Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 22:58

Xylouris White: Μια ιδιαίτερη συνεργασία με απρόσμενη αποδοχή

Written by 

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε ακούσει για Έλληνες μουσικούς που σημειώνουν διεθνή επιτυχία και κατακτούν την κορυφή των charts (!). Τις περισσότερες φορές έχουμε να κάνουμε με ευσεβείς πόθους και φιλοδοξίες που φτάνουν στα όρια του κωμικού, ενώ όταν κάποιος συμπατριώτης μας πραγματικά απασχολεί το μουσικό κοινό τους εξωτερικού, τις περισσότερες φορές, δεν το πιάνουν καν οι κεραίες μας.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, στο νούμερο 1 του Billboard στην κατηγορία world music βρίσκεται ο δίσκος Goats του σχήματος Xylouris White, το οποίο αποτελείται από τον Γιώργο Ξυλούρη (λαούτο) και τον Jim White (τύμπανα). Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) προέρχεται από τη θρυλική κρητική οικογένεια των Ξυλούρηδων, πατέρας του είναι ο Ψαραντώνης και θείος του ο Νίκος Ξυλούρης (δυο από τους σπουδαιότερους μουσικούς που έχει γεννήσει η μικρή μας χώρα δηλαδή). Από την άλλη ο Αυστραλός Jim White είναι drummer των Dirty Three (το συγκρότημα του θεοπάλαβου Warren Ellis), οι οποίοι έχουν χαράξει τη δική τους ξεχωριστή πορεία στο rock από τις αρχές των 90’s.

Οι δυο μουσικοί, με εντελώς διαφορετική αφετηρία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και καρπός της συνεργασίας τους είναι το άλμπουμ Goats, την παραγωγή του οποίου μάλιστα έχει κάνει ο Guy Picciotto των Fugazi (πολύ σωστά διαβάσατε, δεν πρόκειται για λάθος). Όπως αναμενόταν το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο (μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η δουλειά στηρίζεται στο λαούτο και τα τύμπανα) και θα το εκτιμήσουν όσοι έχουν «ανοιχτά» αυτιά και δεν έχουν συμπλέγματα στη μουσική. Το Goats έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια ήδη από διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα (στην Ελλάδα ούτε κουβέντα, άλλωστε ο Ξυλούρης δεν είναι hipster) και πλέον το σχήμα βρίσκεται στη μέση μιας εκτεταμένης περιοδείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην καλαίσθητη ιστοσελίδα τους).

Παρακάτω δείτε το τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ εν εξελίξει A Family Affair (Μια Οικογενειακή Υπόθεση), για τον Ξυλούρη και την οικογένειά του, καθώς και το βίντεο του Jem Cohen (ο οποίος έχει γυρίσει και το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ Instrument για τους Fugazi) για το κομμάτι Psarandonis Syrto.

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Media



Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα