle, ιδιοκτήτη της JVB Records, έμοιαζαν να αμφισβητούνται. Το Detroit αποδεικνυόταν στην πράξη το επίκεντρο των μουσικών εξελίξεων, με τον Robert West να πρωτοπορεί στηρίζοντας το νέο μουσικό μείγμα που έγινε ευρύτερα γνωστό ως soul music.

Ο West, αν και πήγε στο Detroit το 1935, μόλις το 1957 αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τα μουσικά δρώμενα, ιδρύοντας τη Silhouette Records. Το μόνο γκρουπ που ξεχώρισε από τις τάξεις της ήταν οι εξαιρετικοί The Falcons, στους οποίους συμμετείχε ο ανηψιός του, Eddie Floyd. Ύστερα ο West έφτιαξε την εταιρεία Kudo, παίρνοντας μαζί του τους Falcons, όπου βρήκαν στέγη και οι Marv Johnson και Brian Holland, που σε λίγο μεταπήδησαν στη Motown, όπως και ο JoltinJoe Howard. Σύντομα ο West ίδρυσε άλλες δύο εταιρείες, την Bumble Bee και τη Flick, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε το πασίγνωστο Youre So Fine των Falcons, που εδώ απολαμβάνουμε μαζί με άλλα δεκατρία τραγούδια τους!

Το 1960 ο West ίδρυσε μία ακόμα εταιρεία, την Contour Records, από την οποία πήρε το όνομά της η φερώνυμη μπάντα της Motown δύο χρόνια αργότερα. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά ο West έφτιαξε την αγαπημένη του εταιρεία, τη Lu-Pine, που ξεκίνησε με το  Found Love των Falcons, οι οποίοι είχαν τον Wilson Pickett στα φωνητικά. O Joe Stubbs, αδελφός του Levi Stubbs των Four Tops, έκανε τα πρώτα 45άρια του στη Lu-Pine, πριν ενταχθεί αρχικά στους Contours και ακολούθως στους Originals.

Τότε ήταν η εποχή που ο West, προλαβαίνοντας τα λαγωνικά της Motown, πήρε την υπογραφή των Primettes (οι οποίες σύντομα μετονομάστηκαν σε Supremes) με το υπέροχο Tears Of Sorrow, που επίσης έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε. Αν, μάλιστα, λάβετε υπόψη ότι η Motown τον πήγε στα δικαστήρια για το 45άρι αυτό, που θεωρούσε δικό της, τότε θα το εκτιμήστε περισσότερο! Το 1964 ο West πήρε στην εταιρεία του τους Fabulous Playboys, υποσχόμενος να τους κάνει τους νέους Falcons, τον Bennie McCain, που εδώ ακούμε στα Strange Things Happen και DonWant No Part Time Love, όπως και τον Mack Rice που εκπροσωπείται από το πολύ καλό The Whip και το Feels Good. Ύστερα συνέβη κάτι το αναπάντεχο. Ένας καυγάς για τα μάτια της «Ωραίας Ελένης» Bettye LaVette, που ήταν δυσαρεστημένη από τη συμπεριφορά των αρμοδίων της Atlantic, μεταξύ του West και του Herman Griffin είχε ως αποτέλεσμα να αυτοπυροβοληθεί ο West και να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι. Μη νομίσετε όμως ότι πτοήθηκε ιδιαίτερα.

Στη συλλογή υπάρχουν σχετικά δυσεύρετες στιγμές και από άλλες εταιρείες της εποχής, όπως της Sidra Records, ιδιοκτησίας του rockabilly star Johnny Powers. Στην εταιρεία του αυτή ανήκουν πολλά από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στον τρίτο δίσκο της συλλογής. Επίσης, εκπροσωπείται η Drew Records, αλλά και η Big Wheel, επίσης του Johnny Powers, που δεν είχε την έδρα της στο Detroit, ενώ υπάρχουν και δύο τραγούδια των οποίων ο Johnny έκανε την παραγωγή σε πολυεθνικές. Ξεχωρίζουν ακόμη οι συμμετοχές των Mathew Barnet με το If Your Love is Real και των Shades of Blue με το Oh How Happy. Φυσικά, πολύ σημαντικά είναι τα τραγούδια του Eddie Floyd, Set My Soul on Fire, People Gonna Talk About You και A Deed to Your Heart.

Όσοι αναζητούν τις απαρχές της soul, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι και τη δεκαετία του ’70 εκτός των ευρύτερα γνωστών ορίων της Motown, από τις 24 Νοεμβρίου θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να τις βιώσουν μέσω του Soul on Fire- The Detroit Soul Story 1957-1977, που θα τους αποζημιώσει σίγουρα.

7,5/10   

 

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα