Print this page
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 11:54

Think Punk: Fontaines D.C. - Τι γυρεύει για live στην Αθήνα μια μπάντα χωρίς album;

Written by 

Το τελευταίο διάστημα - όπως άλλωστε σε κάθε μουσική χρονιά - οι οπαδοί της ανεξάρτητης rock μουσικής βομβαρδίζονται από μερικά νέα ονόματα που έκαναν τη διαφορά μέσα στο 2018 και, λογικά, θα βρίσκονται σε αρκετές λίστες, ατομικές ή περιοδικών, στα τέλη του ημερολογιακού έτους. Ό,τι κι αν σημαίνουν για εσάς οι απολογιστικες μουσικές λίστες, σίγουρα ως μέσος όρος εκφράζουν το επικρατόν κλίμα στη σύγχρονη μουσική, δυστυχώς αρκετά περισσότερο για όσους ακόμη ασχολούνται να ακούν και να μάθουν πράγματα και λιγότερο για το “απλό” κοινό που μένει συνήθως στα γνωστά και καθιερωμένα. Για φέτος λοιπόν, μερικά από τα hot ονόματα προέρχονται από το ευρύτερο post punk και ακούνε στα ονόματα Shame και Idles. Το ότι αμφότεροι προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία δεν θα το λέγαμε ακριβώς τυχαίο, αλλά αυτή η συζήτηση δεν βρίσκεται στους σκοπούς αυτού του κειμένου. Οι Λονδρέζοι Shame έχουν φρεσκότατο όνομα στην πιάτσα και ο δίσκος τους, Songs Of Praise, άγγιξε αρκετές ευαίσθητες χορδές. Όσο για τους Idles και το δεύτερό τους άλμπουμ, Joy As An Act Of Resistance, πέρα από τον αδιαφιλονίκητα ωραιότερο (και πολύ σύγχρονο) τίτλο της χρονιάς, διεκδικεί και τον τίτλο του καλύτερου άλμπουμ της σεζόν στις καρδιές πολλών πολιτικοποιημένων indie fans.

Παράλληλα με αυτά τα ονόματα και με τον ίδιο ενθουσιασμό αναφέρονται και οι Fontaines D.C. από το Δουβλίνο. Οι οποίοι κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα singles τους ως απλοί Fontaines, για να δηλώσουν κατόπιν την καταγωγή τους προσθέτοντας το D.C. (Dublin City, προφανώς) στο όνομά τους. Τα ξένα περιοδικά γράφουν διθυράμβους και το παράδοξο είναι πως, προς το παρόν, οι Ιρλανδοί δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο ολοκληρωμένο άλμπουμ, αλλά μονάχα τέσσερα singles, με το τελευταίο να κυκλοφορεί λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της Αθηναϊκής τους συναυλίας από την Primitive Music! Και κάπου εκεί ήρθε η ώρα να βάλουμε κάτω τα “κουκιά” και να τα μετρήσουμε: όλα αυτά για μία μπάντα με 4 singles και 8 τραγούδια συνολικά, σχεδόν όλα με δικό τους βίντεο κλιπ; Live στον ραδιοφωνικό σταθμό KEXP, γνωστό για τα σπουδαία ονόματα που φέρνει; Η εμπειρία μας - λέμε τώρα - στο χώρο δείχνει πως πολύ συχνά ο ειδικός Τύπος αναζητά Μεσσίες σε άσημα ονόματα που αποδεικνύονται μπανανόφλουδες, υπακούοντας συνήθως σε κελεύσματα εταιριών που αναζητούν προώθηση για τις μπάντες τους με οποιονδήποτε τρόπο.

Ως γνωστόν, για εμάς εδώ στο Soundgaze - είμαστε σίγουροι, για σας που μας διαβάζετε - η μουσική μετράει περισσότερο από το όποιο promotion. Ουσιαστικά η αφορμή για αυτό το κείμενο δόθηκε από το πραγματικά εκπληκτικό εναρκτήριο riff του νέου τους A-side, Too Real, αλλά κυρίως ο τρόπος που αυτό χρησιμοποιείται μέσα στο κομμάτι. Άλλες μπάντες ίσως κεφαλαιοποιούσαν το συγκεκριμένο riff για να χτίσουν ολόκληρο το κομμάτι επάνω του, όμως παρόλο που αποτελεί πρακτικά το μοναδικό θέμα του κομματιού, οι Fontaines DC χτίζουν σταδιακά την αγωνία μέχρι την επανεμφάνισή του με μαεστρικό τρόπο, σχεδόν ατονικό. Η αυθεντικά Ιρλανδική υφή της φωνής του Grian Chatten χρωματίζει τον στίχο “Is this too real for you?” με μία χαρακτηριστική ειρωνεία και αυτοπεποίθηση μαζί. Πρώτο single τους, πάντως, ήταν το εξαιρετικό Liberty Belle με το surf b-side Rocket To Russia, πιθανότατα ως ιδιότυπο tribute στους Ramones. Το live τους στο KEXP τους παρουσιάζει ως μία ορμητική live μπάντα με νεανικό δυναμισμό και σταθερή ρυθμική βάση - δείτε το όλο, αλλά ως πιο ενδεικτική στιγμή απολαύστε την απίθανη εκτέλεση του έτσι κι αλλιώς δυνητικού hit Boys In The Better Land.

There is no connection available”, μας τραγουδούν στο Hurricane Laughter, αλλά εκείνοι συνδέονται απόλυτα με τα προβλήματα της εποχής τους, τα οποία άλλωστε ζουν από πρώτο χέρι. Οι στίχοι τους περιέχουν την αλήθεια της γενέτειράς τους και της γενιάς τους μέσα στη σύγχρονη ζωή, αδύνατον να μην τους προσέξεις έτσι όπως τους απαγγέλει ο Chatten - σαν να θέλει να φωνάξει αλλά να τον εμποδίζει μία εσωτερική συστολή. Διαβάστε σχετικά τους εξαιρετικά εύστοχους στίχους του Chequeless Reckless (π.χ. “Charisma is exquisite manipulation/And money is a sandpit of the soul”). Αλλά και πόσο στιχοπλεκτικό μαστοριλίκι απαιτείται για να γράψεις και να τοποθετήσεις σε μουσική τους στίχους “Saying "sister, sister, how I missed ya, missed ya, let's go wrist to wrist, and take the skin off of my blister"”!

 

Η Partisan Records, εστία μεταξύ άλλων των Black Angels, των Cigarettes After Sex και φυσικά των Idles, τους έχει καπαρώσει και έχει αναλάβει την προώθηση της δουλειάς τους, ομολογουμένως με μεγάλη επιτυχία καθώς κατά τα φαινόμενα πιστεύει πολύ σε αυτούς. Το καλοκαίρι γύριζαν την Ευρώπη και τη Βρετανία, μόνοι ή ως festival act, το Ευρωπαϊκό tour ως support στους επίσης "νιούφηδες" Shame (τους θυμάστε παραπάνω;) καλά κράτησε από τα μέσα Νοεμβρίου και το Μάιο του 2019 θα συνοδεύσουν τους ομόσταβλους Idles (τι εκρηκτικό συναυλιακό πακέτο, πραγματικά!) για να κατακτήσουν μαζί τις σκηνές των ΗΠΑ. Στο ενδιάμεσο θα κυκλοφορούν ακατάπαυστα στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι κι άσχημα για μία μπάντα που έχει κυκλοφορήσει μόλις 8 κομμάτια, χωρίς ακόμη να τα έχει συλλέξει σε ολοκληρωμένο άλμπουμ! Τώρα που συμβαίνει και λίγο πριν εκραγεί, το φαινόμενο Fontaines D.C. κάνει μία προσωρινή παύση από τη Βρετανική του περιοδεία και θα μας τιμήσει στο μικρό Death Disco στις 13/12 για ένα ηλεκτρικό και ηλεκτρισμένο live, αλλά και μία μέρα νωρίτερα στο χώρο του Syd Records για ένα σύντομο προπαρασκευαστικό Syd Session σε ακουστικές φόρμες. Αναμένουμε και για τα δύο events με αγωνία, καθώς έχουμε κι εμείς την περιέργεια να επιβεβαιώσουμε (και μάλιστα με προσιτή τιμή εισιτηρίου) αυτά που ακούμε στα κομμάτια τους, αυτά που γράφουν τα ανά τον κόσμο μουσικά περιοδικά αλλά και για τη φήμη που τους ακολουθεί ως live act μεγάλης κλάσης.

 

Discography (Singles):

i) Liberty Belle 22/5/2017 - Rocket To Russia (b-side) 22/5/2017

 

ii) Hurricane Laughter 25/9/2017 - Winter In The Sun (b-side) 2/10/2017 

 

iii) Boys In The Better Land 23/2/2018 - Chequeless Reckless 

 

iv) Too Real 12/11/2018The Cuckoo Is A-Callin’

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr

Latest from Μιχάλης Κουρής

Related items