Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014 12:57

John Garcia – John Garcia (Napalm Records, 2014)

Written by 

Ο John Garcia ανήκει σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία μουσικών που, παρότι βρίσκονται στο μουσικό προσκήνιο για πάρα πολλά χρόνια, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν τον πρώτο προσωπικό τους δίσκο με αποκλειστικά δικό τους υλικό σε μεγάλη (για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας) ηλικία. Όσον αφορά στον Garcia ειδικά, υπάρχει σαφής εξήγηση: όλα αυτά τα χρόνια (από τα τέλη της δεκαετίας του ’80) ήταν πάντα, χωρίς διακοπή, σε κάποια μπάντα. Στους θρυλικούς (για το αμερικάνικο underground) Kyuss, στους βραχύβιους Slo Burn, στους πρόσφατα επανασυνδεδεμένους Unida, στους συμπαθείς Hermano, στους Kyuss Lives! και στην μετεξέλιξη τους, τους Vista Chino (με τους οποίους κυκλοφόρησε πέρσι ένα πολύ αξιόλογο δίσκο). Ως solo καλλιτέχνης είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν (χωρίς όμως να δισκογραφήσει) κάτω από το όνομα Garcia plays Kyuss, ένα μάλλον αχρείαστο tribute στο σπουδαιότερο από τα συγκροτήματά του (και το σπουδαιότερο στο heavy rock γενικότερα) που θα μπορούσε να είχε αποφύγει, όπως και τις νομικές διαμάχες με τον Josh Homme που ακολούθησαν την δημιουργία των Kyuss Lives!, αν αντ’ αυτών είχε καταλήξει από τότε στη δημιουργία των Vista Chino.

Αναφορικά στην σκοπιμότητα της δημιουργίας του δίσκου, στην περίπτωση Garcia δεν έχουμε να κάνουμε με ακόμα έναν μουσικό που αποφασίζει να κάνει solo άλμπουμ για να χωρέσει σε αυτό υλικό που δεν ταιριάζει με το ύφος του συγκροτήματός του, ούτε γιατί θέλει να πειραματιστεί με αλλά είδη. Το κίνητρο του ήταν ξεκάθαρο και τίμιο: ήθελε να κάνει ένα δίσκο με τα τραγούδια που είχε έτοιμα από χρόνια και ήθελε να παίξει μόνος του και όχι μέσα στο δεσμευτικά πλαίσιο ενός γκρουπ.

Ακούγοντας το ομώνυμο ντεμπούτο του (όσο ειρωνικός κι αν ακούγεται ο όρος για έναν 44χρονο), διαπιστώνουμε ότι το υλικό όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μετριότητα που δεν θα δεχόταν να το κυκλοφορήσει κανένα από τα προαναφερθέντα σχήματα, αλλά αντίθετα έχει λόγο ύπαρξης και δικαιώνει την απόφαση του Garcia να προχωρήσει στην κυκλοφορία του. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογή καλογραμμένου hard rock. Τα riffs ξεχειλίζουν σε κομμάτια όπως τα ρυθμικά My Mind και Saddleback αλλά και στα δυναμικά Flower και 5000 Miles. Εξαιρετικά και τα His Bullets’ Energy και Argleben, καθώς και η διασκευή στο Rolling Stoned των Καναδών stoner rockers Black Mastiff. Η έκπληξη όμως κρύβεται στο τελευταίο κομμάτι, το υπέροχο Her Bullets’ Energy, αφού σε αυτό συμμετέχει ο Robby Krieger, ο θρυλικός κιθαρίστας των Doors (πόσο όμορφο να συνεργάζονται δυο μουσικοί διαφορετικών γενιών).

Στις προσεγμένες συνθέσεις πρέπει να προσθέσουμε και τις αναμενόμενα καλές ερμηνείες του Garcia (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για τον κορυφαίο τραγουδιστή που ανέδειξε το stoner rock), ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα μιας επιτυχημένης προσπάθειας. Την τελευταία φορά που τον είδαμε ζωντανά (τον περασμένο Ιούνιο στο Αν μαζί με τους Unida) διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα (πολύ καλύτερη από την προηγούμενη φορά που τον είχαμε δει με τους Kyuss Lives) κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο άλμπουμ.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο John Garcia θα βγάλει κάποιον άλλο solo δίσκο (είπαμε άλλωστε ότι έχει να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα σε πολλά συγκροτήματα), ωστόσο η πρώτη του σόλο απόπειρα σίγουρα δεν θα χαθεί στα πίσω ράφια με τα cd, το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να μπει στο ίδιο ράφι με αυτά των Kyuss (δεν είναι και μικρό πράγμα).

 

7/10

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα