Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015 17:37

Q Awards 2015: σημαντικές βραβεύσεις και αυτή την χρονιά

Written by 

Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου διεξήχθη για μια ακόμα χρονιά στο Λονδίνο η τελετή απονομής των μουσικών βραβείων του περιοδικού Q, γνωστά ως Q Awards. Tα Q Awards είναι ένας πολυετής θεσμός μεγάλου prestige, σχεδόν εφάμιλλου των Brit Awards. Ξεκίνησαν το 1990 και αυτό που τα ξεχωρίζει από ανάλογα μουσικά βραβεία ανά την υφήλιο είναι ότι εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο στα lifetime achievement awards παρά στα current awards που αφορούν υποψηφιότητες όπως για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη κτλ. 

Λόγω αυτής της ιδιορρυθμίας τους λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο την ημέρα της τελετής των Q Awards να συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο, πάρα πολλά θρυλικά ονόματα της μουσικής. Φυσικά το 2015 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Φέτος τα τρία πιο prestigious awards πήγαν για μια ακόμα φορά σε τεράστια ονόματα της Βρετανικής (και όχι μόνο) μουσικής σκηνής. Συγκεκριμένα στους Gary Newman και Jean Michel Jarre πήγε το βραβείο “Q Innovation in Sound”, στους New Order το “Q Outstanding Contribution To Music” και στους Duran Duran το “Q Icons”. Βραβεία επίσης παρέλαβαν ο Roger Taylor εκ μέρους των Queen (Q Classic Song) και o Tony Iommi των Black Sabbath (Gibson Les Paul Award).

Φυσικά υπήρξαν και τα current awards στα οποία κυρίως ξεχώρισε αυτό του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς για το High Flying Birds του Noel Gallagher. (Προσωπικά ερμηνεύω αυτό το βραβείο σαν μια ξεκάθαρη επιβράβευση για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια να μάθει να παίζει και ένα τέταρτο ακόρντο, πέραν των τριών που γνώριζε όσο καιρό μας ταλαιπωρούσε με τους Oasis).

Κατόπιν όλων αυτών, όπως εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται, οποιαδήποτε σύγκριση με τα συνοικιακής αισθητικής γκλάμουρο-σκυλoπόπ (α)μουσικά βραβεία που απονέμονται στο σουρεαλιστικό Ελληνικό μουσικό στερέωμα, προκαλεί βαθύτατη και ενίοτε ανεπανόρθωτη μελαγχολία…

Κωνσταντίνος Δορλής

 

Ο Κωνσταντίνος Δορλής έχει γεννηθεί στην Ελλάδα το 1973, αλλά συνήθως συστήνεται ως γέννημα θρέμμα της Γηραιάς Αλβιόνας  χωρίς κανείς να γνωρίζει τον λόγο αυτής της φαιδρής συμπεριφοράς του. Ο ίδιος όταν ερωτάται σχετικά, απαντά ασυνάρτητα απαγγέλλοντας στίχους του Percy Shelley. Δηλώνει μουσικός και στα hobbies του συγκαταλέγονται ο εκλεκτικός μισανθρωπισμός και η μακροχρόνια ανικανότητα ανεύρεσης μιας στοιχειωδώς γελοίας και ανούσιας μισθωτής εργασίας, σε μια προσπάθεια εναρμόνισής του με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα