Print this page
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 13:55

Clutch - Songs of Much Gravity 1993-2001 (HNE Recordings, 2021)

Written by 

Εδώ και τρεις δεκαετίες οι πεφωτισμένοι της μουσικής στοχάζονται καθισμένοι στις πέτρες του Stonehenge, προσπαθώντας να ομονοήσουν και να αποφανθούν στο δυσεπίλυτο ζήτημα τι μουσική παίζουν οι Clutch. Μην είναι stoner rock, μην είναι alt metal, μην είναι hard rock που αγαπά τα blues στο (πολύ) πιο φασαριόζικό τους; Έλα ντε… Κι ενώ αυτοί φυσούν και ξεφυσούν για να καταλήξουν κάπου, στέλνουν εκπρόσωπο να μας πει να περιμένουμε λιγάκι, μιας και η πολυπόθητη απόκρισή τους θα μας ανακοινωθεί εντός ολίγου! Στο άκουσμά του σοφού γέροντα, γεμάτοι ανατριχίλα και ανυπομονησία, βάζουμε ως μουσική υπόκρουση τις καλύτερες στιγμές των Kyuss, Queens of the Stone Age, Monster Magnet και αφήνουμε το μυαλό μας να τρέξει στις απαρχές της μπάντας από το Germantown του Maryland.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ανασύρουμε ακόμα και λεπτομέρειες της ιστορίας τους, αφού το τετραπλό Songs of Much Gravity 1993-2001, που κυκλοφορεί στις 18 Μαϊου, έχει φροντίσει να μας κάνει επαναληπτικό φροντιστήριο. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα άλμπουμ Transnational Speedway League: Anthems, Anecdotes and Undeniable Truths (1993), Clutch (1995), Pure Rock Fury (2001) και ο δίσκος - συλλογή Songs οf Much Gravity: Singles, B-Sides, Remixes & Non-Album Tracks (1995-2001). Φαντάζεστε κάποια καλύτερη και πληρέστερη αναδρομή για θυμηθούμε πώς ο ήχος τους διαμορφώθηκε ουσιαστικά στον κλασικό μετά την Blast Tyrant εποχή και απογειώθηκε, κατά τη γνώμη μου, με το Earth Rocker;

Το ντεμπούτο τους Transnational Speedway League: Anthems, Anecdotes and Undeniable Truths ήρθε δύο χρόνια μετά το σχηματισμό τους και πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις, όταν ο τραγουδιστής και φρόντμαν Neil Fallon είχε ήδη πάρει τη θέση του Roger Smalls. Μαζί του ήταν οι Dan Maines (μπάσο), Jean-Paul Gaster (ντραμς) και Tim Sult (κιθάρα). Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την East West Records, που ανήκε στον όμιλο της Warner, με παραγωγούς τον Jonathan Burnside για τις ηχογραφήσεις που έγιναν στα Razor's Edge στούντιο του San Francisco και τον Steven Haigler για εκείνες που έγιναν στα Spa Studio Inc της Νέας Υόρκης. Αν και στο ύφος του αποτυπώνονται το διαμορφωμένο κατά την εποχή εκείνη στην Αμερική punk, το hard rock και κυρίως το hardcore, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η μπάντα ανήκε στον ευρύτερο metal χώρο, κατά τα πρότυπα των Korn ή των Corrosion of Conformity. Η προώθηση του δίσκου έγινε με το αντιπροσωπευτικό του ήχου τους και σκηνοθετημένο από τον Dan Winters βίντεο του A Shogun Named Marcus. Ξεχώρισε επίσης το δυναμικό Binge and Purge, που διακωμωδεί την υπερβολικά macho στάση πολλών σύγχρονων metal συγκροτημάτων.

Η δισκογραφική συνέχεια, που είχε ως τίτλο το όνομά τους και επίσης κυκλοφόρησε από την East West Records, πήγε τον ήχο τους ένα ακόμα βήμα πιο κοντά σε ό,τι αποκαλούμε stoner rock, αν και οι blues επιρροές, όπως και αυτές των Led Zeppelin και ιδίως των Black Sabbath ήταν εμφανείς. Οι πιο προσεκτικοί όμως που εντόπισαν μεν τις επιρροές των Coal Chamber αλλά δεν έμειναν σε αυτές, είδαν κάποιες δειλές, αλλά κύριες, funky προσθήκες, που θύμιζαν τους αγαπημένους μου Bootsauce και τους Primus. Πολύ καλό ήταν το Spacegrass, όπως και τα Escape from the Prison Planet και Big News.

Το καλοδουλεμένο Pure Rock Fury, που ο Fallon έχει δηλώσει πως δε θεωρεί από τα αγαπημένα του, ακολούθησε το The Elephant Riders στην Columbia Records και το Jam Room στη River Road Records. Το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε από την Atlantic Records σε παραγωγή των Uncle Punchy, Machine, με συμμετοχή και της μπάντας. Σηματοδότησε την προσήλωσή τους στο stoner rock, παρά τα εύκολα διακριτά grooves και την αδυναμία στους Black Sabbath. Ο Fallon τραγουδά για αντίσταση, χωρίς να πολιτικοποιείται ή να συγκεκριμενοποιεί ιδιαίτερα τις πηγές της οργής του, παραμένοντας «ανοιχτός» σε καλοπροαίρετες ερμηνείες. Συμμετείχαν ο ScottWinoWeinrich (The Obsessed, Saint Vitus & Spirit Caravan), οι Dan Kerzwyck και Joe Selby (Sixty Watt Shaman), όπως και ο Leslie West (Mountain), ο οποίος έγραψε μαζί με τον Fallon το single Immortal, που «βγήκε» μέσα από το τραγούδι του West με τίτλο Baby I’m Down. Το Immortal ακούγεται στο video game Hitman: Contracts, ενώ το Pure Rock Fury στο Motor Storm: Pacific Rift. Πώς το είπαν; "Pure rock fury is the ultimate solution."

Ο τέταρτος δίσκος του Songs of Much Gravity 1993-2001, που λέγεται Songs οf Much Gravity: Singles, B-Sides, Remixes & Non-Album Tracks, έχει το χαρακτήρα συλλογής. Περιλαμβάνει επτά τραγούδια που δε συμπεριλαμβάνονται σε κάποιο άλμπουμ: το Tight Like That (Edit Remix) που υπάρχει στο promo E.P. Songs of Much Gravity, το Apache που ήταν extra track στο single Big News και στην Ιαπωνική έκδοση του Clutch, το Immortal (Remix) που ήταν extra track στο single Immortal, το ζωντανά ηχογραφημένο 7 Jam, το Careful With That Mic… (Radio Edit), το Guild of Mute Assassins και η διάρκειας δεκατριών λεπτών εκδοχή του Frankenstein από το Careful With That Mic… E.P.

Τελειώνοντας αυτές τις σκέψεις, βλέπουμε το σοφό γέροντα να βγαίνει από τις σκιές του Stonehenge και να μας γνέφει να πάμε κοντά του. Με κομμένη την ανάσα περιμένουμε ανυπόμονα το χρησμό του κι εκείνος σιγοψιθυρίζει μέσα από τα κατάλευκα γένια του: «Η μουσική που παίζουν οι Clutch είναι…»

 

Τάκης Κρεμμυδιώτης

Latest from Τάκης Κρεμμυδιώτης

Related items