Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 11:07

Claudia Brücken & Jerome Froese – Beginn (Cherry Red Records, 2018)

Written by 

Η μουσική πλευρά της δεκαετίας του ’80 έχει συνδεθεί με διάφορες μουσικές και εικόνες, που είναι λίγο - πολύ γνωστές σε όλους. Κι αν όντως είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς απολύτως στο ποιες από αυτές είναι οι αντικειμενικότερες και χαρακτηριστικότερες, σίγουρα, ως ένα σημείο, είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Αυτό λοιπόν που απομένει είναι να προστεθούν οι υποκειμενικές στιγμές που συμπληρώνουν την εικόνα, η οποία για εμένα δε θα ήταν δυνατό να μην έχει τη μορφή και τη φωνή της Claudia Brücken.

Δεν έχω σκοπό να σας κρυφτώ. Πριν καλά - καλά ακούσω ολόκληρο το Beginn (για την ακρίβεια, αμέσως μετά την ακρόαση του Cards) έσπευσα να επαναλάβω μερικές από τις χρυσές στιγμές των Propaganda, που σημάδεψαν τα 80’s: τα Dr. Mabuse, p:Machinery και, φυσικά το Duel. Έφερα ξανά στη μνήμη μου την επιβλητική synth, ή σωστότερα, avant-pop του κουαρτέτου από το Düsseldorf, όπως και μερικά από τα προχωρημένα για την εποχή βίντεο κλιπ του, που θύμιζαν ταινίες του μέγιστου πατέρα Dario Argento, αλλά και του «πατέρα» του, του Mario Bava. Κι ύστερα πήγα στο μέρος της δισκοθήκης μου που καμαρώνουν οι κυκλοφορίες της θρυλικής ZTT, η οποία φιλοξένησε τους Propaganda, για να ξαναδώ τα εξώφυλλα των Art of Noise, Seal και 808 State να στέκουν σε περίοπτη θέση.

Κι όταν η ευχάριστη αυτή αναπόληση τελείωσε, επανήλθα στην πραγματικότητα του Beginn, που μπορείτε να έχετε στα χέρια σας από τις 15 Ιουνίου. Αν και η Claudia έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς (μεταξύ των οποίων με τον πολύ καλό Thomas Leer και τους Apoptygma Berzerk), παραμένοντας αναπόφευκτα πιστή στις ηλεκτρονικές καταβολές της, ομολογώ ότι η συνεργασία της με τον Jerome Froese με ιντρίγκαρε ιδιαίτερα. Αλήθεια, πώς θα μπορούσαν να συνυπάρξουν δημιουργικά η εμβληματική Claudia με το γιο του περίφημου Edgar Froese, ιδρυτή των εξαιρετικών Tangerine Dream, στη σύνθεση των οποίων μετείχε και ο ίδιος ο Jerome από την εποχή του Lily on the Beach (1989) μέχρι το 2006; Εκτός από τη συμμετοχή του στη θρυλική Βερολινέζικη μπάντα, ο Jerome έδωσε το παρών στη drum ‘n’ bass σκηνή με το ψευδώνυμο Ground Liftaz, κυκλοφόρησε τα προσωπικά άλμπουμ Neptunes (2005), Shive Me Timbers (2007) και Far Side of the Face (2012), στα οποία «πάντρευε» ηλεκτρονικούς ήχους με δυνατές κιθάρες ονομάζοντας το ηχητικό αυτό κράμα ως “Guitartronica” και σχημάτισε τους Loom με τον Johannes Schmoelling, που γνώριζε από τους Tangerine Dream.

Καταρχάς, το Beginn είναι αυτό που περιμένεις, βάσει των βιογραφικών των δημιουργών του, που αναφέρθηκαν αμέσως παραπάνω. Είναι σαφώς ένας δίσκος ηλεκτρονικής μουσικής, που έχει ως κεντρικούς άξονες από τη μία τα αιθέρια και συχνά επιβλητικά φωνητικά της Claudia και από την άλλη τα ατμοσφαιρικά τοπία της νεότερης κληρονομιάς των Tangerine Dream. Γι’ αυτό δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη ότι σχεδόν η πλειοψηφία των συνθέσεων έχει αναφορές στις πιο cool synth στιγμές της δεκαετίας του ’80, μέχρι το σημείο που αυτές συγκλίνουν με την pop και τη shoegaze. Οι συνθέσεις και η παραγωγή έγιναν από τον Jerome, ενώ οι στίχοι γράφτηκαν από την Claudia.

Το Flight [of] Fancy είναι κλασικό δείγμα υπέροχης 80’s pop, κατά τα πρότυπα των Saint Etienne. Το Whispers [of] Immortality σε ταξιδεύει σε πολύχρωμα νοσταλγικά τοπία, ενώ το Cards ανεβάζει τα μπιτ και βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στους Propaganda. Σε ανεβασμένους τόνους κινείται επίσης το Sweet Sense [of] Liberation, στο οποίο συμμετέχει στα φωνητικά η Suzanne Freytag, δηλαδή το έτερο γυναικείο ήμισυ των Propaganda. Μάλιστα, οι Brücken και Freytag, ως xPropaganda, ήδη άρχισαν να παίζουν σε γεμάτους συναυλιακούς χώρους. Υπάρχει ακόμα μία συμμετοχή στα φωνητικά, αυτή του David Watson, που ακούμε στα Wounded, Stars Walking Backwards και Unbound Spaces.

Φυσικά, υπάρχει και booklet με φωτογραφίες και πληροφοριακά στοιχεία, που έφτιαξε ο γραφίστας Philip Marshall, με τη βοήθεια της Claudia, του Jerome και του Paul Morley. Επίσης, έχει ενδιαφέρον το ότι δίνεται η δυνατότητα να κυκλοφορήσει ο δίσκος σε περιορισμένα αντίτυπα ως deluxe double vinyl, αν γίνουν αρκετές προπαραγγελίες μέσω της πρωτοβουλίας Cherry Red Bespoke. Στη μορφή αυτή, μάλιστα, θα υπάρχουν δύο ακόμα τραγούδια και συγκεκριμένα οι διασκευές των εξαιρετικών Gypsy και Sara των Fleetwood Mac.

Πώς το έλεγε η Claudia; “It's too late, the decision is made by fate / Time to prove what forever should last”. Έτσι ακριβώς...

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα