Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 14:44

V/A – Losing Touch With My Mind – Psychedelia in Britain 1986-1990 (Cherry Red Records, 2019)

Written by 

Τι λέτε; Είναι αρκετά εξήντα τραγούδια για να παρουσιάσουν τη Βρετανική ψυχεδελική σκηνή του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’80; Σπεύδω να απαντήσω καταφατικά, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ποιον των συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο Losing Touch With My Mind - Psychedelia in Britain 1986-1990. Φαντάζομαι όμως ότι επειδή έιναι πιθανό κάποιοι από εσάς να αναρωτιούνται ποιο ακριβώς ήταν το συγκεκριμένο μουσικό είδος και ποια ήταν η σχέση του με το post-punk ή το acid-punk, ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι μιλάμε για αυτό που κάποιοι ονομάζουν νεο-ψυχεδέλεια. Ειδικότερα όμως, θα έλεγα πως στην περίπτωση του τριπλού αυτού box set, που κυκλοφορεί στις 29 Μαρτίου, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με γκρουπ που το σύνολο του έργου τους μπορεί να θεωρηθεί ως ψυχεδελικό, αλλά και με άλλα που «εντάχθηκαν» στον ήχο του Μάντσεστερ, το shoegaze, την αναβίωση του ήχου των mods ή την ανεξάρτητη pop και rock της εποχής εκείνης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Losing Touch With My Mind - Psychedelia in Britain 1986-1990, που οφείλει το πρώτο τμήμα του τίτλου του στο φερώνυμο τραγούδι των Spacemen 3, έρχεται ως φυσική συνέχεια του Another Splash Of Colour!. Θα θυμάστε ίσως ότι στο τελευταίο παρουσιάζονταν συγκροτήματα του πρώτου μισού της ίδιας δεκαετίας, των οποίων ο ήχος δεν είχε καμία αναφορά στον ψυχεδελικό. Με το Losing Touch With My Mind όμως παρουσιάζεται η ψυχεδελική πλευρά των συγκροτημάτων της εποχής, που κινούνταν παράλληλα με εκείνα της κασέτας C86, μερικά από τα οποία συμμετέχουν και στις δύο συλλογές, όπως και κάποια πιο αφοσιωμένα στη νέα εκδοχή της ψυχεδέλειας σχήματα. Στην κυκλοφορία αυτή περιλαμβάνονται γνωστά, άγνωστα, σπάνια και συλλεκτικά τραγούδια, τα οποία παρουσιάζονται στο ένθετο βιβλιαράκι ένα προς ένα, μαζί με εκτενές κείμενο του Hugh Dellar.

Γυρίζοντας πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με το post-punk, το glam και το goth να έχουν εδραιωθεί και τον κόσμο να αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων διψασμένος για κάτι «καινούργιο», η αναβίωση των ψυχεδελικών ήχων με ένα σαφώς ρυθμικότερο τρόπο και καταιγισμό από effects pedals έδωσε μια νέα πνοή στα μουσικά δρώμενα. Την εποχή εκείνη στην Αμερική μεσουρανούσε το κίνημα της Paisley Underground, ενώ στη Βρετανία οι κιθάρες άρχιζαν να αφήνουν κατά μέρος τη μονομερή επιβλητικότητά τους, τα λαχούρια έκαναν την επανεμφάνισή τους σε πουκάμισα και σακάκια, μαζί -δυστυχώς- με την εκτεταμένη χρήση του ναρκωτικού ecstasy. Αιτία της μεταστροφής ήταν η ανακάλυψη από τη νέα γενιά συγκροτημάτων της ψυχεδελικής μουσικής που άνθισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με εκπροσώπους τους απίστευτους και ανεπανάληπτους West Coast Pop Art Experimental Band, αλλά και τους 13th Floor Elevators, Love, Kaleidoscope, Nirvana (UK), Strawberry Alarm Clock, Velvet Underground και τους πρώιμους Pink Floyd. Σημαντικό ρόλο στη «γνωριμία» του κοινού με τη μουσική αυτή διαδραμάτισαν οι συλλογές Pebbles και Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era. Την εποχή εκείνη στους ανεξάρτητους κύκλους δέσποζαν οι επανακυκλοφορίες δίσκων της χρυσής ψυχεδελικής εποχής και ανάλογες συλλογές με αξιόλογα συγκροτήματα που είχαν παραμείνει στην αφάνεια. Σε αυτήν την πρόκληση ανταποκρίθηκαν πολλά γκρουπ της εποχής και λιγότεροι singers - songwriters, έστω αποσπασματικά, συντελώντας στο να αναβιώσει ο ψυχεδελικός ήχος, με την απλούστερη και συχνά αναλογική μορφή που πρωτοεμφανίστηκε, συνοδευόμενος από trippy beats.

Αρκετές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής, με μπροστάρισα την Creation Records, φλέρταραν (αρχικά, τουλάχιστον) με την ψυχεδέλεια. Η «σκηνή» άνοιξε με τους ενδιαφερόμενους πολύ για την εικόνα τους Primal Scream, αλλά και με τους Spacemen 3, που καταφανώς αγαπούσαν τη μουσική των πρώιμων Hawkwind, των 13th Floor Elevators, Stooges και MC5, ενσωματώνοντας τις επιρροές αυτές σε ένα φρέσκο ήχο. Κάτι ανάλογο έκαναν και οι The Shamen, που είχαν εμμονή με τον Syd Barrett, καθώς και οι δημοφιλείς μπάντες του Madchester με κορυφαίους τους Stone Roses (που αγαπούσαν τους The Byrds) και τους Charlatans (που είχαν αδυναμία στους Zombies), τη στιγμή που οι Inspiral Carpets λοξοκοίταζαν σοβαρά προς το garage rock.

Μερικά από τα γνωστότερα γκρουπ από αυτά που συμμετέχουν στη συλλογή είναι οι Biff Bang Pow!, The Telescopes, Spacemen 3, The Charlatans, The Stone Roses, Primal Scream, Robyn Hitchcock & The Egyptians, The Pale Saints, The Legendary Pink Dots, Inspiral Carpets και Thee Hypnotics. Υπάρχουν επίσης πολύ αγαπημένα γκρουπ, όπως οι The Revolving Paint Dream, Gaye Bykers On Acid, Paul Roland, Sun Dial, C Cat Trance, The Times, The Seers, The Darkside και The Moonflowers, όπως και οι Magic Mushroom Band, The Shamen, Ultra Vivid Scene, Boo Radleys, The King Of Luxembourg, Blow-Up, The Sea Urchins, The Primitives. Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το Mind Train των The Modern Art, το Mother Sleep των 14 Iced Bears με υπέροχο μπάσο, το αισιόδοξο In From The Cold των The Prisoners, το Please Don’t Sandblast My House των One Thousand Violins, το προσηλωμένο στους House of Love Income Tax των Barbel, το Freak Outburst των Something Pretty Beautiful, το πιστό στα πατροπαράδοτα Living Colours των The Black Atlas, το δυνατό Look To The Sun των Sleep Creature And The Vampires και, για τους μη μυημένους, η «έκπληξη» Exploding Heads And Teapots (Past Their Prime) του Captain Sensible.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα