Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 12:25

Djabe & Steve Hackett - Back to Sardinia (Esoteric Antenna, 2019)

Written by 

Όχι, το Back to Sardinia δεν είναι επανακυκλοφορία. Θεωρητικά, βέβαια, κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσε να ήταν, αν λάβουμε υπόψη τη μουσική του. Θα μπορούσε άνετα να είχε κυκλοφορήσει στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ή, έστω, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Κι όμως, χωρίς να χάνει απολύτως τίποτα από τη μαγεία του πρελθόντος, μοιάζει παράλληλα να ακούγεται σημερινό. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να θεωρηθεί ως μια «παλιά» υπόθεση το jazz rock, δηλαδή η μεγαλύτερη, κατά τη γνώμη μου, μουσική συνύπαρξη από καταβολής ηλεκτρικής μουσικής;

Ναι, ξέρω. Δε δίνετε σημασία στις μουσικές ταμπέλες και στα επιβεβλημένα από τους κριτικούς διαφορετικά είδη, στα οποία «πρέπει» να χωρέσει κάθε μουσική απόπειρα. Κατά βάση, δε διαφωνώ μαζί σας, αλλά, και πάλι, δε μπορώ να πω αβίαστα ότι συμφωνώ. Μη ξεχνάτε ότι, αν στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στη δουλειά κάθε μουσικού, μπορούμε με βάση αυτές τις κατηγοριοποιήσεις να συνεννοηθούμε καλύτερα. Ακόμα και τώρα, στην εποχή της τόσο εύκολης πρόσβασης στις κυκλοφορίες.

Τώρα, μπορούμε να «παίξουμε» με τις ταμπέλες και να μιλήσουμε για τη διαφορά μεταξύ του progressive rock και του jazz rock. Για πολλούς τα δύο αυτά μουσικά είδη είναι ταυτόσημα, αλλά για τους μυημένους η διαφορά είναι εμφανέστατη. Ας το αφήσουμε όμως εδώ, σα γρίφο, για όσους θέλουν να ασχοληθούν, λέγοντας απλά ότι η μουσική συνύπαρξη του εξαιρετικού πρώην κιθαρίστα των Genesis Steve Hackett και των Ούγγρων Djabe είναι -και φαίνεται- jazz rock.

Το Back to Sardinia, που κυκλοφορεί στις 6 Δεκεμβρίου, έχει συνολική διάρκεια εβδομήντα οκτώ λεπτών και είκοσι δύο δευτερολέπτων, με συνθέσεις που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ξεπερνούν τα πέντε λεπτά, ενώ μερικές αγγίζουν τα δέκα. Πώς το είπαμε; Jazz rock; Ο δίσκος, όπως σαφώς φαίνεται και από τον τίτλο του, έρχεται ως απόλυτα φυσική συνέχεια του προηγούμενου Life Is A Journey - The Sardinia Tapes, όχι μόνο λόγω του τόπου στον οποίο κατά βάση ηχογραφήθηκε, αλλά κυρίως λόγω του ύφους του. Πάνε ήδη τρία χρόνια από τότε που οι μουσικοί αυτοί συγκεντρώθηκαν στο νησί αυτό και ειδικότερα κοντά στην εκκλησία Nostra Signore di Tergu, όπου έφτιαξαν στούντιο στο σπίτι του ιερέα. Ξέρω, ξέρω. Τέτοιες ιστορίες μόνο στον Καναδά γίνονται. Να όμως που έγιναν και στη Σαρδηνία. Εκεί, λοιπόν, έγιναν οι ηχογραφήσεις του προηγούμενου δίσκου μέσα σε τρεις μέρες, που περιείχαν αρκετή δόση απολύτως ελεγχόμενου αυτοσχεδιασμού. Από αυτές προέκυψε, χάρη στη δουλειά του Tamás Barabás στη Βουδαπέστη, το ντεμπούτο τους, που κυκλοφόρησε το 2017.

Το φετινό καλοκαίρι οι Djabe επέστρεψαν στο νησί, όπου ηχογράφησαν αναλογικά στο ίδιο μέρος νέα sessions από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Steve Hackett ολοκλήρωσε τα δικά του μέρη στη Βουδαπέστη.

Έτσι γεννήθηκε το Back to Sardinia, που είναι κι αυτό αρκετά επικό και γεμάτο από πολύ καλά κιθαριστικά σόλο, που θυμίζουν περισσότερο τις προσωπικες δουλειές του Hackett και λιγότερο εκείνες με τους παμμέγιστους Genesis. Το όλο jazz rock ύφος όμως, έχει και ευδιάκριτες αναφορές στους Camel και στον επίσης μεγάλο κιθαρίστα τους Andy Latimer. Όλες οι συνθέσεις είναι γραμμένες από τον και πάλι παραγωγό Tamás Barabás, με τη συνεισφορά του Steve και των λοιπών μελών του κουιντέτου.

Η πολύ όμορφη φερώνυμη του δίσκου σύνθεση είναι πλημμυρισμένη εικόνες και μοιάζει βγαλμένη από τα άλμπουμ Stationary Traveller και The Single Factor των Camel. Σε ανάλογο επίπεδο βρίσκονται το Lonely Cactus και η φυσική συνέχειά του, το Happy Tergu, με εξαιρετική τρομπέτα και power jazz εξέλιξη. Στο Walking Around ο Hackett μοιάζει να συνομιλεί με τον Latimer μέσα από ένα απίθανο σόλο κιθάρας. Κι άλλες ανφορές στον Latimer συναντάμε στο Girl in the Palau Woods, το οποίο, παράλληλα, φέρνει στο νου τους Fourplay. Εξαίρεση στη μεγάλη διάρκεια των συνθέσεων αποτελούν τα χαλαρωτικά Purple Dream (42’’) και Bottles in the Water (47’’), το Lake by the Sea και το επιβλητικό Floating Boat, που προέρχεται από την ηχογράφηση του 2016. Επίσης τα Dancing in a Jar και Cinquecento Fragole είναι όμορφα παραδείγματα jazz fusion.

Ο δίσκος συνοδεύεται και από ένα bonus DVD 5.1 Surround Sound με stereo mix των τραγουδιών του άλπουμ, καθώς και του μικρού φιλμ από το στάδιο των ηχογραφήσεων When the Film is Rolling, της ζωντανής ηχογράφησης του  τραγουδιού In That Quiet Earth των Genesis και των δικών τους Tears for Peace και Turtle Trek.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα