Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 17:21

Anti-Nowhere League – The Albums 1981-87 (Cherry Red Records, 2018)

Written by 

Με ένα τέτοιο box set, που περιέχει πενήντα έξι τραγούδια σε τέσσερα cd με αυτούσια τα τρία πρώτα άλμπουμ και ένα ακόμα με B-sides που δεν υπήρχαν σε αυτά, καθώς και σπάνιες εκτελέσεις τραγουδιών, δε νομίζω να μπορεί κανείς βάσιμα να υποστηρίξει ότι η ιστορία των Anti-Nowhere League δεν περιγράφεται απολύτως επιτυχημένα. Φυσικά, η ιστορία τους δεν τελείωσε το 1987, μέχρι το οποίο κυκλοφόρησαν όλα τα τραγούδια που θα ακούσετε εδώ, αλλά συνεχίζεται ακόμα, με μια μόνο σύντομη διακοπή. Μάλιστα, παίζουν ακόμα σε μεγάλα ευρωπαϊκά punk φεστιβάλ, όπως το Rebellion και το Punk N Disorderly, ενώ έχουν προγραμματίσει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Αν θέλουμε όμως να μιλάμε για την πιο αντιπροσωπευτική δημιουργική τους περίοδο, τότε σίγουρα θα μείνουμε στην επταετία που μνημονεύεται στον τίτλο της συγκεκριμένης κυκλοφορίας.

Το ξεκίνημα της μπάντας από το Royal Tunbridge Wells ήταν όπως κάθε τυπικό ξεκίνημα μπάντας, που ήθελε το 1980 να παίξει punk. Δηλαδή, επεισοδιακό, παρεϊστικο, λίγο - πολύ αντισυμβατικό και αρκετά ονειροπόλο. Μόνο που εκείνο ειδικότερα των Anti-Nowhere League ήταν από τα πολύ πετυχημένα, αφενός λόγω του πρώτου single με τίτλο Streets of London και κυρίως λόγω του B-side So What που γέμισε με μπινελίκια και καλή μουσική κάθε ακροατή. Έγιναν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος. Με σταθερή όμως αξία και μπροστάρη τον περίφημο Animal (κατά κόσμον Nick Culmer) και κλασικότερη σύνθεση αυτή των κιθαρίστα Magoo (Chris Exall), του ντράμερ P.J. (Persian John, αλλά ορθότερα Djahanshah Aghssa) και του μπασίστα Clive Blake, οι Anti-Nowhere League έφτιαξαν τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο και ικανοποιούν κάθε φίλο του punk.   

 

We are the League (1982)

Το We are the League είναι το ντεμπούτο και καλύτερο άλμπουμ τους, που έπιασε στο # 2 του Indie Chart, παραμένοντας ένα περίπου εξάμηνο στις δέκα πρώτες θέσεις και έφτασε στο # 24 του UK National Chart. Αρχικά είχε κυκλοφορήσει στις 7/5/1982 από την WXYZ Records, αλλά ύστερα από λίγο οι κόπιες του αποσύρθηκαν, για να τις αντικαταστήσουν άλλες που είχαν μια διαφορετική εκδοχή του εξαιρετικού Animal. Στα τραγούδια του συμπεριλαμβανόταν τόσο το κλασικό Streets of London, όσο και το έτερο single εκείνης της εποχής, το καταπληκτικό I Hate People / Let’s Break the Law, μόνο που ήταν σε διαφορετικό remix. Το δε Woman, που κυκλοφόρησε αργότερα ως single με διαφορετικούς στίχους, ξεχείλιζε τόσο από (αρνητικό) συναίσθημα, που έφερνε απανωτά εγκεφαλικά στις σύγχρονες σουφραζέτες. Κι αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στο ότι το We are the League μπορείτε να συναντήσετε σε είκοσι διαφορετικές μορφές ανά τον κόσμο! Ο δίσκος, γεμάτος από την ενέργεια και το πάθος που γνώρισε το punk κυρίως στα 70’s και τα 80’s, έμελλε να εντάξει το συγκρότημα στο hardcore punk, μαζί με άλλες μπάντες, όπως τους Descendents, τους Toy Dolls και τους Dead Milkmen. Κορυφαίο τραγούδι είναι το We’re the League, ατόφιο punk εποχής το (We will not) Remember You, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθούν το World War III, που έχει κάτι από τους Magazine και το Snowman που θυμίζει τους Skids. Το δε Can’t Stand Rock ’N’ Roll τα έλεγε όλα με τον τίτλο του, αλλά γρήγορα επρόκειτο να διαψευστεί εν μέρει.

 

 

Live in Yugoslavia (1983)

Και ο δίσκος αυτός πήγε στο # 2 του Indie Chart και έφτασε μέχρι το # 88 του UK National Chart, παρά το ότι ήταν ζωντανά ηχογραφημένος. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1983 από την I.D. Records και κατά την προσφιλή της μπάντας συνήθεια επανακυκλοφόρησε μόλις τέσσερις μήνες αργότερα με διαφορετικό λογότυπο του ονόματός της και κάποιες έξτρα βρισιές στο So What. Το συγκρότημα εδώ έπαιξε ως κουιντέτο, με την προσθήκη του κιθαρίστα Mark “Gilly” Gilham. Η ηχογράφηση, που έγινε στο Mosa Pijade Hall του Zagreb στις 24/4/1983, περιέχει μια διασκευή του Paint it Black των Rolling Stones, την οποία τελικά δεν ηχογράφησαν ποτέ σε στούντιο. To Going Down εκτός από εδώ, το είδαμε μόνο σε μορφή demo, ενώ το Let the Country Feed You έκανε την επανεμφάνισή του για πρώτη φορά στο Pig Icon EP (1996). Η εκρηκτική παρουσία των Anti-Nowhere League δεν ήταν δυνατό να περάσει από τη νυν πρωτεύουσα της Κροατίας χωρίς προβλήματα, που εν προκειμένω προήλθαν λόγω των σχολίων που έκανε επί σκηνής ο Animal για τον αποθανόντα πρόεδρο Josip Broz Tito, τα οποία οι αρχές του τόπου απαίτησαν να σβηστούν από τις ηχογραφήσεις. Βέβαια, το διπλό πρωτότυπο βινύλιο, όπως θα έχετε ηδη καταλάβει, τα περιείχε όλα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχεδιασμένο από τους Crunchic και Sirc Nirbag εξώφυλλο, που απεικονιζε τη Γιουγκοσλαβική σημαία με ένα φλεγόμενο χάρτη της.

 

 

The Perfect Crime (1987)

Το σχετικά σπάνιο δεύτερο στούντιο άλμπουμ των Anti-Nowhere League, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1987 από τη GWR Records, σηματοδότησε την αρχή της σχετικά επιφυλακτικής, με τάσεις διεύρυνσης στη συνέχεια, μεταστροφής από τον ήχο του ντεμπούτου. Αυτή συνίστατο στην υποχώρηση του αμιγούς punk ήχου του We are the League προς όφελος του ευρύτερου rock της δεκαετίας του ’80. Κλασικά παραδείγματα αυτής της «μετάλλαξης» αποτελούν το On the Waterfront, που παντρεύει το post-punk με τους Journey, καθώς και τα Crime, Johannesburg, The Shining και Working for the Company. Ειδικότερα το Crime εκδόθηκε αργότερα και ως white label για τους DJ’s της Αμερικής. Όμορφα διαφορετικό είναι το System με το βαρύ μπάσο, τα σκληρά φωνητικά και τις ψυχεδελικές του πινελιές. Τα σκήπτρα όμως ψηλά τα κρατά το Atomic Harvest, που γεφυρώνει μεν τους δύο στούντιο δίσκους, αλλά λοξοκοιτάζει αγαπητικά τον προηγούμενο. Στο δίσκο αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ντράμερ Jonathan “JB” Birch, που αντικατέστησε τον PJ.

 

 

Rarities

Στον τέταρτο δίσκο του box set θα βρείτε διάφορες εναλλακτικές και σπάνιες εκτελέσεις γνωστών και μη τραγουδιών, με εξέχουσες την σούπερ punk του Woman, τα Let’s Break The Law, I Hate People και φυσικά το So What, το οποίο έχουν διασκευάσει οι Metallica. Εξαιρετικά είναι ακόμα τo For You και ιδίως το Noddy, που τα σπάει. Υπάρχουν ακόμα τα δυσεύρετα demos και οι εναλλακτικές εκτελέσεις των Animal, World War III, καθως και διάφορα άλλα καλούδια.

Κάθε επιμέρους δίσκος της κυκλοφορίας αυτής έχει το πρωτότυπο artwork, ενώ υπάρχει και ένα βιβλιαράκι με τα εξώφυλλα όλων των μεγάλης και μικρής διάαρκειας δίσκων, αλλά και σπάνιες φωτογραφίες και πληροφορίες για το γκρουπ. 

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα