Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 15:29

Hawkwind – At the Roundhouse (Cherry Red Records, 2017)

Written by 

Δε θα μπορούσα να αρνηθώ ότι ανήκω σε εκείνους που καταρχάς είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις ζωντανά ηχογραφημένες κυκλοφορίες. Το ότι όμως προτιμώ εκείνες που έχουν γίνει σε στούντιο, δε σημαίνει ότι είμαι αρνητικός στο να ακούσω όσες είναι live. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του At the Roundhouse, το οποίο σπεύδω να δηλώσω ότι ανήκει στις εξαιρέσεις του παραπάνω απόλυτα προσωπικού μου κανόνα, που εδώ βρίσκει μία από τις όχι και τόσο πολλές εξαιρέσεις του.

Λοιπόν, διαβάστε γρήγορα, γιατί δε μένει και πολύς χρόνος. Το διαστημόπλοιο αυτή τη φορά προσγειώνεται στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε κανείς δε μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Το πλήρωμα είναι πολύ γνωστό, καταξιωμένο ήδη από το Νοέμβριο του 1969 (για σκεφτείτε το: κοντεύει να περάσει  μισός αιώνας!) και, για μία ακόμα φορά, έρχεται με δώρα φορτωμένο, και μάλιστα, εν προκειμένω, τα φέρνει στους ίδιους τους Δαναούς! Μόνο που εδώ δε μπορεί να γίνει λόγος για φόβο, αλλά για απόλαυση. 

Η ηχογράφηση αυτή, πέρα από την αξία της, είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Αυτός έχει να κάνει με τον τόπο που έλαβε χώρα. Η συγκεκριμένη έγινε στις 26 Μαϊου του 2017 στο μνημειώδες κλαμπ Roundhouse του Λονδίνου, που βρίσκεται στην κοντινή στο Camden Town περιοχή του Chalk Farm, όπου η μπάντα είχε παίξει το 1977! Μάλιστα, από την παλιά συναυλία τους είχε αποτυπωθεί το κομβικό Silver Machine στο άλμπουμ Greasy Truckers Party. Σε ανάμνηση, λοιπόν, των παλιών καλών στιγμών, έρχονται με «καθυστέρηση» έξι μηνών οι εξίσου καλές νέες, μέσω αυτής της πλούσιας και εορταστικού χαρακτήρα box set κυκλοφορίας, όπου υπάρχει το live στο σύνολό του τόσο σε ακουστική, όσο και σε οπτικο-ακουστική μορφή. Κι αν αναρωτιέστε για το set-list, τότε μάθετε ότι αυτό αποτελείται από τραγούδια των δύο τελευταίων δίσκων τους, των The Machine Stops και Into The Woods, που μπήκαν στο top 40, αλλά και επιλεγμένες στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στο τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους, το Into The Woods, ενώ από το παρελθόν ξεχωρίζουν το αντιπροσωπευτικό Brainbox Pollution, το κλασικό και ανεκτίμητο Steppenwolf που κάνει τους λυκάνθρωπους να ζωντανεύουν ξανά, το χαρακτηριστικό βομβαρδιστικό Born to Go, αλλά και το επιβλητικό Magnu.

Μιλώντας για την κυκλοφορία ο ηγέτης της μπάντας Dave Brock δήλωσε ότι διασκέδασαν πολύ την επιστροφή τους στο Roundhouse μετά από σαράντα χρόνια, όταν είχαν πρωτοπαίξει εκεί με support κάποιους άσημους ακόμα τύπους, που λέγονταν Motörhead. Δηλαδή, τη νέα μπάντα του πρώην «δικού» τους Lemmy, τον οποίο είχαν διώξει λόγω εμπλοκής του με ναρκωτικές ουσίες, παίζοντας όμως τη βραδιά εκείνη και το αρχικά τραγουδισμένο από εκείνον Silver Machine. Κι επειδή οι Hawkwind όχι μόνο δεν είναι κακά παιδιά, αλλά ξέρουν να τιμούν και το παρελθόν, ανέβασαν μαζί τους στη σκηνή τον PhilWizzoCampbell, κιθαρίστα των Motörhead και The Bastard Sons, όταν έπαιξαν τα encore Brainbox Pollution και Silver Machine.

Το ακουστικό τμήμα της κυκλοφορίας αποτελείται από δύο CDs, ενώ το οπτικο-ακουστικό από ένα DVD, όπου μπορεί κανείς επιπρόσθετα να απολαύσει την πανδαισία του lightshow του John Moules. Εδώ που τα λέμε, τι στο καλό spacerock θα γινόταν χωρίς λάμψεις και υποβλητικά ενδιάμεσα σκοτάδια; Λίγο μετά το ξεκίνημα της προσεχούς χρονιάς το At  the Roundhouse θα βγει σε βινυλιακή μορφή.

Δε θα μπορούσα να τελειώσω την καταγραφή των σκέψεών μου για το At the Roundhouse χωρίς να παραλείψω να σας προειδοποιήσω για κάτι… διαφορετικό: αν, κατά την ακρόασή του, συνειδητοποιήσετε ξαφνικά ότι ο τυπάς που στέκεται αθόρυβα δίπλα σας και ακούει το δίσκο μαζί σας δεν έχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του γένους σας, μην τρομάξετε. Ξεχάσατε ότι η μουσική των Hawkwind ανέκαθεν άρεσε και στα διαφορετικά αυτά «ανθρωπάκια»; Και, παρακαλώ, μην ακούω ανοησίες του τύπου «Δε γνωρίζω αν έχει καλές προθέσεις». Ακόμα κι αν δεν είχε, με τέτοια μουσική, μπορεί ακόμα και να σας προσκαλέσει να πάτε στον πλανήτη του για να την ακούσετε σε ακυκλοφόρητα στον πλανήτη Γη bootlegs!

7,5/10

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα