Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 10:12

The Beatles: Παραλίγο να συνεργαστούν με… όλους

Written by 

Σαράντα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να έρθουν στο φως οι σχετικές λεπτομέρειες. Πρώτα είχε έρθει η εξιστόρηση του Nick Mason από τις κοινές ημερομηνίες που ηχογραφούσαν στα EMI Studios (μετέπειτα Abbey Road) οι Beatles και οι Pink Floyd. Οι Floyd τότε συγκέντρωναν το υλικό για το Piper At The Gates Of Dawn και οι Beatles έγραφαν το Sgt. Pepper’s. Και ηχογραφούσαν σε διπλανές πόρτες! Μέσα στον δημιουργικό οργασμό, δεν θα ήθελε και πολύ να έμπαινε ο ένας στο στούντιο του άλλου… Πάντως οι Floyd αρκέστηκαν να παρακολουθούν τους Beatles (παραβρέθηκαν, σύμφωνα με τον Mason, σε κάποια sessions του Lovely Rita) και να εμπνέονται από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, όπως οι φανς και των δύο συγκροτημάτων έχουν εντοπίσει, υπάρχουν συγκεκριμένες ομοιότητες μεταξύ του Lovely Rita και του Pow R. Toc H., που τυχαίες δεν μπορείς να τις πεις, ειδικά εφόσον έχουμε στο μυαλό μας την συγκεκριμένη εικόνα από τα χείλη του Mason.

Εδώ και λίγες μέρες, ήρθε το βιβλίο Sound Man του παραγωγού και μηχανικού ήχου Glyn Johns, ο οποίος ειδικά στα ‘60s-‘70s δούλεψε σε διάφορα άσημα άλμπουμ (μπορεί σε κάποιους τα ονόματα Abbey Road, Beggars Banquet, Led Zeppelin I, Who’s Next να θυμίζουν κάτι), να φέρει στο φως μια συνεργασία που ήταν πιο χειροπιαστό να ξεκινήσει. Στο το βιβλίο αυτό αναφέρει,  μεταξύ άλλων, μια σύντομη κουβέντα που είχε με τον Bob Dylan, κατά την οποία ο Dylan εξήρε τη δουλειά του Johns με τους Stones και τους Beatles. Δήλωσε μάλιστα πως είχε στα πλάνα του ένα άλμπουμ όπου θα συμμετέχουν εκείνος, οι Rolling Stones και οι Beatles (!) και ζήτησε από τον μηχανικό ήχου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των συγκροτημάτων. Ο Johns μετέφερε, φυσικά, το σχέδιο του Dylan, αλλά βρήκε τοίχο στους Lennon, McCartney και Jagger, που απέρριψαν  την πρόταση (πληροφοριακά, οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι ήταν από απλώς σύμφωνοι ως ενθουσιασμένοι). Σύμφωνα με το Rolling Stone (το περιοδικό), η κουβέντα εκείνη έγινε πιθανότατα το 1969, χρονιά που οι τρεις μουσικοί τιτάνες βρίσκονταν στα ντουζένια τους και κυκλοφόρησαν δίσκους-ορόσημα (Let It Bleed, Yellow Submarine, Abbey Road, Nashville Skyline). Φαντάζεστε να έβγαζαν όντως άλμπουμ όλοι αυτοί μαζί;

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα