Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 15:18

Το περιστατικό στο Las Vegas - Το τέλος της λογικής

Written by 

Είναι μία ημέρα χωρίς μουσικά νέα, με εξαίρεση κάτι κακίες που ο Liam Gallagher είπε για τον αδερφό του (ο ορισμός του νέου που δεν είναι καθόλου μα καθόλου... νέο!) και φυσικά τον απόηχο της σφαγής στο Λας Βέγκας, η οποία απασχολεί απολύτως λογικά και τον μουσικό Τύπο, αλλά και τους μουσικούς. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Moby, η Lady Gaga και η Ariana Grande (κρατιέμαι να κάνω πλάκα με την τελευταία, αλλά η περίσταση δεν το επιτρέπει), πήραν θέση και μάλιστα με έντονο τρόπο εκφράζοντας το αυτονόητο: Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα σχετίζεται απόλυτα με την έλλειψη ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Το θέμα συζητείται επί χρόνια, απόπειρες έχουν γίνει για να θεσμοθετηθούν σοβαρότεροι έλεγχοι, αλλά το το δικαίωμα να φέρει ο οποιοσδήποτε όπλα (που έχει και συνταγματικό υπόβαθρο, ειρήσθω εν παρόδω), με τις ευλογίες πολλών και ισχυρών λόμπυ, αντιμετωπίζεται με δυσπιστία έως και εχθρικά από πολλούς, αρκεί να δει τις αντιδράσεις του τύπου με το γελοίο μαλλί που δηλώνει Πρόεδρος της «μεγάλης αυτής χώρας», ο οποίος είναι φυσικά οπαδός της οπλοκατοχής (αχρείαστο να το πω, αφού ο Trump υποστηρίζει σταθερά κάθε αυταρχική, οπισθοδρομική ή, όπως εν προκειμένω παράλογη άποψη, για αυτό άλλωστε τον εξέλεξαν...). Το γεγονός ότι οι μαζικές δολοφονίες έλαβαν χώρα σε συναυλία country, μουσικής με κοινό μάλλον συντηρητικό και εν γένει φίλα προσκείμενο στην ελεύθερη κατοχή όπλων (φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις), θα μπορούσε να εκληφθεί ως η απόλυτη ειρωνία, όμως μπροστά σε αυτή την φρίκη,  μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για σκέψη (πρόκειται για ένα πολύ όμορφο σπορ, το οποίο δυστυχώς έχει όλο και λιγότερους φίλους ανά τον κόσμο και τις ΗΠΑ ειδικότερα).

Η ουσία παραμένει ότι μετά τα γεγονότα του Bataclan, αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη σφαγή που θύματα έχει ανυποψίαστους θεατές συναυλίας, μέσα σε ελάχιστο στην ουσία χρόνο. Η περίπτωση όμως του Λας Βέγκας διαφέρει αρκετά και όχι μόνο ως προς τα κίνητρα: Απλούστατα, η σφαγή του Λας Βέγκας μπορούσε να είχε ευχερέστερα αποφευχθεί. Το μόνο που θα χρειαζόταν ήταν να ισχύει το αυτονόητο: Να μη είναι δυνατόν στο δράστη να προμηθευτεί ούτε... σφεντόνα (υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος είχε τεράστια συλλογή όπλων, μεταξύ των οποίων ουκ ολίγα αυτόματα, μόνο τανκ του έλειπε!).

To ότι σε παλαιότερη μαζική δολοφονία (σε σχολείο!) ο μόνος που παρά λίγο να την πληρώσει ήταν... ο Marilyn Manson (ο δράστης ήταν fan ή κάτι τέτοιο, πήγαν να μας πούνε!) αποτελεί άλλη μία απόδειξη μέγιστης υποκρισίας: Η μουσική δεν σκοτώνει, οι άνθρωποι σκοτώνουν, όταν τους δίνουν όπλα. Υποθέτω (ελπίζω) ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν θα έχουμε τέτοιες φαιδρότητες, άσε που είναι απίθανο να ισχυριστεί κανείς ότι ο δράστης απλώς δεν γούσταρε την country, κάτι τέτοιο θα ήταν αντιαμερικανικό ακόμα και σαν σκέψη, άλλωστε.

Το μόνο που δεν θέλω καν να φανταστώ είναι ότι θα καταλήξουμε να θεωρούμε τις συναυλίες ως δραστηριότητα υψηλού ρίσκου. Όμως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αποκλειστεί - η μαζική υστερία είναι ένα σπορ όλο και πιο δημοφιλές, όσο και χρήσιμο: Εμποδίζει την σοβαρή ανταλλαγή απόψεων, κάτι πολύ βολικό για τους Trump του πλανήτη...

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα