Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 05:46

Riverside - ID.Entity (Inside Out, 2023)

Written by 

Και τώρα τι; Για τους Πολωνούς Riverside, η συνειδητοποίηση της απώλειας του κιθαρίστα τους Piotr Grudziński ήταν ένα μεγάλο σοκ που τους έφερε μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις ζωής. Μέχρι και την μπάντα σκέφτονταν να σταματήσουν αφού έφυγε ο φίλος τους (και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος μαζί με τον ντράμερ Piotr Kozieradzki, για να μην ξεχνιόμαστε). Όμως τελικά έκαναν τις σωστές κινήσεις και ίσως τις μόνες που μπορούσαν να κάνουν. Γιατί όταν φτάσεις σε εκείνο το σημείο, οι επιλογές σου περιορίζονται: πρέπει πάντα να διαλέξεις τη Ζωή. Και η Ζωή πρέπει να συνεχίζεται.

Πρώτα όμως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η διαχείριση της απώλειας και αυτή η διαδικασία λειτουργεί μόνο συν τω χρόνω. Έτσι αρχικά σκέφτηκαν να συνεχίσουν χωρίς μόνιμο κιθαρίστα, έβγαλαν ένα ολόκληρο άλμπουμ (Wasteland, το απλούστερο, συναισθηματικότερο και ίσως ωραιότερο της καριέρας τους) για να το αφιερώσουν στο φίλο τους, γύρισαν τον κόσμο με το δίσκο εκείνο στις αποσκευές τους, με στόχο έναν και μοναδικό: να μπει ένας επίλογος, ένα κλείσιμο σε αυτό το κεφάλαιο, λιγότερο αν θέλετε για το συγκρότημα και περισσότερο για τα μέλη του ως άτομα και ανθρώπους. Από τη στιγμή που επήλθε το closure, οι Riverside ήταν πλέον ελεύθεροι και ένιωσαν έτσι ώστε να συνεχίσουν πιο δυνατοί στα επόμενα βήματά τους. Ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να ταιριάξει μαζί τους ο ως τότε υπηρεσιακός κιθαρίστας Maciek Meller, οπότε τον έκαναν μέλος τους και επισήμως, και δημιούργησαν μαζί του έναν δίσκο ο οποίος ξεφεύγει εντελώς ως κλίμα από τον προηγούμενο, αλλάζοντας σελίδα και κεφάλαιο. Όλα αυτά μπορεί να τα δείτε μεν ως μία ανθρώπινη συγκινητική ιστορία από αυτές που συμβαίνουν στις ταινίες, άλλα η πραγματικότητα είναι πάντα πιο απρόβλεπτη από την ανθρώπινη φαντασία.

Στο προκείμενο ο νέος δίσκος των Riverside (με τον τίτλο ID.ENTITY) προέκυψε απελευθερωμένος και απελευθερωτικός. Κοιτάζει μπροστά με το βλέμμα στο παρελθόν. Συσφίγγει τις σχέσεις τους με το κοινό που τους ακολουθούσε όλα τα χρόνια και προετοιμάζει το έδαφος για το καινούργιο κοινό, ξεκινώντας με τραγούδι που θα το έλεγες σχεδόν ηλεκτρονικό: το Friend Or Foe είναι μία τολμηρή αρχικά και πολύ όμορφη προσπάθεια τελικά, να γράψουν ένα τραγούδι σχεδόν χιτάκι για όλους, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την συντομότερη εκδοχή του η οποία έγινε γνωστή πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Από κει και έπειτα, οι Πολωνοί παραμένουν prog όπως τους είχαμε μάθει, κυρίως στην περίοδο μεταξύ S.O.N.G.S. και Wasteland, και οι διαθέσεις αυτές φαίνονται ήδη από το δεύτερο κομμάτι (Landmine Blast)με τα διακριτικά eastern στοιχεία. Όμως πλέον δεν είναι ίδια τα πάντα με εκείνη την εποχή. Ο νέος κιθαρίστας έχει φέρει διαφορετικό αέρα στα κομμάτια, αλλά και η συμπεριφορά των ίδιων των Riverside απέναντι στη μουσική τους έχει γίνει πιο “απλωμένη”, με συνθέσεις πού αναπνέουν περισσότερο (κάτι που οφείλεται βέβαια και στην παραγωγή, για να τα λέμε όπως είναι) και με την μελωδική αίσθηση που πάντα είχαν να εντείνεται. Έτσι ακόμα και το 13 λεπτό The Place Where I Belong μπορείς να παρακολουθήσεις άνετα χωρίς να καταλάβεις ότι πέρασε τόσος χρόνος. Όπως πάντα βέβαια, στους Riverside ξεχωρίζουν κατά κανόνα οι προσεγμένες φωνητικές μελωδίες του Mariusz Duda και ειδικά σε αυτό το κομμάτι μαγεύουν.

Υπόψη για άλλη μία φορά ότι σε αυτό το άλμπουμ οι Πολωνοί δεν ασχολούνται καθόλου με την απώλεια - εκτός ίσως από το Self-aware που κλείνει το δίσκο, ένα όχι τόσο αναμενόμενα uptempo κομμάτι με διάφορες ενδιαφέρουσες αλλαγές και ένα (κατ’ αναλογία ατμοσφαιρικό) instrumental δεύτερο μισό . Πάλι οι ανθρώπινες σχέσεις στο κοινωνικό επίπεδο κυρίως βρίσκονται στο στιχουργικό τους στόχαστρο, όπως και ο έλεγχος των ατόμων μέσω της υψηλής τεχνολογίας (π.χ. Big Tech Brother) και η γενικότερη ανησυχία για το μέλλον της κοινωνικότητας και της ατομικότητας. Κι αν κάποτε αυτό άλλα θέματα μπορεί να σας φαίνονταν τυποποιημένα, ακόμη και μπανάλ, πλέον όλοι τα ζούμε στο πετσί μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…

Οι Riverside δεν χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν ότι είναι η τεχνικότερη μπάντα του σύμπαντος και ότι μπορούν να φτιάξουν δαιδαλώδεις συνθέσεις με ατέρμονα και περίπλοκα σόλο. Δεν το έχουν ανάγκη και στην τελική δεν είναι η ειδικότητά τους. Αυτό που γνωρίζουν να κάνουν, το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ID.ENTITY, προσπαθώντας κιόλας να προχωρήσουν μπροστά μέσα στο γνώριμο πλαίσιο. Περιμένουμε πάντως πως αυτός ο δίσκος θα αποδειχτεί στην τελική αποτίμηση της δισκογραφίας τους ως μεταβατικός, που θα περιλαμβάνει κάποια δοκιμαστικές πίστες ως απλώς το πάτημα τους για να πάνε ακόμα μακρύτερα στον επόμενο. Στο ενδιάμεσο εμείς μπορούμε να απολαμβάνουμε πολλά όμορφα κομμάτια από το άλμπουμ αυτό. Στις συναυλίες τους στην Ελλάδα (Κυριακή 1/10 στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 2/10 στην Αθήνα) θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα νέα αυτά κομμάτια ζωντανά, εκεί που οι Riverside λάμπουν πραγματικά.

Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα