Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 11:59

Melentini: Πληροφορίες για τη νέα κυκλοφορία της

Written by 

Καλοκαίρι 2017. Αθήνα. Το θερμόμετρο να έχει κολλήσει στους 38. Κυρίες με βεντάλιες κυκλοφορούν στους δρόμους. Η νύχτα να μυρίζει νυχτολούλουδο (κι ας μην ξέρει κανείς να εξηγήσει πώς μυρίζει το νυχτολούλουδο). Τα θερινά σινεμά, δυστυχώς, όχι πηγμένα, όπως θα περιμένατε να γράψω, αλλά βαστούν ακόμα, παίζουν το «Άφτερλωβ». Και μετά;

Τα ζευγαράκια ήταν ήδη διακοπές στη Σαντορίνη οπότε την είδαν από Σεπτέμβρη. Οι singles μετάνιωσαν που την είδαν, αφού μετά άρχισαν τα τηλέφωνα στους/στις πρώην. Έγινε η αγαπημένη ταινία των hipsters και η χειρότερη των haters (δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό), ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ακούγαμε μέχρι να μπει για τα καλά στο πετσί μας ο χειμώνας το soundtrack της.

Το shazam έπαιρνε φωτιά μέσα στο σινεμά. Ύστερα άρχιζαν τα uploads στο facebook συνοδεία του κατάλληλου μηνύματος «Θα μου δίνεις φιλιά που ‘χουν γεύση κεράσι»  ή «Στην πισίνα με καλείς να πιούμε ένα ποτό» -παραπλανητικός αυτός ο στίχος. Στο YouTube στα προτεινόμενα το όνομα Melentini αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του.  Έτσι γνώρισα τη Melentini. Και άργησα, να πω την αλήθεια. Το βιογραφικό της είναι πλούσιο και μεγαλοπρεπές, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η Melentini γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Βερολίνο. Είναι απόφοιτος του Διεθνούς και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας. Παράτησε την Αρχαιολογία για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Μας συστήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 με τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, με όνομα «Explosions around, the desert inside», ο οποίος κυκλοφόρησε από τη Restless Wind. Καταλαβαίνουμε από τις μελωδίες της πως είναι επηρεασμένη από μια ποικιλία μουσικών μορφών και ειδών συμπεριλαμβανομένων της nu-jazz και της ηλεκτρονικής που φαίνονται ξεκάθαρα στο «Suddest beauty»  με αναφορές  στο ισλανδικό post rock, το dark cabaret, τα παραδοσιακά ιρλανδικά τραγούδια και τα βαλκανικά νανουρίσματα. Χαρακτηριστικό κομμάτι επίσης το «Almond Tree», ενώ κυριαρχεί μια minimal δομή σε όλα της τα κομμάτια. Επιπλέον, είναι δημιουργός των Running Blue Orchestra, το συγκρότημα που τη συνοδεύει στα live της αλλά και στο ρομαντικό «Sweetheart» . Και δεν τελειώνει η λίστα… Είναι μέλος της μπάντας του Theodore, καθώς κάνει αισθητή την παρουσία της με τα φωνητικά, την τρομπέτα και το synthesizer της, ενώ μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες της ήταν με τον Βρετανό παραγωγό Steve Jansen, για τον οποίο έγραψε μουσική και στίχους στο κομμάτι «Sadness».

Εδώ να σημειώσω πως η συνεργασία που ξεχώρισα ήταν με τους Blue Square στο άκρως ερωτικό «Nightkisser».

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω (καθώς είμαι «Παυλικιά» ως το μεδούλι) πως έχει συνεργαστεί με τον Παύλο Παυλίδη και τους B-movies στον δίσκο τους «Στο διπλανό ουρανό». Ύστερα ακολούθησε το 2016 το EP με τίτλο «Λεωφόρος Εφιαλτών» σε δική της παραγωγή.

Τώρα περιμένουμε πώς και πώς τον καινούργιο της δίσκο για να μας μαγέψει και πάλι με την αέρινη φωνή της αλλά και με τις εξίσου καλές επιδόσεις της στο πιάνο, την τρομπέτα, το μεταλλόφωνο και το synthesizer. Ο πολυαναμενόμενος αυτός δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 23 Φεβρουαρίου 2018 με τίτλο «ZRSHA;Fundus Uterus». Όπως έχει αναφέρει και η ίδια, το album είναι επηρεασμένο από την αγαπημένη της συγγραφέα Virginia Woolf, αλλά μάλλον και από τις υπαρξιακές της αναζητήσεις, αφού ο τίτλος σχετίζεται με έναν παράλληλο κόσμο όπου επουλώνονται κάθε είδους πληγές.

Οι συντελεστές της επερχόμενης αυτής κυκλοφορίας είναι οι:

Melentini: Τρομπέτα, πιάνο, μεταλλόφωνο, synthesizer, φωνή: Τρομπέτα, πιάνο, μεταλλόφωνο, synthesizer, φωνή
Ashley Hallinan / Χρήστος Βίγκος: Ντραμς
Λάμπρος-Ιωάννης Λαπίνας: Φαγκότο
Σταύρoς Τόλιας: Φλάουτο
Κώστας Αντωνίου: Ηλεκτρικό μπάσο

Το Artwork ανέλαβε ο Νεοκλής Δελέγκος, ενώ την επιμέλεια παραγωγής η United We Fly. Τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση των κομματιών του «ZRSHA; Fundus Uterus» υπογράφει φυσικά η Melentini. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και την Αθήνα, στο Shakti Studio από τον Simon Nikolaidis. H μίξη και η παραγωγή του δίσκου έγινε στην Ελλάδα, στο Shakti Studio από τον Richard König, το mastering στο Loud Mastering Studio (στην Αγγλία) από τον Jason Mitchell, ενώ στην παραγωγή δύο κομματιών συνεισέφεραν ο Ορέστης Γούμενος και ο Βασίλης Ντοκάκης. Στο τραγούδι «The Years, The Days, The Hours», πίσω από τα φωνητικά βρίσκεται ο Theodore.

Ακολουθεί η tracklist του δίσκου

Asana/Metamorphosis
We Promised To Come Back To Earth
Wounds And Water
Solaroid
Satellites
Eros
The Years, The Days, The Hours
Into The Waves
Yellow Roses
So Long

Κική Ψαράκη

 

Η Κική Ψαράκη το μόνο σίγουρο είναι πως γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά θα ήταν, να ζούσε πριν 50 χρόνια κάπου στο Λονδίνο. Για όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Σήμερα θέλει να αρχίσει μαθήματα κιθάρας, αύριο να πάει σε σχολή αναρρίχησης, την πέμπτη να γραφτεί στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων και σε έξι μήνες μπορεί να θέλει να γίνει αγρότισσα σε κάποιο χωριό της Ιρλανδίας.
Όνειρο ζωής της είναι να κάνει το δικό της μπισκοτάδικο-καφέ που εννοείται θα παίζει τις καλύτερες μουσικές της πόλης, μιλώντας πάντα αντικειμενικά και θα φτιάχνει τα πιο νόστιμα μπισκότα του πλανήτη.
Μέχρι τότε προσεύχεται κάθε μέρα, ανάβει λαμπάδες, φιλάει εικόνες, γονατίζει ταπεινά και προσκυνάει τον Θεό Morrissey.  Ευλόγησον!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα