Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 16:17

“Έφυγε” ο Jaki Liebezeit

Written by 

Στα 78 του χρόνια και ύστερα από μια ξαφνική πνευμονία, πέθανε στον ύπνο του ο θρυλικός Jaki Liebezeit. Γνωστός από τη δουλειά του με τους πρωτοπόρους Can, είχε βάλει το χεράκι του σε πολλές σπουδαίες συνεργασίες. Τον συναντάμε στο “Before and After Science” του Brian Eno, το “Ultra” των Depeche Mode, αλλά και στους Neu!, τους Eurythmics κ.α.

Από το ντεμπούτο δίσκο “Monster Movie” του ’69, μέχρι το τελευταίο τους LP “Rite Time” του ’89 o Jaki συμμετείχε σε όλες τις ηχογραφήσεις των Can παίζοντας σημαντικό ρόλο στον ήχο που διαμόρφωσε τη μπάντα αλλά και την krautrock σκηνή. Μια μπάντα που παρ’ ότι τα μέλη της προήλθαν από κλασσική εκπαίδευση, εξερεύνησε όλο το εύρος της ροκ, της ψυχεδέλειας και της ηλεκτρονικής μουσικής στα τέλη του 60. Το δε όνομα το έδωσε ο Jaki και, λένε πως, προέρχεται από το ακρώνυμο “Communism, Anarchism, Nihilism”.

Μάλιστα, μαζί με τους Malcom Mooney (τραγουδιστής των Can), τον Thurston Moore και τον Steve Shelley (Sonic Youth) σχεδιάζανε για τον Απρίλιο μια συναυλία-αφιέρωμα για τα 50 χρόνια των Can.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα