Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 16:10

Planet of Zeus ‎– Faith In Physics (Heavy Psych Sounds Records, 2019)

Written by 

Το ότι το heavy rock (πάλαι ποτέ stoner rock) υπήρξε ένα από τα πιο μαζικά μουσικά ρεύματα της τρέχουσας δεκαετίας στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητο, το γνωρίζουν ακόμα και όσοι ασχολούνται έστω και επιδερμικά με τα τεκτενόμενα στην εγχώρια σκηνή (τo hip hop, επίσης, κυριάρχησε -ειδικά στις νεότερες ηλικίες- αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση). Είναι γνωστό εξάλλου πως τρία σχήματα πρωτοστάτησαν στη γιγάντωση αυτού του άλλοτε underground ήχου, οι Nightstalker, οι Planet of Zeus και οι 1000mods. Αυτές οι τρεις μπάντες διαφαίνεται πως θα το κουβαλήσουν στην πλάτη τους και την επόμενη δεκαετία (με την προσθήκη πιθανότατα και των VIC). Τα τρία από τα τέσσερα προαναφερθέντα ονόματα κυκλοφόρησαν το τελευταίο τετράμηνο του έτους νέο υλικό (εκκρεμεί μόνο η καινούρια ηχογράφηση των 1000mods, που αναμένεται κάποια στιγμή στο πρώτο κομμάτι του 2020) και επιβεβαίωσαν την πρωτοκαθεδρία τους (ή αν προτιμάτε, την απόσταση που τους χωρίζει από όλους τους υπολοίπους).

Για τους Planet of Zeus το Faith In Physics είναι το πέμπτο τους άλμπουμ, κάτι που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως έχει παρέλθει μπόλικος καιρός από την εποχή του Eleven the Hard Way που ακόμα ανήκαν στην κατηγορία «φερέλπιδες» καθώς και το ότι υπήρξαν αρκετά παραγωγικοί -με τα τωρινά δεδομένα της δισκογραφίας- όλη αυτή την περίοδο (ένας δίσκος περίπου ανά τριετία). Η αμέσως προηγούμενη δουλειά τους Loyal To The Pack (2016) είχε αφήσει μια μερίδα των φίλων τους μουδιασμένη (κακώς κατά την ταπεινή μου άποψη) λόγω της hardrock-αδικης προσέγγισης του και του φλερτ με τα 70s. Τα δυο πρώτα δείγματα που ακούσαμε από το νέο τους δίσκο, τα καταιγιστικά Revolution Cookbook και Gasoline, νομίζω πως σίγουρα έκαναν γκελ στο συγκεκριμένο ακροατήριο με τον ευθύ τραχύ ήχο τους. Μαζί με το καταπληκτικό On Parole αποτελούν την τριάδα που ξεχωρίζει από το σύνολο. Μάλιστα το τελευταίο μου έφερε στο μυαλό έντονα τους Night Knight, το προσωπικό σχήμα του ντράμερ Σεραφείμ Γιαννακόπουλου, ο οποίος κάνει αυτή τη φορά ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του στα φωνητικά.   

Από εκεί και πέρα, το ρυθμικό Your Song είναι προορισμένο να γίνει συναυλιακός ύμνος, ενώ σημαντικό χώρο κατέχουν οι χαρακτηριστικές mid-tempo συνθέσεις τους (Man Vs God, The Great Liar και All These Happy People) καθώς και κάποιες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βραδύκαυστες λόγω της δομής και εξέλιξης τους (Let Them Burn και King of the Circus). Όσο για το κομμάτι των στίχων, για άλλη μια φορά οι Planet of Zeus επιχειρούν να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια της heavy rock θεματολογίας, καθώς όπως μας εξήγησαν στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν, αυτή την περίοδο ήθελαν να γράψουν για πιο σκοτεινά θέματα, τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.  

Η πέμπτη κυκλοφορία των Planet of Zeus έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι στην παγιωμένη πεποίθηση πως το συγκρότημα χτίστηκε πάνω σε γερές βάσεις την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζει να δρα ακολουθώντας το όραμα και το σχέδιο του. Μπορεί κάθε δουλειά τους να αρέσει περισσότερο ή λιγότερο στο ακροατήριο τους, ωστόσο ως σύνολο δημιουργούν μια δισκογραφία που θα ζήλευαν πολλά γκρουπ του ήχου. Νομίζω πως η δύναμη τους βρίσκεται στην πίστη τους στις δυνατότητες τους και αυτή είναι που τους έχει φέρει ως εδώ.

7/10

 

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα