Print this page
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 05:32

Summer Mixtape 2021: Τάκης Κρεμμυδιώτης

Written by 

Οι μουσικές του φετινού μου καλοκαιριού είναι new wave και post punk, που όσο σβήνει η μέρα δίνουν τη θέση τους στο μεγαλείο και την ανατριχίλα που αρμόζει σε κάθε ηλιοβασίλεμα.  

 

Metro Decay - Κειμήλια

Γυρίζουμε πίσω στο 1984 και μπαίνουμε στον Πήγασσο με τρομερό dark wave και ελληνικό α-λα The Cure στίχο, που τραγουδιέται χωρίς να «φτύνει» μαγκιά. «Μες στο συρτάρι ασάλευτη ζει η σιωπή / Εικόνες που μένουν σε κοντάκι χαρτί». Μόνο που εδώ οι αναμνήσεις δεν είναι ασπρόμαυρες, αλλά ολοζώντανες και χρωματιστές.

 

Club of Rome – Germany

Ένα χρόνο πριν οι τρομεροί Αυστραλοί Club of Rome ακούγονται σαν τους Joy Division, γεμάτοι από την «αρχέγονη» ενέργεια του τρίπτυχου κιθάρα - μπάσο - ντραμς. Α, και κάτι ακόμα: με γερές δόσεις από το ανατριχιαστικό 80s σκοτάδι, που όσο δυσοίωνο κι αν έμοιαζε, κατέληγε πάντα αναγωγικό.

 

Spectres - Pictures from Occupied Europe

Κι εδώ υπάρχει Νοσταλγία, μόνο που είναι ο τίτλος του περυσινού δίσκου, στον οποίο βλέπουμε πώς πέντε τύποι από το Vancouver μπορούν να βάλουν στην πρίζα τους Sad Lovers & Giants.

 

A Flock of Seagulls - Space Age Love Song

Το 1980 το είχα σχεδόν προσπεράσει. Τις τελευταίες όμως είκοσι μέρες το έχω ακούσει τουλάχιστον 120 φορές (και λίγες λέω). Πρέπει να ανησυχώ, γιατρέ μου; Δείτε πρώτα το κλιπ - απόσπασμα από την ταινία Career Opportunities με την πανέμορφη Jennifer Connelly, γυρίστε πίσω στον εφηβικό σας έρωτα, και μετά δείτε το πρόσφατο κλιπ της γερασμένης μπάντας με την Prague Philharmonic Orchestra, μέχρι το τέλος όμως. Ύστερα ξαναδείτε το πρώτο και θα ερωτευτείτε… τη ζωή σας!

 

Weekend – Mirror

Πριν οκτώ χρόνια ένα τρίο από το San Francisco κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο Γρουσουζιά, αφήνοντας κατά μέρος το shoegazing στο Mirror και κάνοντάς μας να κουμπώσουμε το πάνω κουμπί του (μαύρου) πουκαμίσου μας.

 

Nuovo Testamento – Hush

Το Ιταλο-Αμερικανικό τρίο των Nuovo Testamento με έδρα την πανέμορφη Bologna, μας συστήθηκε πριν δύο χρόνια με ένα «τρομακτικό» τραγούδι, που θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει από την (παλιά) 4AD.

 

Fazerdaze - Lucky Girl

H Amelia Murray από το Auckland φτιάχνει καθαρόαιμο και δροσερό shoegaze, κατά το πρότυπο των Slowdive, αλλά νιώθει την ασφάλεια των The Chills και της Flying Nun Records. Και ο νοών νοείτω.

 

Wolf Alice - Lipstick on the Glass

Αρχοντικά 90s ξαναζούν μέσα από έναν πολύ καλό δίσκο, με την Ellie Rowsell απίστευτα ώριμη και τη μπάντα επικεντρωμένη στο πώς θα βγάλει πιο έντονα συναισθήματα. Ήταν που ήταν καλοί, οπότε…

 

Craig Armstrong - Laura's Theme

Με τα χρώματα του δειλινού φτάνει το ανεξίτηλο από το 1998 ντεμπούτο του Σκωτσέζου Craig Armstrong, από το οποίο δε διαλέγω τη συμμετοχή της Elizabeth Fraser, αλλά ένα ορχηστρικό έπος που σε κατακλύζει με τις εικόνες του.

 

In The Nursery - Touched With Fire

“The fire is out and spent the warm thereof / This is the end of every song man sings”. Αυτό αρκεί, για να μην το αδικήσω με λέξεις.

 

Τάκης Κρεμμυδιώτης

Latest from Τάκης Κρεμμυδιώτης

Related items