Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 16:15

Cristobal and the Sea – Exitoca (City Slang, 2017)

Written by 

Τους Cristobal and the Sea τους γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια μέσα από το καλoκαιρινό, πολύχρωμο και ιδιαίτερα κεφάτο ντεμπούτο τους, το Sugar Now. Τώρα έρχεται η σειρά του Exitoca (και όχι Exotica) για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποδείξουν αν μπορούν να φτιάξουν έναν ακόμα όμορφο δίσκο.

Η μουσική των Cristobal And The Sea έχει χαρακτηριστεί ως tropicalia pop, λόγω της εμφανούς σχέσης της με καλοκαιρινά τοπία. Μη νομίσετε όμως πως δεν ακούγεται ευχάριστα και το χειμώνα. Φανταστείτε πως έχει δακριτές ethnic επιρροές, bossa nova, folk, soft jazz, Balearic beats και, φυσικά, pop. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά μη παραλείψετε να βάλετε και τις καταβολές που κουβαλούν τα μέλη του κουαρτέτου από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τότε θα έχετε μια απολύτως ασφαλή εικόνα για τη μουσική τους. Όταν σχηματίστηκε το συγκρότημα απαρτιζόταν από τον Πορτογάλο Joao Seixas (φωνητικά και κιθάρα), τη Γαλλίδα Leila Seguin (φωνητικά, φλάουτο) και τον Ισπανό Alejandro Romero (φωνητικά, μπάσο). Οι τρεις τους ήταν συμφοιτητές στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Loughborough, όταν αποφάσισαν να φτιάξουν τους Cristobal And The Sea, στους οποίους αργότερα προστέθηκε ο Γαλλο-Αμερικανός Elliott Arndt και ο Αιγύπτιος Youssef Ibrahim.

Η μπάντα, που εδρεύει στο Λονδίνο, αποφάσισε να περάσει μέσα από την ευχάριστη μουσική της τους προβληματισμούς της για τις δυνατότητες που θα έχουν τα μέλη της να εξακολουθούν να ζουν και να δημιουργούν εκεί μετά το Brexit και τη δυνατότητα να μπορεί να έχει κανείς σχέδιο απόδρασης για ένα καλύτερο μέλλον. Αφορμή ήταν το exotica, δηλαδή μια ανάλογη κατάσταση που συνέβη στην Αμερική στα 50s και τα 60s. Η ιδεατή αυτή κατάσταση απόδρασης είναι η Exitoca, η οποία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι ένα ταξίδι σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, στην οποία οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλο, καθώς και για το περιβάλλον, δίνουν σημασία στο συναίσθημα και διώχνουν τα προβλήματά τους με το χορό.

Στο δίσκο, που ηχογραφήθηκε σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο στα περίχωρα του Παρισιού με το Βόσνιο κάτοικο Λονδίνου Yehan Jehan, υπάρχουν ιντερλούδια, που λειτουργούν ως συνδετικοί ήχοι - περάσματα στο επόμενο τραγούδι. Τελικά, η δουλειά τους αυτή είναι πιο μεστή και πιο άρτια ηχογραφημένη από την προηγούμενη, της οποίας όμως υπολείπεται ελαφρώς συνθετικά. Στο θετικό τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν αναμφισβήτητα τα εναλασσόμενα ανδρικά και γυναικεία φωνητικά, αλλά και ο γλυκός ήχος της κιθάρας. Η δε μουσική, όπως είναι ευνόητο, έχει ένα ιδιαίτερο στυλ που ταιριάζει σε πολλές και εν πολλοίς ετερόκλητες κουλτούρες.

Το εισαγικό και πολύ κεφάτο Porcelanosa μας δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει, με ολίγη από ska, «πειραγμένη» jazz και επιρροές από world dance. Το ηχητικό τους κολάζ συνεχίζεται με το Goat Flokk, που παντρεύει τα χαρούμενα τα 80’ς, με ήχους από τη Βραζιλία και στοιχεία παραδοσιακής μουσικής της Συρίας. Οι παραλίες της Καραϊβικής έρχονται μπροτά σας με το πολύ καλό Steal my Phone, ενώ το εύγλωτο Salsa Dude αναγκάζει σε συνύπαρξη την Πορτογαλικη μουσική μελαγχολία με τη Βραζιλιάνικο κέφι, πράγμα που συναντάμε και στο Before Nine, παρά τα λοξοκοιτάγματα προς τη Sade. Οι φίλοι της bossa nova θα χαρούν με το εξωτικό Uma Voz και τις 70’ς επιρροές του, ενώ όσοι δε θελουν να γνωρίζουν μουσικά σύνορα θα απολαύσουν το The Seed, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ indie rock και ethnic. Το ρυθμικό Smadness, με την κοφτή κιθάρα του μυρίζει καλοκαίρι, ενώ το σοβαρό Take a Look at my Mind έχει την καλύτερη ατμοσφαιρική εισαγωγή και στη συνέχεια απογειώνεται από το φλάουτο της Seguin.

Το Exitoca είναι μια δροσερή, πότε νοσταλγική και πότε χορευτική, μουσική ανάσα, που θέλει να κάνει πράξη σήμερα όσα είχε πει ο μέγιστος Nile Rodgers το 1978. Δηλαδή, ότι η μουσική του δεν επιδιώκει τίποτα περισσότερρο από το να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους και να διασκεδάσουν.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα