Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 11:44

Έφυγε από τη ζωή ο ηγέτης των εμβληματικών Buzzcocks Pete Shelley

Written by 

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε προ ολίγου τον αιφνίδιο θάνατο μιας από τις πιο ιδιαίτερες και επιδραστικές περσόνες της βρετανικής εναλλακτικής σκηνής. Ο Pete Shelley, τραγουδιστής και κιθαρίστας των εμβληματικών Buzzcocks, πέθανε από πιθανή καρδιακή προσβολή σε ηλικία 63 ετών στην Εσθονία, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια.

Ένας ακόμη από τους συνθέτες του νεανικού μας soundtrack, η παθιασμένη και αγχωτική φωνή των βιομηχανικών προαστείων του Manchester που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες καλλιτέχνες, αποχωρεί. Και το θλιβερό είναι ότι η γενιά που σταδιακά μας αφήνει, δεν αναπληρώνεται από τον πλαστικοποιημένο εσμό των talent shows, ή το εντελώς κενό περιεχομένου ψευδοδιανοουμενίστικο «κίνημα» των hipsters.

Οι Buzzcocks σχηματίστηκαν από τους Pete Shelley και Howard Devoto το 1976 στο Bolton. Η ικανότητά τους να αναμιγνύουν την ορμή και ενέργεια του punk με την κατασκευή του τέλειου τρίλεπτου ποπ κομματιού τους κατέστησε ως μια από τις σημαντικότερες εναλλακτικές μπάντες που έβγαλε το νησί. Orgasm Addict, What Do I Get, Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've), Fast Cars είναι μερικοί μόνο από τους ύμνους που συνέθεσαν και που θα αποτελούν την παρακαταθήκη τους για πολλά ακόμη χρόνια.

 

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα