Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 14:25

Chvrches και …Justin Bieber, μια φωνή και μια γροθιά

Written by 

Οι Chvrches είναι ένα συμπαθές (έως πολύ συμπαθές) συγκρότημα της νέας γενιάς «εναλλακτικών» καλλιτεχνών που κατά κύριο λόγο παίζουν ένα συγκεκριμένο υβρίδιο synth pop. Αυτή είναι, βέβαια, και η φορά των πραγμάτων, καθώς τα τελευταία χρόνια δεκάδες μπάντες, από τους Yeah Yeah Yeahs, μέχρι τους Arcade Fire και πρόσφατα τους Tame Impala έβαλαν στο μπαούλο τις κιθάρες και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στο συγκεκριμένο είδος.

Βέβαια, η electro/synth pop είναι ένα αξιόλογο μουσικό είδος και έχει αναδείξει σημαντικότατους εκπροσώπους για την εναλλακτική σκηνή. Από την άλλη μεριά, συχνά τείνει να εκφυλίζεται στο επίπεδο μιας μαζικής, πλαστικής mainstream έκφρασης, νερόβραστης, επίπεδης και κενής περιεχομένου. Και όταν οι λεγόμενοι «εναλλακτικοί» παίρνουν την πρωτοβουλία να κάνουν το βήμα προς την αντίπερα όχθη, τότε η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι απενοχοποιείται για το κοινό η προσφυγή σε ευτελή είδη μουσικής.

Γι’ αυτό το λόγο εμείς εδώ στο soundgaze δεν είδαμε με καθόλου καλό μάτι την ενέργεια των Chvrches που στην πρόσφατη παρουσία τους στο BBC Radio 1 στο οποίο κλήθηκαν να παίξουν live 2 κομμάτια από τον καινούριο δίσκο τους Eyes Open Wide, επέλεξαν το ένα να είναι μια διασκευή …Justin Bieber (το ανεκδιήγητα άθλιο What Do You Mean). Είναι φανερό ότι η ενέργεια αυτή ήταν ένα καλοστημένο διαφημιστικό κόλπο για τους ίδιους (και πράγματι, το έχουν αναπαραγάγει πάμπολλα μουσικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο), όμως το αποτέλεσμα είναι ο μέσος πιτσιρικάς ακροατής των Chvrches (και του όποιου εναλλακτικού σχήματος) να μπορεί πλέον να απενοχοποιεί τον κάθε άθλιο mainstream star.

Η ομογενοποίηση που επιχειρούν τα μουσικά ΜΜΕ μεταξύ των εναλλακτικών μουσικών σχημάτων και της mainstream σκηνής δεν είναι τυχαία. Κάθε απρόβλεπτη, διαφορετική, επικίνδυνη ίσως έκφραση νεανικής δημιουργίας πρέπει να τεθεί σε περιορισμό, να πλαστικοποιηθεί για να χωρέσει στα μέτρα του σύγχρονου μουσικού (και πολιτικοοικονομικού) establishment.

Κρίμα, Chvrches…

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα