Print this page
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 17:40

THINK PUNK: Περί Dylan και βραβείων

Written by 

Ανοιχτή επιστολή

Κύριε Robert Allen Zimmerman, μας κακομάθατε… 

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τα επεισόδια της «αποδοχής» – «μη αποδοχής» εκ μέρους σας του βραβείου νόμπελ λογοτεχνίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, πλέον δε θα μαδάμε μαργαρίτες για να δούμε τι τελικά θα κάνετε.

Εξαρχής, αν και υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής του έργου σας, διαφώνησα με τη συγκεκριμένη βράβευση, όχι μόνο λόγω του ότι κυρίως είστε μουσικός, αλλά επειδή σκέφτηκα τη δικαιολογημένη πικρία τόσων συγγραφέων που νιώθουν προδομένοι εξαιτίας του ότι ένα δικό τους βραβείο απονέμεται σε κάποιον που δεν ανήκει στο χώρο τους.

Πρέπει να σας πω ότι άκουγα τους δίσκους σας από πολύ παλιά, εκτιμούσα σημαντικό μέρος της εκδηλωμένης κοινωνικής ευαισθησίας σας, παραδέχτηκα την ηλεκτρική επανάσταση που κάνατε στο Newport Folk Festival, εντυπωσιάστηκα που τα βάλατε ακόμα και με τη θρησκεία των ομοίων στην καταγωγή με εσάς (παρά τα ανάλογα «νομπελικά τερτίπια» που ακολούθησαν) και για πολλά άλλα.

Ξαναγυρνώντας όμως στο παρόν, με τόσα βραβεία που σας έχουν -δικαιολογημένα- απονεμηθεί, εξακολουθώ να μη (θέλω) μπορώ να καταλάβω προς τι όλη αυτή η αλλαγή πλεύσης. Ό,τι κι αν σκεφτεί ή πει κανείς, είναι πλέον δικαιολογημένο.

Προσωπικά πάντως, ως ακροατής που εκτιμά ιδιαίτερα το έργο σας, δε μπορώ παρά να νιώσω προβληματισμένος από τον τρόπο και τη διαδικασία που αποδεχτήκατε την όντως τιμητική αυτή διάκριση. Νομίζω, μάλιστα, ότι ακόμα και αυτή η δήλωση της αρμόδιας καθηγήτριας Sarah Danius “Good news about Dylan”, αν μη τι άλλο, δε σας περιποιεί τιμή. Για δείτε τη σε συνδυασμό με τις άλλες λεπτομέρειες που διέρρευσαν από την Ακαδημία…

Όλα αυτά ενώ εσείς τελικά αποδεχτήκατε μεν, αλλά επειδή ούτως ή άλλως θα βρισκόσασταν εκεί κοντά. Ειλικρινά, θέλετε να πιστέψουμε ότι το πρόβλημα ήταν η πτήση μέχρι τη Στοκχόλμη; Χώρια που τώρα έτυχε ιδιαίτερης προβολής το ζήτημα του χρηματικού επάθλου, το οποίο μου έφερε στο νου μια όχι και τόσο τιμητική ιστορία του Pele. Τότε που αυτός, μετά από αρκετές αρνήσεις «ιδεολογικού χαρακτήρα» και τεράστιες προσαυξήσεις του ποσού μεταγραφής, άλλαξε γνώμη και αποδέχτηκε την πρόταση της ποδοσφαιρικής ομάδας New York Cosmos, κάνοντας τον πρόεδρο της ομάδας να δηλώσει κατά την παρουσίαση του παίκτη ότι «Όλοι έχουν την τιμή τους». Κι εγώ, έχοντας και αυτό κατά νου, στο μεταγενέστερο δίλημμα Pele ή Maradona απαντώ με παρρησία: Kruyff.  

Αγαπητέ κύριε Robert Allen Zimmerman, μας είχατε κακομάθει, παρά τα κάποια σκαμπανεβάσματά σας. Δε φταίμε και τόσο εμείς. Είναι όμως ακόμα στο χέρι σας να διαψεύσετε τις «κακές γλώσσες», αφενός για να μη σκεφτόμαστε πόσο καλός δίσκος είναι το Were Only in it for the Money του Frank Zappa και αφετέρου για να διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι ο επόμενος δίσκος σας θα ονομάζεται Blood on the Bucks.

Τάκης Κρεμμυδιώτης

Τάκης Κρεμμυδιώτης

Latest from Τάκης Κρεμμυδιώτης

Related items