Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 06:43

Νεκρολογιών συνέχεια: R.I.P. Martin Eric Ain (Celtic Frost)

Written by 

Πριν λίγες μέρες μαθεύτηκε πως έφυγε από τη ζωή σε δημιουργική ηλικία (50 μόλις ετών) ο μπασίστας Martin Eric Ain. Χρησιμοποιώντας αυτό το ψευδώνυμο αντί του επίσημου Martin Eric Stricker, έγινε γνωστός στην μεταλλική κοινότητα ως το δημιουργικό έτερον ήμισυ του Thomas Gabriel Fischer στους Ελβετούς Celtic Frost. Για τους μη γνωρίζοντες, οι Celtic Frost υπήρξαν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του extreme metal, τις διδαχές των οποίων ακολούθησαν μυριάδες metal μπάντες στο δρόμο για την εξεύρεση νέων δρόμων στην ακραία έκφραση. Ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο.

Με το ψευδώνυμο Slayed Necros έπαιξε και στους προγόνους των Celtic Frost, τους θρυλικούς Hellhammer, μια μπάντα τόσο επιδραστική για το ακραίο metal που αναφέρεται συνήθως μαζί με τους Venom και τους Bathory ως ακρογωνιαίος λίθος για όλα τα μετέπειτα συγκροτήματα. Μετά από τους μάλλον βραχύβιους Hellhammer έφτιαξε μαζί με τον Fischer (επίσης από τους Hellhammer) τους Celtic Frost, συνδημιουργώντας δίσκους απαράμιλλης σκοτεινής αισθητικής που μνημονεύονται από οπαδούς και ειδήμονες ως μνημεία του ακραίου ήχου. Η σχέση Ain και Fischer ήταν θα λέγαμε ιδιαίτερη - μία σχέση αγάπης και μίσους, μέσα από την οποία δημιουργήθηκαν αριστουργήματα όπως τα Morbid Tales, To Megatherion και το παρεξηγημένο στην εποχή του Into The Pandemonium - ένα απίστευτα πρωτοποριακό άλμπουμ για τον σκληρό ήχο, που εισήγαγε από γυναικεία φωνητικά μέχρι και avant garde στοιχεία, ανήκουστα όλα αυτά ως τότε στον χώρο. Η διάλυση του group έφερε την επανασύνδεση, από την οποία προέκυψε το Monotheist, ένα από τα καλύτερα metal albums της προηγούμενης δεκαετίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η συμβολή του Martin Eric Ain στο metal είναι πρακτικά ανυπολόγιστη.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα