Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 14:27

Dimitry Evgrafov - Comprehension of Light (130701, 2017)

Written by 

Είμαι σίγουρος πως σας έχει συμβεί. Μιλάω για μια μελωδία, που κολλάει στο μυαλό σας από την πρώτη κιόλας φορά που θα την ακούσετε και δε λέει να ξεκολλήσει με τίποτα. Κι όσο σοβαρά και αν προσπαθήσετε να την κάνετε πέρα, τόσο αυτή βρίσκει σαν το νερό μια απειροελάχιστη δίοδο που δεν είχατε υπολογίσει και έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Όχι μία, αλλά δύο, τέτοιες συναντάμε στην Κατανόηση του Φωτός του εξαιρετικού Dimitry Evgrafov. Οι συνθέσεις A Chance to Change και First Crop δεν είναι φτιαγμένες για να περάσουν απαρατήρητες, αλλά για να εντυπωθούν μέσα σας και, αναπόφευκτα, να ντύσουν κάποιες ανύποπτες στιγμές σας. Είναι μεγαλειώδεις, επιβλητικές και συνάμα αναγωγικές. Η πρώτη έχει κάτι από το μεγαλείο του Maximizing the Audience του Wim Mertens, όπως και η συγγενής της δεύτερη, που εξελίσσεται προοδευτικά, με μια υπερευαίσθητη απλή ενορχήστρωση, που τη φτάνει στο απόγειό της.

Κι αυτό δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Το νεαρό και ταλαντούχο Μοσχοβίτη πιανίστα και συνθέτη είχαμε γνωρίσει, μεταξύ άλλων, από το Collage και το E.P The Quiet Observation, που αποτελούσαν εξαιρετικά δείγματα γραφής. Βέβαια, η ιστορία του είχε ξεκινήσει με ιδιωτικές κυκλοφορίες των συνθέσεών του από τα δεκαεπτά του χρόνια, ενώ το επίσημο πρώτο βήμα έγινε στην δισκογραφική εταιρεία 130701 το 2015 με το Collage. Η μουσική του Evgrafov εντάσσεται στο neo-classical ευρύτερο χώρο, όπου τα πλήκτρα του σμίγουν ηλεκτρονικούς ήχους και έγχορδα, εν προκειμένω μάλιστα του Iskra String Quartet. Κι αν θέλετε να την οριοθετήσετε περισσότερο στο πλαίσιο της εταιρείας που ηχογραφεί, μπορείτε να τη βάλετε κοντά σε εκείνη των Max Richter, Hauschka καιhann Jóhannsson.

Το Comprehension of Light, που είναι ο πρώτος δίσκος του συνθέτη ο οποίος κυκλοφορεί σε μορφή βινυλίου, έχει ελαφρώς διαφορετικό ύφος από τα προηγούμενα, με σταθερές αξίες τις συνεισφορές των εγχόρδων και δευτερευόντως των πνευστών στα πλήκτρα του. Πλήκτρα, τα οποία, κατά ένα μικρό «παράδοξο», εδώ εμφανίζονται μετά από τις τέσσερις πρώτες συνθέσιες του δίσκου, φέρνοντας μια μικρή ανατροπή στα προσδοκώμενα. Κι όλα αυτά με ευδιάκριτα drones, ιδίως στις πρώτες συνθέσεις του δίσκου. Κι όσο η ακρόαση προχωρά, τόσο η προσήλωση εντείνεται. Μετά το Through the Gloom, που αποπνέει την αίγλη της ECM μαζί με τα εξίσου όμορφα Wandering και Rajas που προηγούνται, έρχονται οι δύο συνθέσεις για τις οποίες μιλήσαμε στην αρχή και ύστερα ακολουθεί το υπέροχο Kintsukuroi, το οποίο είναι προϊόν της συνεργασίας του με τον πολυοργανίστα Benoît Pioulard του Αμερικανικού ντουέτου των Orcas. Υπάρχουν ακόμα δύο συμμετοχές, αυτή του William ‘MemotoneYates, καθώς και του Σέρβου Abul Mogard στο Znanie, το οποίο ρίχνει το βλέμμα του στο παρελθόν, θυμίζοντας, μαζί με το Sattva, το αμίμητο L’ Apocalypse des Animaux του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Στο δε ευαίσθητο Rootedness ακούμε το πιάνο και τα έγχορδα να συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία.

Ο δίσκος αυτός, όπως λέει ο τίτλος και φανερώνει το εξώφυλλό του, αποτελεί ένα μυσταγωγικό και αναγωγικό μουσικό ταξίδι από το σκοτάδι προς το φως, μέσα από τον πόνο και την εξιλέωση, με απώτερο σκοπό την κατανόησή του.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα