Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 14:18

Το ξενέρωτο νέο της ημέρας: Προστατέψτε την ακοή σας!

Written by 
Ακούτε μουσική πολλές ώρες την ημέρα και νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά με την ακοή σας; Ελάτε στην παρέα! Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του BBC, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συμβουλεύει να μην ακούμε μουσική για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Θα μας κουφάνουν αυτοί... ή μήπως όχι; Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια νέοι βρίσκονται σε κίνδυνο να καταστρέψουν τα αυτιά τους, διότι ακούν μουσική υπερβολικά δυνατά και για μεγάλη διάρκεια, ενώ 43 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 12 και 35 ετών ζουν ήδη με προβλήματα ακοής. Στο στόχαστρο του Οργανισμού έχουν μπει οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, τα μπαρ και οι συναυλίες. Λίγη θεωρία τώρα: Όσο το αυτί εκτίθεται σε πιο δυνατούς σε ένταση ήχους, τόσο πιο γρήγορα καταστρέφεται το αυτί - και η καταστροφή αυτή δεν είναι αναστρέψιμη. Ο Οργανισμός προτείνει τους παρακάτω ασφαλείς χρόνους ακρόασης:
 

85 dB - θόρυβος μέσα σε αυτοκίνητο - 8 ώρες (σ.σ. γι' αυτό υπάρχουν και τα πιο αθόρυβα νεότερα οχήματα)

90 dB - κουρευτική μηχανή του γκαζόν - 2 ώρες και 30 λεπτά (σ.σ. σπάνιος θόρυβος στην Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει)

95 dB - μοτοσυκλέτα - 47 λεπτά (σ.σ. ούτε λεπτό χωρίς κράνος)

100 dB - κόρνα αυτοκινήτου ή υπόγειος σιδηρόδρομος - 15 λεπτά (σ.σ. ούτε δευτερόλεπτο, βασικά...)

105 dB - mp3 player στη μέγιστη ένταση - 4 λεπτά (σ.σ. εντάξει κι εσείς πια, τέρμα θέλετε τη μουσική σας;)

115 dB - δυνατή rock συναυλία - 28 δευτερόλεπτα (σ.σ. οι περισσότεροι που μας διαβάζουν κανονικά θα έπρεπε να έχουν χάσει προ πολλού οποιαδήποτε ακουστική επαφή με το περιβάλλον)

120 dB - βουβουζέλα (σ.σ. όντως αυτό έγραφε!!) ή σειρήνα - 9 δευτερόλεπτα

129,5 dB - Manowar live in concert - μια ζωή ολόκληρη! (σ.σ. αυτό ήταν αναίσχυντη προσθήκη του συντάκτη, ακόμη δεν έμαθε ότι ακόμη και οι Kiss έσπασαν το ρεκόρ τους)

Για να έχετε έναν χοντρικό μπούσουλα, ο Οργανισμός προτείνει να περιορίζετε όπου είναι δυνατόν την ένταση κοντά στο 60% της μέγιστης. Τουτέστιν, να φοράτε στις συναυλίες ωτασπίδες (είναι πάμφθηνες και μιας χρήσης, αλλά το Soundgaze προτείνει ανεπιφύλακτα να δώσετε κάποια ευρώ παραπάνω και να προμηθευτείτε τις ειδικές  - noise cancelling - που απλώς περιορίζουν την ένταση χωρίς να χάνετε συχνότητες, ακριβώς σαν να κατεβάζετε το volume στο στερεοφωνικό) ή τα ειδικά (και σχετικά άκομψα, εδώ που τα λέμε) ακουστικά. Βέβαια χάνετε ένα μέρος της συναυλιακής ατμόσφαιρας, κακά τα ψέματα, αλλά αν θέλετε να απολαμβάνετε για περισσότερα χρόνια την αγαπημένη σας μουσική, χρειάζεται μέτρο και σύνεση. Και κάπως έτσι κλείνει το ξενέρωτο νέο της ημέρας. Thumbs down!

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα