Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019 13:56

Tony Banks - Banks Vaults: The Albums 1979 – 1995 (Esoteric Recordings, 2019)

Written by 

Ο Tony Banks έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο συνυδρυτής, κιμπορντίστας, συνθέτης και στιχουργός των πρωτοκορυφαίων Genesis. Δηλαδή του μεγαλειώδους αυτού συγκροτήματος που δίδαξε όσο μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού ενός μονόχειρα, που μάλιστα του λείπουν δύο δάχτυλα, τι σημαίνει (ηλεκτρική μουσική) art rock, avant-garde και progressive rock

Ο Tony Banks όμως, στις προσωπικές του δουλειές, από την πρώτη κιόλας στιγμή αποφάσισε να ασχοληθεί με αρκετά -έως πολύ- διαφορετικά μουσικά είδη. Ξέρω, ξέρω. Και συμφωνώ, αν και όχι απολύτως. Έκανε, περίπου ό,τι προσπάθησε και ο Mike Rutherford: Εξερεύνησε τη θεωρητικά ανύπαρκτη, για κάθε φίλο της περιόδου που οι Genesis ήταν περισσότεροι από τρεις, pop πλευρά της έμπνευσής του. Δεν ανέφερα ως καινοτόμο το ότι καταπιάστηκε επίσης με την κλασική μουσική, αφού αυτό είχε γίνει (τουλάχιστον, στους έχοντες γνώση) καταφανές μέχρι και το Wind & Wuthering. Με άλλα λόγια, οι προσωπικές του απόπειρες βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη φάση από το Duke και μετά, αν και χωρίς τόσο εμφανές ρυθμικό περιεχόμενο. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο το ότι το πρώτο του σόλο άλμπουμ κυκλοφόρησε έναν μόλις χρόνο πριν από αυτό.

Ο γεννημένος στις 27 Μαρτίου του 1950 Anthony George Banks καθόρισε τη σημασία της λέξης βιρτουόζος στην περίπτωση της ενασχόλησής του με τα όργανα Hammond T-102, Mellotron, ARP Pro Soloist και Yamaha CP-70, αν και παλιά έχει παίξει και ακουστική κιθάρα. Για μένα όμως, θα αρκούσε για να τον απογειώσει στο προσωπικό μου μουσικό πάνθεον μόνο και μόνο το γεγονός ότι έγραψε την κομβική για την ιστορία της ηλεκτρικής μουσικής σύνθεση Firth of the Fifth. Ανάμεσα στις κατά καιρούς συνεργασίες του συγκαταλέγονται αυτές με τους πρώην συνεργάτες του από την εποχή των Genesis Daryl Stuermer και Chester Thompson, αλλά και τους Fish, Jim Diamond, Nick Kershaw, Toyah Wilcox, Steve Gadd, Pino Palladino και Vinnie Colaiuta.   

Η κυκλοφορία που επαναφέρει στο προσκήνιο ολόκληρη την προσωπική καριέρα του Tony Banks είναι το boxed set Banks Vaults: The Albums 1979 – 1995, που θα μπορέσετε να αποκτήσετε από τις 19 Ιουλίου και αποτελείται από επτά re-mastered στα Abbey Road studios από τους Miles Showell και Nick Davis cds και ένα dvd. Αυτά είναι τα A Curious Feeling, The Wicked Lady, The Fugitive, Soundtracks, Bankstatement, Still και Strictly Inc. Στο dvd περιλαμβάνεται το σύνολο των promotional videos που συνόδευαν τις single κυκλοφορίες των For A While, The Waters Of Lethe, This Is Love, Shortcut To Somewhere, Throwback, I Wanna Change The Score, The Gift και Only Seventeen.

 

A Curious Feeling (1979)

Αυτό είναι το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του Tony Banks, στο οποίο ο ίδιος παίζει keyboards, κιθάρα, μπάσο και κρουστά, όπως και ο Chester Thompson, ενώ ο Kim Beacon έχει αναλάβει τα φωνητικά. Κατά κάποιον τρόπο ο concept αυτός δίσκος επιβεβαιώνει τον τίτλο του, «αιφνιδιάζοντας» τους ακραιφνείς φίλους της μουσικής των Genesis, αν και, με σχετικά χαλαρή διάθεση, μπορεί να διαγνωστούν κάποιες progressive rock αναφορές, οι οποίες οδήγησαν την Charisma Records να αναλάβει την κυκλοφορία. Η ηχογράφηση έγινε στα Polar Music Studios των ABBA, ενώ το άλμπουμ υπήρξε ένα από τα δύο που μπήκαν στο UK Albums Chart. Χαρακτηριστικό είναι το εισαγωγικό From the Undertow, που αρχικά προοριζόταν για εισαγωγή στο Undertow του ...And Then There Were Three..., αλλά δεν τα κατάφερε.

 

The Wicked Lady (1983)

Το Wicked Lady αποτέλεσε το soundtrack του remake της φερώνυμης ταινίας. Ο Banks στην πρώτη πλευρά της αρχικής κυκλοφορίας βινυλίου παίζει σόλο εκδοχές των συνθέσεων, τις οποίες ηχογράφησε στο σπίτι του σε οκτακάναλο και μιξάρισε στα στούντιο The Farm στο Surrey, με τη βοήθεια των Steven Short και Geoff Callingham. Στη στη δεύτερη πλευρά αναλαμβάνει δράση η National Philharmonic Orchestra του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Sidney Sax, με την ηχογράφηση να λαμβάνει χώρα στη St. Peter's Church του Morden. Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το υλικό αυτό σε ψηφιακή μορφή.

 

The Fugitive (1983)

Αυτό είναι το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε από τη θρυλική Charisma Records στη Βρετανία, ενώ υπερατλαντικά από την Atlantic Records. Την παραγωγή υπέγραψαν τόσο ο Banks, όσο και ο πολυβραβευμένος Stephen Short (Genesis, Echo & the Bunnymen, Paul McCartney, Peter Gabriel, Phil Collins, Queen, Wings). Εδώ, για μία και μόνη φορά, ο Banks αναλαμβάνει τα φωνητικά όλων των τραγουδιών. Το σύνολο σχεδόν του The Fugitive αποστασιοποιείται φανερά από τις progressive rock καταβολές του δημιουργού του, αλλά και τις όποιες πειραματικές τάσεις του, προς την κατεύθυνση τραγουδιών που απευθύνονται σε mainstream ακροατήριο. Ναι μεν ο δίσκος μπήκε στο UK Albums Chart, αλλά τα singles This Is Love και And the Wheels Keep Turning δε γνώρισαν την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία. Μαζί με τον Banks παίζουν οι Daryl Stuermer, Mo Foster, Tony Beard, Steve Gadd και Andy Duncan.

 

Soundtracks (1986)

Όπως φανερώνει και ο τίτλος του, το Soundtracks είναι μια σειρά συνθέσεων που γράφτηκαν ως συνοδευτικές κινηματογραφικών σκηνών για τις ταινίες Quicksilver και Lorca and the Outlaws. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού Lorca χρησιμοποιήθηκε στο Queen of Darkness του άλμπουμ Bankstatement. Άλλες συνθέσεις που συναντάμε εδώ, όπως η SmilinJack Casey δεν υπάρχουν στο δίσκο με το soundtrack του Quicksilver. Το Soundtracks έχει και μια πρωτιά: το Shortcut to Somewhere είναι το μόνο σόλο τραγούδι του Banks, που έχουν παίξει ζωντανά οι Genesis και μάλιστα το 1988 στην ειδική συναυλία για τα σαραντάχρονα της Atlantic Records. Ανάμεσα στις συμμετοχές, ξεχωρίζουν αυτές των Fish (Shortcut to Somewhere), Jim Diamond (You Call This Victory) και Toyah Willcox (Lion of Symmetry).

 

Bankstatement (1989)

Ναι, και το Bankstatement συγκαταλέγεται στα προσωπικά άλμπουμ του Banks, παρά το ότι κυκλοφόρησε κάτω από το όνομα μπάντας. Και τώρα κρατηθείτε: στο δίσκο συμμετέχει ως κιθαρίστας και συμπαραγωγός ο Steve Hillage (Gong), ενώ τα λοιπά μέλη της μπάντας ήταν οι τραγουδιστές Alistair Gordon και Jayney Klimek. Η ιδέα να σχηματίσει το γκρουπ μπήκε στον Banks, ύστερα από τη μεγάλη εμπορική κυρίως επιτυχία που είχε το συγκρότημα των Mike + The Mechanics, του φίλου του Mike Rutherford.

 

Still (1991)

Το Still κυκλοφόρησε μέσω της Virgin Records στη Βρετανία και της Giant Records στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, ο πλήρης τίτλος του επρόκειτο να ήταν Still It Takes Me by Surprise, αλλά τελικά επικράτησε μόνο η πρώτη του λέξη. Ουσιαστικά, αν και αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη προσπάθεια να προσελκυθούν ευρύτερα ακροατήρια, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών, παρά τη συμμετοχή του καταξιωμένου εμπορικά Nik Kershaw, αλλά και των Fish, Andy Taylor, Jayney Klimek, Daryl Stuermer, Pino Palladino, James Eller, Vinnie Colaiuta, Graham Broad, Luís Jardim, Martin Robertson και Nick Davis.

 

Strictly Inc. (1995)

Το Strictly Inc. ήταν ένα project album του Banks και του Jack Hues (Wang Chung). Πρόθεση του Tony, όπως φανερώνει και ο τίτλος του άλμπουμ, ήταν να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των μελών του σχήματος, αλλά τελικά επικράτησε το αντίθετο, λόγω επιμονής των υπεύθυνων της Virgin Records. Δεν ονομάστηκαν με το πλήρες Strictly Incognito, διότι υπήρχε ήδη μπάντα με την ονομασία αυτή. Ο δίσκος κυκλοφόρησε μόνο στη Βρετανία, αφού η αγορά της Αμερικής δεν αποδεικνυόταν στην πράξη πρόσφορη. Μαζί με τα βασικά μέλη έπαιξαν οι John Robinson, Nathan East και Daryl Stuermer.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα