Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 17:36

1000MODS – Vultures (The Lab Records, 2014)

Written by 

Οι 1000mods κατάφεραν με το ντεμπούτο τους Super Van Vacation να μπουν στην (άτυπη) κορυφαία τριάδα του εγχώριου heavy rock μαζί με τους βετεράνους Nightstalker και τους νεότερους Planet of Zeus. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, για ένα συγκρότημα από ένα μικρό χωριό, το Χιλιομόδι Κορινθίας (πρέπει να είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μουσικοί από ένα τόσο μικρό μέρος καταφέρνουν να κάνουν γνωστό το όνομα τους στην υπόλοιπη χώρα, αφού η απόσταση από τα αστικά κέντρα είναι απαγορευτική για οποιαδήποτε αναγνώριση μέσω της μουσικής). Τώρα τα «καμάρια» του Χιλιομοδίου (σύμφωνα με την Wikipedia αποτελούν τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες που γεννήθηκαν εκεί μαζί με τον συγγραφέα Βασίλη Ρώτα και την ηθοποιό Ειρήνη Παπά…) επιστέφουν με το δεύτερο δίσκο τους, Vultures, με το οποίο αποδεικνύουν ότι η φασαρία γύρω από το όνομα τους μόνο τυχαία δεν ήταν.

Το Super Van Vacation ήταν ένας πολύ καλός δίσκος, έμοιαζε όμως να έχει ένα μειονέκτημα: τη μεγάλη διάρκειά του (65 λεπτά). Πέραν κάποιων συνθέσεων η εξέλιξη των οποίων δικαιολογούσε την μακρά έκταση (Road To Burn, Vidage, Super Van Vacation) τα υπόλοιπα κομμάτια έμοιαζαν να εκτείνονται λίγο παραπάνω από όσο χρειαζόταν. Αυτή τη φορά, οι 1000mods, προφανώς, θέλησαν να αποφύγουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα η νέα δουλειά τους να διαρκεί 38 λεπτά. Η άλλη σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι οι αργόσυρτοι doom ρυθμοί περιορίστηκαν και τη θέση τους καταλαμβάνουν, πλέον, οι πιο γρήγορες rock and roll φόρμες.

Αν και κατά πολύ συντομότερος του προηγούμενου, το Vultures είναι ένας χορταστικός δίσκος, ο ακροατής θα βρει κολλητικά riff (Claws, Low), δυνατές 70’s hard rock μελωδίες (Big Beautiful, Modesty), όμορφες mid tempo συνθέσεις (She, Horses Green, Vultures) αλλά και ένα ψυχεδελικό φινάλε (Reverb of the New World) που ίσως θέλει να μας προϊδεάσει για τη μελλοντική τους κατεύθυνση.

Η μπάντα, μετά από αναρίθμητες συναυλίες, ευρωπαϊκή περιοδεία και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά stoner φεστιβάλ, παρουσιάζεται εντυπωσιακά βελτιωμένη και αυτό αποτυπώνεται και στο άλμπουμ αλλά και στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Η φράση - κλισέ «πιο ώριμοι» αποτυπώνει την πραγματικότητα χωρίς την αρνητική έννοια που κουβαλάει. Σε σύγκριση με το ντεμπούτο τους, οι 1000mods στο Vultures βελτίωσαν τις αδυναμίες τους και ανέδειξαν τα δυνατά τους σημεία, οι επιρροές πήγαν λίγο πιο πίσω και ο ήχος ακούγεται περισσότερο «δικός τους». Πρόκειται για ένα στέρεο και αποφασιστικό βήμα μπροστά. Το μέλλον, αναμφίβολα, τους ανήκει.

 

 7,5/10

 

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα