Print this page
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 21:00

Don Cherry - Home Boy, Sister Out (Wewantsounds, 2018)

Written by 

Οι πιο μυημένοι σίγουρα θα έχετε ακούσει για το Sono Mondiale, δηλαδή τη μουσική πρόταση που πήρε σάρκα και οστά στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του ’80, ενώ οι λιγότερο μυημένοι, πιθανότατα θα έχετε πέσει πάνω στο όνομα του αντισυμβατικού Γαλλο-Χιλιανού παραγωγού Ramuntcho Matta. Η επανακυκλοφορία που παρουσιάζεται στις γραμμές που ακολουθούν περιλαμβάνει τόσο το Sono Mondiale όσο και τον Ramuntcho Matta, έχοντας ως σημείο αναφοράς το σημαντικό avant-garde τρομπετίστα Don Cherry.

Το Home Boy, Sister Out, που κυκλοφόρησε αρχικά αποκλειστικά εντός Γαλλικών συνόρων από τη δισκογραφική εταιρεία Barclay, μέσω της επανακυκλοφορίας αυτής της Wewantsounds έχει την ευκαιρία από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή τριάντα τρία χρόνια αργότερα, να περάσει τα τελωνεία σε ψηφιακή μορφή, αλλά και διπλού βινυλίου με κάποια πρόσθετα τραγούδια. Ο συγκεκριμένος δίσκος θεωρείται ως ο καλύτερος του αναμφισβήτητα μουσικά ανοιχτόμυαλου δημιουργού του. Είναι ένας πολύχρωμος, ευχάριστος και πολυδιάστατος, ως Sono Mondiale, δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει εθνικές μουσικές της εποχής που έχουν «αφομοιωθεί» εποικοδομητικά σε jazz, funk, hip hop (rap) και ηλεκτρονικά υπόβαθρα. Θα μπορούσα να πω ότι έχουμε κατά βάση να κάνουμε με ένα funky άλμπουμ, δεδομένου ότι κάποιοι εύλογα αποκαλούν το Sono Mondiale ως DIY punk-funk ή Paris funk, αλλά δε θέλω να το αδικήσω, διότι σίγουρα είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Κι αν το ενδιαφέρον του μουσικού αυτού είδους είναι δεδομένο, άλλο τόσο δεομένη είναι η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Matta, ο οποίος έβαλε επιπλέον στο «μίξερ» τα πρόσθετα συστατικά του new wave, της reggae και της χαρακτηριστικής funk της Νέας Υόρκης. Και πράγματι, το Home Boy, Sister Out ακούγεται σα να είναι ηχογραφημένο στην πάλαι ποτέ μουσική καρδιά της Αμερικής, ενώ αποτελεί γνήσιο τέκνο των Παρισίων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη θητεία του Matta στο Μεγάλο Μήλο, όπου εργάστηκε από το 1978 μέχρι το 1980, μεταξύ άλλων, με τους Laurie Anderson, Talking Heads, Meredith Monk, Peter Gordon και τον Arto Lindsay, αλλά και περίφημες ανεξάρτητες εταιρείες, όπως η Crammed Discs και η Celluloid. Μετά την επιστροφή του στο Παρίσι ο Matta παρακολουθούσε στενά την ανεξάρτητη σκηνή που προωθούσε το περιοδικό Actuel, μέσω του οποίου γνώρισε την πρώην punk τραγουδίστρια Elli Medeiros (Stinky Toys, Elli & Jacno), που τον έφερε σε επαφή με τον Don Cherry. Τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε εύκολα, με την ηχογράφηση του δίσκου να γίνεται την άνοιξη του 1985 στο φιλόξενο για της αφρικανική μουσική διασπορά Studio Caroline. Ανάμεσα στις συμμετοχές, εκτός της Medeiros, ξεχωρίζουν εκείνες του Σενεγαλέζου ντράμερ Abdoulaye Prosper Niang (Xalam) και του avant-garde ποιητή και πολύπλευρου καλλιτέχνη Brion Gysin.

Η νέα remastered κυκλοφορία του Home Boy, Sister Out συνοδεύεται από ένα ενδιαφέρον κείμενο του δημοσιογράφου της Liberation Jacques Denis και πέντε bonus tracks, που προέρχονται από το αρχείο ηχογραφήσεων του Matta. Ένα από αυτά είναι το single του 1983 Kick, στο οποίο συμμετέχει ο Brion Gysin που επηρέασε πολλούς μουσικούς, μεταξύ των οποίων τους  David Bowie, Keith Haring, John Zorn, Genesis P-Orridge και Brian Jones. Φυσικά υπάρχει και η άλμπουμ jazzy - groovy εκδοχή του Kick, η οποία ξεχωρίζει στα σημεία μαζί με το I Walk, που παραπέμπει στον James Brown με funky, soul jazz και disco ρυθμούς. Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και το Treat Your Lady Right (στην κανονική και σε μια πιο disco μορφή), με ψήγματα από παλιά καλή rap. Το Call Me και το Rappin’ Recipe (που θα βρείτε και σε ορχηστρική μορφή) είναι soul και funky, θυμίζοντας τον Charles Wright, ενώ οι εθνικές μουσικές φαίνονται περισσότερο στα Alphabet City, Bamako Love και Reggae to the High Tower. Τέλος, το Art Deco είναι ένα κρυμμένο διαμαντάκι, ενώ το Butterfly Friend θα μπορούσε να ήταν πολύ αγαπημένο του Michael Kiwanuka.

 


Τάκης Κρεμμυδιώτης

Latest from Τάκης Κρεμμυδιώτης

Related items