Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 08:20

V.A. - The Lobster OST (Fire Soundtracks & Lakeshore Records, 2017)

Written by 

Αρκετοί είδαν την ταινία από την πρώτη κιόλας ημέρα προβολής της στη χώρα μας, ενώ ακόμα περισσότεροι σινεφίλ την παρακολούθησαν σε όλες τις μεριές της γης. Τώρα πια, που έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ευχάριστα «ετερόκλητο» σάουντρακ της ταινίας, που κλήθηκε να συνοδεύσει μουσικά έντονες συγκινησιακές καταστάσεις.

Αλήθεια, ξεχάστε προς στιγμή ό,τι πιθανώς γνωρίζετε για τη μουσική ταινίας και δείτε το σαν ένα τεστ: Εσείς τι μουσική θα χρησιμοποιούσατε για να ντύσετε αυτό το δυστοπικό και, εν τέλει, υπαρξιακό δράμα; Πιο συγκεκριμένα, το δράμα των αδέσμευτων ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πόλης, μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο για να βρουν υποχρεωτικά ένα σύντροφο. Κι όλα αυτά, γνωρίζοντας πως αν δεν το καταφέρουν μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες, θα μεταμορφωθούν σε θηρία, τα οποία θα εξοριστούν στα Δάση. Με δεδομένο το ότι υποχρεούμαι, ελέω spoilers, να διακόψω στο σημείο αυτό την εξιστόρηση της πλοκής, δεν πιστεύω ούτε κατ’ ελάχιστο ότι αυτή η μικρή περίληψή της θα κάνει το έργο σας ευκολότερο.

Ο βραβευμένος και για αυτήν την ταινία σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου το σενάριο της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Colin Farrell, η αγαπημένη σε σημείο παρεξηγήσεως Rachel Weisz και η Jessica Barden. Εύκολα αντιλαμβάνεστε, ο Λάνθιμος επέλεξε και τη μουσική της (με τη συνεργασία της music supervisor Amy Ashworth), η οποία περιλαμβάνει συνθέσεις και τραγούδια από διαφορετικά και, εκ πρώτης όψεως, ασυμβίβαστα είδη. Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, το σάουντρακ μιας ταινίας, μπορεί μεν άνετα να ακουστεί κατ’ επανάληψη χωρίς τη συνοδεία της εικόνας, αλλά ποτέ δε μπορεί να «αιτιολογηθεί» μακριά της. Άραγε εσείς διαλέξατε; Μήπως συμπέσατε, έστω και σε κάτι; Για να σας πω την αλήθεια, δεν το νομίζω. Μου επιτρέπετε, φαντάζομαι, μια ιντριγκαδόρικη σύνοψη: ο Λάνθιμος ξεκίνησε με Beethoven και τελείωσε με Τώνη Μαρούδα. Εντυπωσιακό, έτσι;

Πράγματι, είναι αρκετά προκλητικό των αισθήσεων, επιπρόσθετα επειδή τα διαφορετικά μουσικά είδη που περιλαμβάνονται είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι αρεστά στο σύνολό τους από τον ίδιο μέσο ακροατή. Εδώ είναι όμως το ρίσκο, όσον αφορά την αυτοτελή μουσική κυκλοφορία: να κερδίσεις τον ακροατή μέσω συγκεκριμένων συνθέσεων και τραγουδιών, ακόμα κι εκείνον που στο άκουσμα κάποιων μουσικών ειδών θα έδειχνε την αποστροφή του. Ας είμαι ξεκάθαρος: εν προκειμένω, όχι μόνο άξιζε το ρίσκο, αλλά πιστεύω πως θα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Απλά, δε γίνεται να μη σε υποβάλλει το String Quartet in F Major, Op. 18, No. 1, Adagio affettuoso ed appassionato του Beethoven, το οποίο ανοίγει το άλμπουμ. Σε ανάλογο ύφος κινούνται το Borodin Quartet με το Quintet for Piano and Strings: In Tempo di Valse, το Goldner String Quartet με το 3 Pieces For String Quartet No. 3 του Igor Stravinsky, το εξαιρετικό The Tale Quartet με το String Quartet No. 2: I Moderato, αλλά και το αληθινά εντυπωσιακό Takács Quartet με το  String Quartet No. 1 In D, Op. 25: Andante Sostenuto, που, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στην κορυφή, έστω κι αν νικά στα σημεία.

Το Million $ του Benjamin John Tomlin (feat. Milla M.) μας γυρίζει στις πίστες με τους ηλεκτρονικούς και dance ρυθμούς του, ενώ ο Johnnie Burn με το Hog Shuffle εξερευνά την ευαισθησία μέσα από ηλεκτρονικούς επίσης ήχους. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η γνωστή συνεργασία των Nick Cave & The Bad Seeds και Kylie Minogue στο Where The Wild Roses Grow. Το σάουντρακ όμως έχει και πολύτιμο Ελληνικό χρώμα. Ο Τώνης Μαρούδας μας εκπροσωπεί επάξια με το κλασικό Τι Ειν’ Αυτό που το Λένε Αγάπη, μόνο που στην εκτέλεσή του αυτή τα στάνταρντ ανεβαίνουν για έναν ακόμη λόγο: για το ότι τον συνοδεύει στα φωνητικά η Σοφία Λόρεν, η οποία, φυσικά, τραγουδά στη γλώσσα μας. Εκπροσωπούμαστε όμως και από μια τεράστια Κυρία: την Δανάη Στρατηγοπούλου, που εδώ παραδίδει μαθήματα με το Από Μέσα Πεθαμένος.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει την πρώτη Δεκεμβρίου τόσο σε ψηφιακή μορφή, όσο και σε περιορισμένα αντίτυπα διαφανούς βινυλίου.

7/10 

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα