Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 15:55

The Fog Ensemble – Throbs (Inner Ear, 2018)

Written by 

Το ντεμπούτο των Fog Ensemble είχε κυκλοφορήσει το 2015 (το είχαμε παρουσιάσει εδώ) και μας είχε προκαλέσει θετικότατη εντύπωση, μας σύστηνε μια νέα μπάντα με ιδιαίτερο ήχο και σημαντικά προσόντα. Τρία χρόνια αργότερα το trio από τη Θεσσαλονίκη επέστρεψε με το Throbs, ένα άλμπουμ που δεν διαψεύδει στο ελάχιστο τις  υψηλές προσδοκίες που μας είχαν δημιουργηθεί.

Στη νέα τους δουλειά η ηχητική παλέτα δεν έχει αλλάξει, κι εδώ η μουσική τους εξακολουθεί να αποτελεί μια μίξη shoegaze, post rock και post punk. Σε κάθε σύνθεση η πλάστιγγα συνήθως γέρνει υπέρ κάποιου από τα τρία προαναφερθέντα μουσικά ρεύματα χωρίς ωστόσο να παραγκωνίζει εντελώς τα υπόλοιπα. Στο Breathe για παράδειγμα ακούγονται σαν μια μοντέρνα shoegaze μπάντα, στο Weather Girl μοιάζουν πιο κοντά στον τωρινό ήχο των Mogwai, ενώ στο False Move κοιτάζουν ευθέως στο παρελθόν και το βρετανικό post punk, έτσι όπως το όρισαν οι Joy Division. Δεν λείπουν ωστόσο και τα κομμάτια όπως τα Droog Party και Fever Bliss (εξαιρετικά αμφότερα), στα οποία επιτυγχάνεται η απόλυτη ισορροπία μεταξύ των παραπάνω μουσικών προσεγγίσεων.

32 λεπτά διαρκεί συνολικά το Throbs, κι αν κάποιος ισχυριζόταν πως είναι «καλό μεν αλλά σύντομο», δεν θα μας εύρισκε σύμφωνους. Ο χρόνος είναι αρκετός ώστε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο έργο, και να δημιουργήσουν μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από πληρότητα. Οι επτά instrumental συνθέσεις τους διαθέτουν μεστότητα, οικονομία, στέρεες μελωδίες, εναλλαγές ρυθμών, κιθαριστικά riff που δεν περνάνε απαρατήρητα και το σημαντικότερο: το σχήμα στοχεύει στην ουσία και όχι στις εντυπώσεις. Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι πραγματικότητα. Οι Fog Ensemble δεν κάνουν πολλά για να μας εντυπωσιάσουν, ωστόσο έχουν την ικανότητα να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή σε κάθε κομμάτι τους κι αυτό πρέπει να τους το πιστώσουμε. Θεωρώ το Throbs από τις πληρέστερες εγχώριες κυκλοφορίες της περασμένης χρονιάς και θα ήταν ευχής έργο να φτάσει σε όσα περισσότερα αυτιά είναι δυνατό. 

7,5/10


Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα