Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:53

ROOKIE'S CORNER: Η διαχρονικότητα του rock 'n' roll μέσα από μερικά κλασικά ονόματα

Written by 

Είναι πραγματικά δύσκολο να οριοθετηθεί μία χρονική περίοδος στην οποία να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως ξεκίνησε η ροκ μουσική. Μέσα στην πορεία των χρόνων προέκυψαν άπειρες παραλλαγές του συγκεκριμένου μουσικού είδους και άπειρες υποκατηγορίες. 

Πάντως, μπορούμε να ορίσουμε κάποια σταθερά χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής: μία ή περισσότερες φωνές, συνοδεία από ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και ντραμς. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως σε ροκ τραγούδια δε χρησιμοποιούνται άλλα μουσικά όργανα, ειδικά αυτά που ανήκουν στο είδος της κιθάρας, μέχρι το φλάουτο και το βιολί.

Το βέβαιο είναι πως η γέννηση του ροκ ν’ ρολ (rock n’ roll), με την εμφάνιση των διαχρονικών και σπουδαίων συγκροτημάτων από την Αγγλία (Beatles, Queen, Rolling Stones, The Who), όπως και από την Αμερική (The Byrds), άλλαξε την ιστορία της μουσικής και έφτασε σε διαστάσεις κοινωνικούς φαινομένου. Το διαφορετικό στην ιστορία της ροκ ήταν πως για δεκαετίες ολόκληρες αποτέλεσε τον τρόπο έκφρασης των καταπιεσμένων νέων, της αντίδρασης απέναντι σε κάθε αδικία και εξουσία που καθοδηγούσε και καταπίεζε τον άνθρωπο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, συνέχισε να εξελίσσεται και να δέχεται παραλλαγές στο ύφος και τη σύστασή της.

Ας δούμε μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής:

Beatles: Θεωρούνται ακόμα και σήμερα, το πιο δημοφιλές συγκρότημα όλων των εποχών. Είναι πράγματι, καινοτόμοι σε πολλά στην Ιστορία της Μουσικής, αφήνοντας πίσω τους μία παρακαταθήκη η οποία επηρέασε κάθε μουσικό μετά από αυτούς. Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν ο John Lennon, Paul Mc Cartney, George Harrison και Ringo Starr. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1970, έχοντας δημιουργήσει ένα μύθο ο οποίος δεν πέθανε ποτέ…

Queen: Το συγκρότημα που δημιούργησε το πρώτο trash metal τραγούδι (Stone Cold Crazy), οι ιδιοφυείς μουσικοί με πρωτοστάτη τον ανυπέρβλητο  Freddie Mercury, έφεραν καινοτομίες στη μουσική δημιουργώντας το ανυπέρβλητο Bohemian Rhapsody και δημιουργώντας τους ίσως διασημότερους οπαδικούς ύμνους για κάθε φίλαθλο We will rock you/we are the champions. 

Led Zeppelin: Οι θιασώτες της heavy rock αισθητικής έφτασαν σε επίπεδο θρύλου, καθώς συνδύασαν το επιθετικό ύφος με τη μπλουζ. Το μαγικό παίξιμο κιθάρας του Jimmy Page συνέβαλλε στη δημιουργία του μύθου της μπάντας, η οποία συνδύασε εξαίσια τη φωνή του Robert Plant, John Paul Jones (μπάσο, πλήκτρα), John Bonham (τύμπανα).  Θεωρούνται πρωτοπόροι σε πολλά μουσικά είδη, όπως η χέβι μέταλ και το χαρντ ροκ. 

Jimi Hendrix: Θεωρείται ο σπουδαιότερος κιθαρίστα όλων των εποχών, έβαζε φωτιά στην κιθάρα του επί σκηνής, μπορούσε να παίξει ακόμα και όταν την τοποθετούσε πίσω στην πλάτη του. Ένα από τα διασημότερα πρόσωπα που ανήκουν στους μουσικούς που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους μόλις χρόνια, κατάφερε να θεωρείται κορυφαίος με τρία χρόνια στη δισκογραφία.

Pink Floyd: Οι πρωτοποριακές συνθέσεις, οι συγκινησιακά φορτισμένοι στίχοι, οι μαγικές ενορχηστρώσεις και τα πρωτότυπα εξώφυλλα, καθιστούν τους Pink Floyd ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα. Το The Dark Side of the moon, ανήκει στους σπουδαιότερους δίσκους της ροκ μουσικής.

Elvis Presley: "Before Elvis, there was nothing". Ο Τζον Λένον είχε πει αυτή τη φράση, θέλοντας να δείξει την αξία του Elvis στη μουσική ιστορία. Ο Elvis, ο βασιλιάς του ροκ’ ν’ ρολ, έδωσε την ώθηση σε όλα τα μουσικά σχήματα να αναπτυχθούν και να γίνουν αυτόνομα.

Η ροκ μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει, πάντοτε θα μαγεύει και πάντοτε και έχει φανατικούς οπαδούς.

 

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα