Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019 13:29

Chickn – Bel Esprit (Inner Ear, 2019)

Written by 

Οι Chickn μοιάζει να έφτασαν γρήγορα στον τρίτο τους δίσκο. Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το ντεμπούτο τους ήταν ένα πολύ πυκνό διάστημα για αυτούς, στο οποίο προφανώς δούλευαν ασταμάτητα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας με τους Baby Guru (με τους οποίους έτσι κι αλλιώς υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις), οι οποίοι είχαν επίσης κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ μέσα σε μια τριετία πριν μειώσουν τους ρυθμούς παραγωγής. Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως το γκρουπ νιώθει την επιθυμία να μοιράζεται το υλικό που προκύπτει όσο αυτό είναι ακόμα «ζεστό».

Πρέπει εξάλλου να επισημανθεί πως οι τρεις μέχρι σήμερα κυκλοφορίες των Chickn είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους σχεδόν σε όλες τις όψεις τους. Για παράδειγμα το φετινό Bel Esprit θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι είναι η πιο pop στιγμή στη μέχρι σήμερα διαδρομή τους. Φτάνει μια ακρόαση για να διαπιστώσεις πως οι kraut αναφορές του ντεμπούτου τους έχουν εκλείψει και το σχήμα επενδύει πλέον περισσότερο στη μελωδική του πλευρά.

Ένα πείραμα αρκεί για να σας πείσει για την διαφοροποίηση του ήχου τους από άλμπουμ σε άλμπουμ: ακούστε το κομμάτι Chickn Tribe που υπάρχει και στους τρεις δίσκους τους και θα αντιληφθείτε πόσα λίγα κοινά έχει κάθε εκδοχή. Ως σύνολο βέβαια το Bel Esprit είναι αναμενόμενα πιο κοντά στη λογική του περσινού Wowsers! παρά του ντεμπούτου τους που δύσκολα θα βρεθεί ανάλογο του σε οτιδήποτε ηχογραφήσουν μελλοντικά.

Και στο νέο τους πόνημα επιχειρούν να ακούγονται φρέσκοι ενώ την ίδια στιγμή τα υλικά τους προέρχονται κατά βάση από το παρελθόν, για παράδειγμα το Infrared Panda Club μοιάζει να έχει βγει κατευθείαν από τα 80s. Ταυτόχρονα προσπαθούν να διατηρήσουν την ισορροπία ανάμεσα σε όμορφες mid-tempo συνθέσεις (Candle Fly, Shell Be Apples) και σε κομμάτια με έντονο το στοιχείο του ρυθμού (Sweet Geneva, Die to Make A Living). Ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι τα πνευστά αποκτούν συνεχώς κομβικότερο ρόλο στις ενορχηστρώσεις τους, αρκεί από μόνο του το ομώνυμο εναρκτήριο τραγούδι για να το καταστήσει σαφές, με το αποκορύφωμα ωστόσο να βρίσκεται στο υπέροχο φινάλε του Moon Underwater.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ακρόαση του Bel Esprit είναι πως οι Chickn δεν νιώθουν το άγχος να αποδείξουν κάτι (ο δίσκος διαρκεί μόλις 33 λεπτά, μισή διάρκεια δηλαδή σε σχέση με το ντεμπούτο τους), αφήνουν τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό να τους καθοδηγούν. Μέχρι τώρα αυτή η επιλογή τους έχει δικαιώσει και παράλληλα διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο για τα επόμενα βήματα τους.

7/10


Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα