Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 15:07

Metronomy - Love Letters (Because Music, 2014)

Written by 

Η αλήθεια είναι ότι άργησα να ανακαλύψω τους Metronomy. Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν το 2011, όταν άκουσα το τρίτο τους άλμπουμ The English Riviera και λίγο πριν συμπληρωθεί το τρίτο κομμάτι είχα αντιληφθεί ότι πρόκειται για τον αδιαμφισβήτητα κορυφαίο (για μένα τουλάχιστον) δίσκο εκείνης της χρονιάς. Υπέροχη, διαυγής, καλοκαιρινή pop, μέσα από την εκκεντρική συνθετική ματιά του Joseph Mount, μιας μικρής μουσικής ιδιοφυίας που στην πορεία του δεν είχε κανένα πρόβλημα να ταξιδέψει από το IDM και πειραματικές εκδοχές της electronica στην πιο ολοκληρωμένη μορφή indie pop, που έχει παιχτεί στα βρετανικά νησιά εδώ και χρόνια.

Αν και το English Riviera εξασφάλισε στους μέχρι τότε περιθωριακούς Metronomy πέρα από κριτική αποδοχή, εμπορική επιτυχία και αναγνωρισιμότητα, ο Mount και το σχήμα του δεν ακολούθησαν την πεπατημένη. Το Love Letters είναι ρετρό (με το βλέμμα στο μέλλον) σαφώς πιο πειραματικό, με πιο τολμηρές μίξεις υλικών, βουτάει γενναία στην ψυχεδελική pop των 60s, στη δισκοθήκη της Motown, ακόμη και στη disco, χωρίς να ξεφεύγει όμως από το γενικό indie pop πλαίσιο.  Και παρά το γεγονός ότι οι μουσικές ρίζες του άλμπουμ είναι πολλές και ποικίλες, οι συνθέσεις είναι λιτές και η παραγωγή ακούγεται σχεδόν lo fi.

Αν έγραφα την κριτική με γνώμονα τη γεωγραφία ενός δίσκου βινυλίου, θα έλεγα πως η πρώτη πλευρά είναι πιο ισχυρή από τη δεύτερη. Το λιτό The Upsetter ανοίγει το δίσκο υπενθυμίζοντας διακριτικά το προηγούμενο άλμπουμ, αλλά προειδοποιώντας ότι μας περιμένει κάτι πολύ διαφορετικό. Και πράγματι, το ύφος και ο χαρακτήρας του άλμπουμ ξεδιπλώνονται στα δύο singles, το εκμαυλιστικό I’m Acquarius  και το ξέφρενα και απολαυστικά ρετρό Love Letters, ενώ ξεχωρίζει επίσης και το Britpop vs prog rock Month of Sundays. Δυστυχώς, όμως, όσο περνάει η ώρα, ξεθωριάζει κάπως η συνθετική δύναμη και ο παιχνιδιάρικος πειραματισμός, με αποτέλεσμα τα τελευταία κομμάτια του δίσκου (με εξαίρεση ίσως το υποβλητικό Call Me) να ακούγονται παρόμοια και λίγο flat.

Ο φόβος του Mount να γίνει όσο δημοφιλής όσο και οι …Coldplay (με τους οποίους κάποτε οι Metronomy είχαν περιοδεύσει), που τον οδήγησε να μην επαναλάβει τη συνταγή επιτυχίας του The English Riviera, μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός ακόμη κι όταν εγκαταλείπει τις προσεγμένες indie pop συνθέσεις και την άρτια παραγωγή και «λερώνει» τα χέρια του με υλικά φαινομενικά ασύμβατα μεταξύ τους. Μπορεί λίγο να του ξέφυγαν οι ισορροπίες, όμως οι Metronomy απέδειξαν ότι δεν θεωρούνται τυχαία μια από τις (λίγες εναπομείνασες) μουσικές ελπίδες της Αλβιώνας. Ελπίζω μόνο την επόμενη φορά να μην …φοβηθούν την επιτυχία και να  τολμήσουν την κυκλοφορία ενός δίσκου με ατόφια, πούρα βρετανική pop. Νομίζω ότι σ’ αυτό το πεδίο δεν θα έχουν αντίπαλο.

 

7,5/10

Γιώργος Χριστόπουλος

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα