Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 12:58

Dinosaur Jr. - Ear Bleeding Country (Cherry Red Records, 2018)

Written by 

Τους Dinosaur Jr. νομίζω πως ήδη τους γνωρίζετε καλά. Στις 26 Οκτωβρίου έρχεται η ώρα να μάθουμε κι εμείς οι παραμελημένοι Ευρωπαίοι το best of Ear Bleeding Country, που μόνο οι Αμερικανοί και Αυστραλοί φίλοι μας είχαν γνωρίσει «από κοντά». Κι επειδή, όπως ξέρετε, «οι έσχατοι έσονται πρώτοι», αλλά και «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», εμείς της γηραιάς ηπείρου θα έχουμε τη δυνατότητα να το γνωρίσουμε ενισχυμένο. Μη σκέφτεστε, παρακαλώ, ότι στην εποχή του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου ότι δεν έχει σημασία το πού κυκλοφορεί ένα δίσκος, ως δυνατότητα να τον αποκτήσει κανείς οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. Δε θα διαφωνούσα μαζί σας, αλλά, πώς να το κάνουμε; Είναι θέμα... τιμής. Λες και στην Ευρώπη το 2002 δεν αγαπούσαν το indie rock και το noise rock...  

Ποτέ δεν είναι αργά για τη μελωδικά θορυβώδη και επιδραστική παρέα του τραγουδιστή και κιθαρίστα J. Mascis, που άφησε μεν πίσω της το grunge, αλλά δεν έκρυψε ποτέ το πόσο το αγαπούσε. Η συλλογή που παρουσιάζεται εδώ είναι η μία και μοναδική της μπάντας, η οποία κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε βινύλιο διπλό και μάλιστα λευκής απόχρωσης. Φυσικά, εκπροσωπείται όλο το φάσμα της δημιουργίας τους, αρχής γενομένης από τα πρώτα και πανέμορφα ακατέργαστα χρόνια στις εταιρείες Homestead και SST, αλλά ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εποχή της Warner Bros. Και ως κερασάκια (δύο, παρακαλώ) στην ψηφιακή εκδοχή της νοστιμότατης αυτής μουσικής τούρτας έχουν μπει το πρόσφατο single Hold Unknown, όπως και το WhereYou Go των The Fog, δηλαδή του συγκροτήματος που ο J. Mascis έφτιαξε το 2000, πριν επανενωθούν οι πρόσκαιρα διαλυμένοι Dinosaur Jr. Όπως είναι φυσικό, τα τραγούδια έχουν υποστεί remastering τόσο στην ψηφιακή μορφή τους όσο και σε αυτήν του βινυλίου, ενώ η κυκλοφορία περιλαμβάνει τις πρωτότυπες σημειώσεις του κριτικού Byron Coley και νέο κείμενο του φαν της μπάντας Henry Rollins!

Χωρίς περιστροφές, λοιπόν, εδώ θα ξαναέρθουμε σε επεφή με τη δουλειά του συγκροτήματος, για να συνειδητοποιήσουμε τώρα περισσότερο από ποτέ, πόσο δημιουργικά ήταν αφομοιωμένη η κληρονομιά των μοναδικών Hüsker Dü και των Sonic Youth. Η κιθάρα του J. Mascis αποδείχτηκε το ίδιο καλή στις δυνατές όσο και τις μελωδικές στιγμές, καθόλη τη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος. Το κλασικό single Freak Scene είναι θεωρητικά το σημείο αναφοράς στον ήχο της μπάντας, το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να ακούγεται πλήρες και «καινούργιο», αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του. Μαζί με αυτό δε μπορεί να μη γίνει λόγος για τα Out There, In Jar και Little Fury Things, αλλά και την ομολογουμένως πολύ καλή διασκευή του εμβληματικού Just Like Heaven των Cure. Αν συνεχίσω να γράφω τις προτιμήσεις μου, σίγουρα θα αδικήσω κάποια τραγούδια. Ακούγοντας τη συλλογή αυτή και συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι ήταν αρκετά τα χρόνια που είχα να ξανακούσω κάποιο τραγούδι των Dinosaur Jr., επανεκτίμησα το υλικό τους και πρόσεξα μερικές στιγμές που δε με είχαν εντυπωσιάσει το χρόνο της κυκλοφορίας τους. Πέρα, λοιπόν, από τα πιο επιτυχημένα και αναγνωρίσιμα The Wagon, Feel The Pain και WhateverCool With Me, θα ήθελα να επισημάνω το ούτως ή άλλως εξαιρετικό Get Me, στο οποίο επανήλθα αρκετές φορές, το πιο ανάλαφρο Take Run at the Sun, που φέρει ανάγλυφα το χαρακτηριστικό της εποχής παιχνίδισμα της rock με την pop, με το οποίο όλα τα καθώς πρέπει συγκροτήματα τω καιρώ εκείνω όφειλαν να ασχοληθούν, αλλά και τα Repulsion και Chunks.

Μέσα, λοιπόν, από τη διπλή αυτή συλλογή έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε το πέρασμα από το hardcore punk και το grunge στο ‘80thrash και το Αμερικανικό post - punk των Deep Wound, μέσα από τις στάχτες των οποίων δημιουργήθηκαν οι Dinosaur Jr., με τον ντράμερ J Mascis να πιάνει την κιθάρα και τον κιθαρίστα Lou Barlow να αναλαμβάνει το μπάσο και τον Murph τα ντραμς, στη νέα τους μπάντα που απέτιε φόρο τιμής στους Neil Young, Black Sabbath, The Replacements, The Birthday Party και New Order. Η ιστορία που μόλις είχε ξεκινήσει προδιαγραφόταν εξαιρετική, αφού κάποιοι φίλοι ήδη από την εποχή των Deep Wound που είχαν «άκρες» έβαλαν δύο τραγούδια στη συλλογή Bands That Would Be God. Ύστερα ήρθαν οι πρώτες «χαοτικές» θορυβώδεις ζωντανές εμφανίσεις με τόνους distortion και αρκετούς αυτοσχεδιασμούς, που οδήγησαν τον Thurston Moore να εκφράσει το θαυμασμό του. Έπειτα ήρθε το 1985 η κυκλοφορία του ντεμπούτου Dinosaur και δύο χρόνια αργότερα του ενός εκ των κορυφαίων Youre Living All Over Me. Η αξιοζήλευτη στον ανεξάρτητο χώρο πορεία τους έπεσε πάνω στο εμπόδιο της μήνυσης που υπέβαλε η μπάντα των  ‘60s The Dinosaurs, που υπερπηδήθηκε με την προσθήκη Jr.. Κι ενώ περιόδευαν εκτενώς, με τις προσωπικές τους σχέσεις να έχουν γνωρίσει πολύ καλύτερες μέρες, ήρθε το Bug, που περιείχε το μυθικό Freak Scene, ενώ ακολούθησε το Where You Been, που έκλεισε την άτυπη περίοδο που οι Dinosaur Jr. δρούσαν ως μπάντα, με τη στενή έννοια του όρου, χωρίς τα μέλη τους να είναι διασπασμένα σε σόλο απόπειρες ή παράλληλες συμμετοχές σε άλλα σχήματα. Η ιστορία τους, που συνεχίστηκε ως το 1997 και ξανάρχισε να γράφεται από το 2005, αναβιώνει μέσα από τα τραγούδια του Ear Bleeding Country και ακούγεται σχεδόν απόλυτα σημερινή και εν δυνάμει επιδραστική.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα