Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 07:45

Eric Clapton, John Cale: Δύο θρύλοι αποτίνουν φόρο τιμής στους νεκρούς φίλους

Written by 

Μπορεί, δικαίως πολλές φορές, να θεωρούμε την σύγχρονη μουσική κατά ένα μεγάλο ποσοστό ένα επιχειρηματικό project, όμως κινήσεις σαν αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω δείχνουν πως, πάνω από όλα, ο μουσικός κλείνει μέσα του μία ευαίσθητη ψυχή. Όπως σας ενημερώσαμε έγκαιρα, ο Jack Bruce, μπασίστας των θρυλικών Cream, απεβίωσε αυτό το Σάββατο. Ο Eric Clapton αφιέρωσε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ένα σύντομο ακουστικό κομμάτι στον παλιό του συνεργάτη. Η αυθόρμητη ηχογράφηση είναι πραγματικά συγκινητική, αλλά εμπεριέχει και μία νότα (pun unintended) αισιοδοξίας, όπως αρμόζει ως υπενθύμιση ενός δημιουργικού ανθρώπου που άφησε ισχυρό στίγμα στην σύγχρονη rock μουσική.

Άλλος ένας μεγάλος θυμήθηκε έναν παλιό φίλο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σαν χτες πριν από ένα χρόνο, ο Lou Reed άφησε την ματαιότητα του κόσμου μας για να βρει την Τέλεια Ημέρα σε κάποιο άλλο άγνωστο σε μας σύμπαν. Ο John Cale ηχογράφησε μία πιο ρυθμική εκδοχή του παλαιότερου If You Were Still Around (από το άλμπουμ Music For A New Society), ανάθεσε στην Abigail Portner την σκηνοθεσία του video clip στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος, και το ανάρτησε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ως ανάμνηση του συνοδοιπόρου του στους Velvet Underground. Μάλιστα το συνόδευσε με το παρακάτω κείμενο (το οποίο αφήνουμε αμετάφραστο):

“A Moth and a Candle met. They decided to become friends. Everyone enjoyed watching their discourse – especially the risk takers. Then one day a big rain came. The Moth couldn’t fly and the Candle puttered out. Everyone laughed in bitter awe and blamed the rain. Most however knew the deeper truth – the Candle remains lit and the Moth will stay close.”

Και επειδή όλα κάπως συνδέονται μεταξύ τους, θυμίζουμε πως ο Jack Bruce είχε αναλάβει το μπάσο στο άλμπουμ Berlin του Lou Reed, το μακρινό 1982.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα