Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 10:59

Foo Fighters: Εφημερίδα στέλνει...σκιτσογράφο για να καλύψει συναυλία τους!

Written by 

Το νέο που ακολουθεί δεν εμπεριέχει τόση μουσική, αλλά περιστρέφεται γύρω από αυτήν. Τον τελευταίο καιρό έχει ανακινηθεί ζωηρά το ζήτημα των δικαιωμάτων των συναυλιακών φωτογράφων πάνω στις φωτογραφίες που τραβούν σε κάποιες συναυλίες, κυρίως μεγάλων ονομάτων. Τα συμβόλαια που υποχρεούνται να υπογράψουν για την κάλυψη του event από την press area (συνήθως μπροστά από την μπαριέρα) σε κάποιες περιπτώσεις αξιώνουν την μεταβίβαση των δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες και την εταιρία που τους εκπροσωπεί, με τους φωτογράφους να υποχρεούνται σε απαξίωση της περαιτέρω χρήσης τους. Αφορμή ήταν η ανοιχτή επιστολή ενός φωτογράφου στην Taylor Swift, ο οποίος την κατηγόρησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν εκείνη ζητούσε μεν (και τελικά πέτυχε) να πληρωθεί τα νόμιμα για το streaming του νέου της δίσκου από τη νέα πλατφόρμα της Apple κατά τους τρεις πρώτους (δοκιμαστικούς και δωρεάν) μήνες εγγραφής ενός χρήστη, αλλά η ίδια υποχρεώνει τους φωτογράφους στις συναυλίες της να αποποιηθούν όλων των πνευματικών δικαιωμάτων τους (άρα και το δικαίωμα στην πληρωμή από την χρήση των φωτογραφιών ακόμη και για διαφημιστικούς σκοπούς!). Το ζήτημα, το οποίο όπως καταλαβαίνεται σηκώνει αρκετή συζήτηση, έχει απασχολήσει εκτενώς την διεθνή φωτογραφική κοινότητα και έχουν πραγματοποιηθεί και σχετικές δράσεις (παρεμπιπτόντως οι Νορβηγοί συνάδελφοί τους τα έχουν καταφέρει αρκετά καλύτερα στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια, καθώς έχουν συνασπιστεί και όπως φαίνεται δύσκολα τους αγγίζουν οι όποιοι περιορισμοί). Τελευταίο κρούσμα παρατηρήθηκε σε πρόσφατη συναυλία των Foo Fighters στο Quebec του Καναδά, όπου η τοπική εφημερίδα Le Soleil, αρνούμενη να υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο, έστειλε σε ένδειξη διαμαρτυρίας τον Francis Desharnais για να καλύψει το live. Μικρή λεπτομέρεια: ο εν λόγω απεσταλμένος επαγγέλεται... σκιτσογράφος, έτσι αντί φωτογραφικού υλικού φιλοτέχνησε κάποια σκίτσα (ενδεικτικά εδώ και εδώ)!

Αν νιώθετε πως ο συγκεκριμένος τομέας οπτικής αποτύπωσης των συναυλιακών δρωμένων δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, δεν σας απατά η αίσθησή σας. Όμως ρίξτε μια ματιά στην δουλειά του Kim Holm, καλλιτέχνη που εξειδικεύεται σε πιο σκληρά ακούσματα, ζωγραφίζοντας από την άκρη της σκηνής χωρίς να προβαίνει σε περαιτέρω επεξεργασία των έργων του.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα