Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 21:00

Οι Rammstein μέσα από τους στίχους τους

Written by 

Πολλές φορές έχουν “κατηγορηθεί” οι Rammstein πως η μουσική τους είναι πολύ απλή και μονοδιάστατη. Οι γερμανόφωνοι στίχοι, βέβαια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους μη γερμανομαθείς να μπουν βαθύτερα στα τραγούδια τους και να κατανοήσουν, ίσως, κάποια διαφορετικά επίπεδα.

Μία ενδιαφέρουσα στιχουργική τεχνική που χρησιμοποιούν οι Rammstein και πρέπει να αναφερθεί είναι τα λεκτικά παιχνίδια που δίνουν διττή έννοια στον στίχο και έτσι το νόημα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την οπτική του δέκτη/ακροατή. Διασημότερο παράδειγμα όλων είναι βέβαια η πλοκή του πασίγνωστου Du Hast, το οποίο όπως ακούγεται μπορεί να είναι απλώς η αρχή των εκφράσεων που ακολουθούν το κομμάτι, αλλά και μόνο του σημαίνει "εσύ μισείς" και "εσύ μισείς εμένα" (du hasst mich). Ο πλούτος των γλωσσών είναι ανεξάντλητος…

Μία πληροφορία που δεν αναφέρεται συχνά είναι η προέλευση του ονόματος Rammstein. Η αμερικανική αεροπορική βάση του Ramstein (μη διορθώσεις, φίλε editor!), που λέτε, βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό της νοτιοδυτικής Γερμανίας, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 και βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Σημαντικό ιστορικό στοιχείο για τη συγκεκριμένη βάση είναι το ατύχημα που συνέβη σ Rammstein όμως λέγεται και ο “πολιορκητικός βράχος” (από το rammen - συγκρούομαι - και Stein - πέτρα, βράχος) και εδώ βρίσκεται η πρώτη διττής σημασίας λέξη που συναντάμε στην μπάντα, πριν καν σφυρίξει ο διαιτητής την έναρξη! Κάνουν πάντως την αναφορά τους στο ατύχημα στο (ναι το μαντέψατε) Rammstein από το ντεμπούτο τους (Herzeleid): 

Rammstein

Ένας άντρας καίγεται

Rammstein

Η μυρωδιά της σάρκας βρίσκεται στον αέρα

Rammstein

Ένα παιδί πεθαίνει

Rammstein

Ο ήλιος λάμπει

Τους αρέσει να αναφέρονται στους εαυτούς τους και, κυρίως, στους ακροατές-φανς τους, κολακεύοντάς τους, ζεσταίνοντάς τους ρυθμικά σε ένα φαντασιακό setlist opener ή προετοιμάζοντάς τους για την ορμητική καταγίδα που ακολουθεί στο άλμπουμ. Τον σκοπό αυτό επιτελούν κυρίως ποιο πρόσφατα κομμάτια όπως το Rammlied:

Eίσαι λυπημένος και μοναχός;

Επιστρέψαμε, άνοιξε (σ.σ. τη συσκευή, ράδιο, τηλεόραση κτλ)

Αυτός που περιμένει με σύνεση

Θα ανταμειφθεί την κατάλληλη στιγμή

Τώρα η αναμονή τελείωσε

Δανείστε το αυτί σας σε έναν θρύλο.

 

Ή το όμορφο Armee Der Tristen από το πιο πρόσφατο Zeit:

Είσαι λυπημένος σαν εμένα;

Δάκρυα τρέχουν στο πρόσωπό σου;

Έλα κοντά μας και μπες στη σειρά

Θέλουμε να είμαστε λυπημένοι μαζί.

Σχολιάζουν ακόμα και τα συνεχή ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο για συναυλίες, η έμφαση όπως δίνεται στις βραδιές που περνούν σε κάθε χώρα με παρέα προσωρινή (Ausländer). Σε αυτό το πλαίσιο ακούμε και πιο εσωτερικά κομμάτια στιχουργικά μιλώντας πάντοτε, όπως το Ich Will, το οποίο ξεκάθαρα σχολιάζει το επίπεδο της σχέση του Lindemann και όλης της μπάντας με τους φανς των Rammstein ως μάζα σε μια συναυλία:

Θέλω να με εμπιστευτείτε

Θέλω να με πιστέψετε

Θέλω να νιώσω τις ματιές σας

να ελέγξω κάθε χτύπο της καρδιας σας

Με καταλαβαίνετε;

Με νιώθετε;

Με ακούτε;

Δεν σας καταλαβαίνω!

 

Επιμένουν αρκετά στο σεξουαλικό κομμάτι και δη την σκληρότερη πλευρά του, με λιγότερους συναισθηματισμούς όπως άλλωστε περιμένουμε να ακούσουμε να συνοδεύει τον βιομηχανικής υφής ήχο τους. Σχεδόν πάντα όμως οι στίχοι προκαλούν με το θέμα τους τις αντοχές του ακροατή και ενίοτε έγιναν συζήτηση. Από πού να ξεκινήσεις: Στο (φοβερό) Halleluja, b-side του single Links 2-3-4, ακούμε για την παιδοφιλία στις εκκλησιαστικές τάξεις, όπου ο πρωταγωνιστής γυρνάει (αργά αργά) την εικόνα του Ιησού ανάποδα για να μην βλέπει τις πράξεις και τις ορέξεις του, γνωρίζοντας πως δεν συνάδουν με το πνεύμα του. Άλλες φορές είναι πιο άμεσο, όπως στο Bück dich (το πρόσωπο σου μου είναι αδιάφορο, σκύψε (σ.σ. Ευλογημένη;)!) ή το Rein Raus (το Μπες-Βγες των Kafrillion). Για το Pussy έχει μιλήσει η μυθολογία του internet και των “ατακτούλικων” συναυλιακών props εδώ και χρόνια… Κάποιες φορές βέβαια τους βγαίνει πιο ποιητικά το ερωτικό κομμάτι, όπως π.χ. στο Ohne Dich:

Χωρίς εσένα δεν μπορώ να υπάρξω

Μαζί σου νιώθω πάλι μόνος

Χωρίς εσένα δεν περνάνε οι ώρες

Με σένα τα δευτερόλεπτα μένουν ακίνητα

Δεν έχουν καμία αξία

 

Στους πιο πρόσφατους δίσκους νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν για τις παθογένειες κάποιων πολύ συγκεκριμένων λαών: του Αμερικανικού (Amerika), του ρωσικού (Moskau), αλλά και του γερμανικού (Deutschland), χτυπώντας πάντα κέντρο, ενοχλώντας, αλλά στο μεσοδιάστημα φτιάχνοντας βίντεο κομψοτεχνήματα.

Γερμανία η καρδιά μου στις φλόγες

θέλω να σε αγαπήσω και να σε καταραστώ μαζί.

Γερμανία η ανάσα σου ψυχρή,

(είσαι) τόσο νέα αλλά και τόσο γερασμένη.

Ξέρω κινήσεις που είναι πολύ χρήσιμες

και θα σε προστατέψουν από λάθος βήματα

και όποιος δεν θέλει να χορέψει στο τέλος

δεν γνωρίζει ακόμα ότι πρέπει

κάνουμε έναν ωραίο στρογγυλό χορό.

 

Και στους μετανάστες έχουν αναφερθεί, ειδικά σε αυτούς που δε στεριώνουν και που πάντοτε όπου και αν βρεθούν θέλουν να κάνουν μία καινούργια πατρίδα και πάντα αντιμετωπίζονται ως ξένοι. (Mein Land). Η πολιτική βέβαια βρίσκεται πάντοτε στο στιχουργικό ραντάρ τους, αν και ενίοτε όλοι μπερδευόμαστε για την ακριβή τους τοποθέτηση. Εμείς κρατάμε σχετικώς τους στίχους του Links 2 3 4:

Θέλουν την καρδιά μου στη δεξιά πλευρά

Αλλά όταν κοιτάζω προς τα κάτω

Τότε χτυπάει αριστερά

 

Βεβαίως μόλις ξύνουμε την επιφάνεια των θεμάτων που αρέσκονται να αναφέρουν οι Rammstein - πώς να εξαντλήσεις 30 σχεδόν χρόνια δισκογραφίας σε 800 λέξεις; Προς το παρόν, ζεσταινόμαστε με αυτά και τους αναμένουμε την Πέμπτη 30 Μαϊου στο ΟΑΚΑ για τη δεύτερη και, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη συναυλία τους επί ελληνικού εδάφους. 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα