Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 22:00

Αφιέρωμα: Covenant - Λίγα λόγια για μια μουσική διαδρομή τριάντα χρόνων

Written by 

Στο παρόν κείμενο δε θα διαβάσετε ιστορική αναδρομή για τους Covenant ούτε και ιδιαίτερες λεπτομέρειες και inside info της πορείας της μπάντας. Δε θα με έλεγα άλλωστε και φανατικό οπαδό τoυ γκρουπ, ώστε να μπορέσω να σας κατατοπίσω ενδελεχώς για τα γεγονότα που τους αφορούν. Αυτό οφείλω να το αναφέρω. Παρακάτω θα δείτε απλά την οπτική μου απέναντι σε ένα από τα ιστορικότερα συγκροτήματα του EBM ήχου. Μια μπάντα που έβαλε και αυτή το λιθαράκι της ώστε το είδος να κυριαρχήσει στο underground/dance μουσικό στερέωμα και να αγγίξει τις παρυφές του mainstream για μερικά χρόνια.

Αν σας φαίνεται υπερβολική η ανωτέρω πρόταση μπορείτε, για του λόγου το αληθές, να ανατρέξετε στις πωλήσεις της εποχής εκείνης, αλλά και το airplay των ραδιοφωνικών σταθμών. Μιλάμε για την περίοδο 2001-2008, αν και αυτός ο χρονικός περιορισμός είναι λίγο υποκειμενικός. Στην πράξη όμως φαίνεται, επικεντρώνοντας στον Ελλαδικό χώρο (τα εδώ δεδομένα άλλωστε αποτελούν προβολή των αντιστοιχών του εξωτερικού), ότι μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο εκτός από τις πωλήσεις δίσκων, οι συναυλίες των κυριότερων εκπροσώπων του είδους ήταν τόσο συχνές όσο και-συνήθως- sold out. Covenant, VNV Nation, Wolfsheim, Apoptygma Berzerk είναι μόλις μερικά από μια πλειάδα συγκροτημάτων που βρήκαν τεράστια αποδοχή στο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό εκπροσωπώντας το EBM αλλά και άλλα παρεμφερή μουσικά ιδιώματα όπως synth-pop, future-pop, industrial (στην πιο dance εκδοχή του).

Οι Σουηδοί Covenant έχoυν διαγράψει μια ζηλευτή πορεία στο συγκεκριμένο χώρο. Τριακονταετής καριέρα με αρκετές εναλλαγές στο μουσικό ύφος και προσαρμοστικότητα στις μουσικές ανάγκες των εποχών, κάτι που δικαιολογεί εν μέρει άλλωστε και τη μακροβιότητα του γκρουπ. Με εκατοντάδες εμφανίσεις σε φεστιβάλ και χιλιάδες πωλήσεις δίσκων, κράτησαν ψηλά το όνομά τους στις προτιμήσεις του κοινού, διευρύνοντας συνεχώς την επιρροή τους.

Η μπάντα είναι ενεργή από το 1986, όμως ο πρώτος studio δίσκος πρόεκυψε δέκα χρόνια μετά, το 1994 (Dreams Of Cryotank). Η πορεία τους ήταν διαρκώς ανοδική, οι κριτικές εξαιρετικές και τα αποθεωτικά live, τόνωναν την αυτοπεποίθηση τους.

Η αυγή της νέας χιλιετίας τους βρίσκει σε δαιμονιώδη φόρμα. Με τρία συνεχόμενα καταπληκτικά άλμπουμ εκτοξεύουν τη δημοτικότητα τους, ξεπερνούν για πάντα τα περιορισμένα σύνορα της χώρας τους και κάνουν τον ήχο τους γνωστό σε ευρύτερο κοινό. Οι δίσκοι United States Of Mind (2000), Norhtern Light (2002) και Skyshaper (2006) πλέον θεωρούνται κλασσικοί του είδους. Σε αυτούς  συναντά κανείς τεράστιες εμπορικές επιτυχίες όπως τα Like Tears In Rain, Dead Stars, Call the Ships to Port, We Stand Alone, 20 Hz. 

Για να είμαι ειλικρινής, σε εκείνο το σημείο τους γνώρισα και αγάπησα και εγώ, όχι νωρίτερα. Στην εποχή που η μουσική τους έβαινε προς το εμπορικότερο με αποτέλεσμα να “εκνευρίζει” (όπως συνήθως συμβαίνει) τους ορκισμένους παλιούς ακόλουθους, αλλά ταυτόχρονα να διευρύνει τα ακροατήρια.

Μεσολάβησε μια 5ετία στην οποία δισκογραφικά δεν είχαν παρουσία ενώ υπήρξαν και προστριβές που έφεραν σε κίνδυνο και την ίδια την ύπαρξη του γκρουπ. Αυτή η περίοδος hiatus σταμάτησε το 2011 με το Modern Ruin. Η πορεία τους έκτοτε συνεχίζεται ομαλά με την κυκλοφορία του επιτυχημένου Leaving Babylon (2013). Μάλιστα, παρατηρούμε αλλαγή ακόμα και στην εμφάνιση τους, το ντύσιμο, το στυλ, τα κούρεμα. Δείγμα της προσαρμοστικότητας που αναφέραμε παραπάνω.

Σύντομα, θα τους δούμε ξανά στην Ελλάδα, στη Death Disco (25 Μαρτίου 2017). Για μια ακόμα φορά, μας τιμούν με την παρουσία τους και ελπίζω να τους το ανταποδώσουμε με γεμάτο venue και ζεστό χειροκρότημα. Είναι παράλληλα μια ευκαιρία, πριν το live, να κάνουμε μια καλύτερη ακρόαση της πρόσφατης δισκογραφίας τους. Η βραδιά δε θα είναι ρετρό, (τύπου “ελάτε να θυμηθούμε τα παλιά”) αφού η μπάντα με τους εναπομείναντες Eskil Simonsson, Joakim Montelius (το τρίτο ιδρυτικό μέλος, ο Clas Nachmanson αποχώρησε το 2007) αλλά και τους Andreas Catjar και Daniel Jonasson συνεχίζει να κυκλοφορεί αξιόλογους δίσκους, όπως το φρέσκο The Blinding Dark που με μια γρήγορη ακρόαση δείχνει γεμάτο, συναισθηματικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μάλιστα η μπάντα και μουσικά/στιχουργικά αλλά και μέσω των γραφόμενων στο επίσημο site της -επ’ευκαιρία της κυκλοφορίας του άλμπουμ- (διαβάστε το πολύ όμορφο κείμενο εδώ), εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το σύγχρονο κόσμο. Τα ρυθμικό και μελωδικό If Give You My Soul, το σκοτεινό Morning Star και το πιο δυναμικό Sound Mirrors θεωρώ ότι είναι κομμάτια φτιαγμένα για ένα ιδανικό live.

Και επειδή η επιτυχία μιας συναυλίας εξαρτάται και από το κοινό που την παρακολουθεί, αυτή είναι μια περίπτωση που βάζεις στοίχημα ότι ο κόσμος δε θα είναι του τύπου “είδα φως και μπήκα”. Και αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο ανυπομονησίας για τη συγκεκριμένη βραδιά.

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης πρωτοεμφανίστηκε σε αυτό τον κόσμο στα Εξάρχεια λίγες μέρες πριν οι Pink Floyd κυκλοφορήσουν το Wish Υou Were Here, μεγάλωσε στη Γλυφάδα των 80’s. Έντονες οι αντιθέσεις, «ό,τι να’ναι» δηλαδή. Λέξεις κλειδιά: Μουσική, Α.Ε.Κ., hamburgers, ταξίδια στο εξωτερικό, μπύρες, ταινίες, δισκάδικα, waffles στο Queen και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί αυτών. Βαριέται τις ουρές σε οποιοδήποτε ταμείο/υπηρεσία, όσους προσποιούνται κάτι που δεν είναι, την πολυκοσμία, το ανούσιο hype, την κουτοπονηριά, τις τραπεζοκαρέκλες σε ένα bar. Αγαπημένη ατάκα το «Πάνω απ’όλα η υγεία», την οποία προσπαθεί να μετατρέψει από λόγια σε στάση ζωής.

Με Joy Division, Tool και Underworld στις τρεις αγαπημένες του μπάντες, είναι φανερό ότι η μουσική του πυξίδα είναι απομαγνητισμένη. Ωραία…

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα