Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 11:16

H «Καθαρά Δευτέρα» του φιλέλληνα Will Butler

Written by 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε στα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη για το ελληνικό χρέος, για τα ευρύτερα προβλήματα της ευρωζώνης, για την πολιτική της λιτότητας, έχει ευαισθητοποιήσει αρκετό κόσμο. Οι συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας ήταν ένα δείγμα του «ντόρου» που σήκωσε το εκλογικό αποτέλεσμα και οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους (ο Θεός να τους κάνει…) της χώρας. Ένα άλλο δείγμα είναι δηλώσεις επιφανών καλλιτεχνών που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα. Ο Oliver Stone, ο Hugh Laurie, ο Russell Brand, μέλη του cast της πασίγνωστης σειράς Game of Thrones έχουν εκφράσει δημόσια τη χαρά τους για τη νίκη της Αριστεράς και την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει ως τμήμα μιας ευρύτερης αλλαγής πολιτικής στον κόσμο.

Στις φωνές αυτές προστίθεται – και μάλιστα με καλλιτεχνικό δημιούργημα – ο Will Butler, ιδρυτικό μέλος και συνθέτης των Arcade Fire που ετοιμάζεται, όπως σας είχαμε ενημερώσει, να κυκλοφορήσει τον πρώτο του solo δίσκο. Ο Butler συμφώνησε με τη βρετανική Guardian να γράφει κάθε ημέρα αυτής της εβδομάδας ένα τραγούδι βασισμένο σε κάποιο κομμάτι της εφημερίδας. Το πρώτο κομμάτι κυκλοφόρησε χθες και είχε το χαρακτηριστικό τίτλο “Clean Monday” προς τιμήν της ημέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής. Καλά πληροφορημένος ο Butler δήλωσε ότι είναι εντυπωσιακό πως την ημέρα που ξεκινά η νηστεία, η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει στους Ευρωπαίους τα μέτρα που θα λάβει για την οικονομία. Δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά:

«Υποστηρίζω φανατικά την Ελλάδα. Και, ευρύτερα, ποιος διάολο δεν υποστηρίζει την Ελλάδα; Ακόμη κι αν είσαι σούπερ δεξιός, ή σούπερ Γερμανός, ή σούπερ καπιταλιστής, δεν θέλεις η Ελλάδα να κυλήσει έξω από το ευρώ ή να χρεοκοπήσει».

Και πρόσθεσε:

«Και πέρα από αυτά, μου αρέσει ότι είναι μια νεανική κυβέρνηση (σ.σ. μάλλον δεν θα είδε τον Κουρουμπλή, το Μπαλτά και το Φλαμπουράρη). Μου αρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος Υπουργός Οικονομικών. Σε ένα βαθμό έχω ασπαστεί την εικόνα που του προβάλλουν τα ΜΜΕ ως ενός πιστολέρο «απατεώνα» που μπορεί να είναι τόσο τρελός που θα μπορούσε να τα καταφέρει στη διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης».

Το Clean Monday, τώρα, είναι ένα νευρώδες post punk κομμάτι που σίγουρα θα συγκινήσει τους fans των Arcade Fire (και ίσως σας κάνει να αισθανθείτε έστω και λιγάκι υπερηφάνεια που ασχολούνται μαζί μας σημαντικοί αρτίστες του εναλλακτικού χώρου – κι όχι μόνο).

Δείτε στο σχετικό άρθρο του Stereogum τις δηλώσεις του Butler και ακούστε το Clean Monday.

 

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα