Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 05:31

MEMORY LANE: The Orient Express - The Orient Express (1968)

Written by 

Ξεκινώντας από την αρχή...

Το κατεστημένο της ζωής, ο συστημισμός και η ρουτίνα μιας καθημερινότητας γκρίζας και προπάντων ανιαρής ερχόταν πάντα σε αντιδιαστολή με αυτή την αλήθεια που ήθελε να φανερώσει ο άνθρωπος εκ των έσω του. Το μυστικό μονοπάτι κάθε μοναδικής διαδρομής που ψάχνει η ψυχή από δίποδα σώματα και μη να βιώσει, να εξωτερικεύσει ως δράση και να λάβει ως πάθος ανεκπλήρωτο, ως το γκάζι της φυγής και την παρά φύση πολύχρωμη φαντασία της, μοιράστηκε ως ταμπέλα ραφιού υπεραγοράς η ψυχεδέλεια...Πολύχρωμοι δίσκοι, διαφορετικές μουσικές, εθιστική μυρωδιά βινυλίου και χαρτιού φθαρμένου σε πολύπλοκους χρόνους, το όνειρο της συλλογής περιπλέκεται από την σπανιότητα, τα μπλογκς και τις συνθέσεις καπνού και ουσιών.

Σε όλη αυτή την άναρχη άνοιξη, απολαμβάνεις την μέθη του ήλιου και αφήνεσαι στην ζεστασιά των καλοκαιρινών συνθέσεων ως μόνη διέξοδο για επιστροφή στα πρωτόγονα ένστικτα της ζωής, ο άνθρωπος και η φύση, μακριά από πόλεις, μακριά από δόγματα, μακριά από φορολογικές αποδείξεις.

Οι παραπάνω σκέψεις έχουν να κάνουν με την μέθεξη ιδεών και εμπειριών τριών πολιτών του κόσμου: ενός Γάλλου ταξιδευτή, απέραντα γοητευμένου με τους ανατολίτικους ήχους, το ούτι και τα αρχέγονα αραβικά έγχορδα, ενός Ιρανού οραματιστή αλχημειών ανατολικής και δυτικής μουσικής και ενός Βέλγου πιλότου ουτοπιστή, χαμένου στους κιθαριστικούς ψυχεδελικούς ήχους των 60’s. Οι τρεις μαζί (Guy Duris, Farshid Golesorkhi και Bruni Giet) πρωταγωνιστούν στην υπέροχη μουσική ιστορία του Orient Εxpress, που ταξιδεύει από την μία άκρη της γης στην άλλη από το 1968.

Οι επιβάτες του απολαμβάνουν μια πρώιμη world fusion διαδρομή χωρίς επιστροφή, με καταιγιστικούς ήχους από κρουστά, κιθάρες, σιτάρ, ούτι, μελόντικα, ανένταχτα και υπέροχα ξεσηκωτικά για το πνεύμα την ψυχή και την καρδιά.

To μέγα μυστήριο της αναζήτησης έφερε τον Guy μακριά από την πατρίδα του να ψάχνει τον πειραματικό του εξαγνισμό στο Ιράν και τις παραδόσεις του. Εκεί συναντάει τον Farshid - o μύθος λέει, γόνος σεβαστής Περσικής οικογένειας - και ξεκινούν μαζί το μουσικό ταξίδι τους, μεταγγίζοντας τους ήχους της Ανατολής στις Δυτικές νόρμες.

Φτάνοντας στην Ευρώπη η υπερταχεία ανέβασε επάνω τον κιθαρίστα Bruni Giet, εθισμένο στους ψυχεδελικούς και progressive ήχους του Radio Luxemburg, ενός από τους πιο ιστορικούς αγγλόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς της underground pop και rock, και εκεί οι πειραματικοί παραδοσιακοί ήχοι τους έδεσαν με την δυτική rock αισθητική. Το ταξίδι συνεχίστηκε και έγινε υπερατλαντικό: πλέον στις ΗΠΑ στερεοποιούν το μάγμα των ήχων τους και αποτυπώνουν αυτό το υψηλής αισθητικής κράμα μουσικής από όλο τον κόσμο βάζοντας στις ράγες το Οrient Express, έτοιμο πλέον να μπει στην χρονομηχανή για ατελείωτες διαδρομές στις ράγες της...

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ήχου μνημείου στην παγκοσμιότητα των πολιτισμών είναι η εμβάθυνση στις μουσικές ρίζες, η συνεχής διερεύνηση των ομοιοτήτων εν είδει free jazz αυτοσχεδιασμού (πάρτε μια γεύση ακούγοντας το Ιmpulse) και η ένωση των κοινών στοιχείων στο πρώτο βινύλιο που συγχέει τόσο αρμονικά τους δύο πολιτισμούς… Όλες οι συνθέσεις καλούν για εξαγνισμό της ψυχής, κανένας τύπος, κανένα κλισέ, μουσική για όλους!

Aκούστε το ερωτικό κάλεσμα του Fruit of the Desert, τις ξέφρενες κραυγές του Guy Duris υπό τους ανάρμοστους ήχους του ούτι στο Dance for Me, την μάγισσα της Ανατολής Layla να χορεύει υπό το τουμπελέκι και την ηλεκτρική κιθάρα, τις εναέριες φανταστικές πτήσεις των πολύχρωμων Birds of India, τη rock διαδρομή για την Βομβάη στο Τrain of Bombay, περιπλανηθείτε στα καραβάνια της ερήμου με το Αzaar, νιώστε την υπέρβατικότητα και την ένωση στο For A Moment, αφεθείτε στην ψυχεδέλεια των καιρών με το Little Star, χάνεις τις αισθήσεις σου αναμένοντας τον θάνατο και ζώντας το παραλήρημα από το Cobra Fever...

Αυτό το άλμπουμ δεν θα το βρείτε στις υπεραγορές...αν κάποτε δείτε την υπερταχεία να καταφθάνει, μην την αφήσετε να προσπεράσει. Ανεβείτε και ζήστε την πιο αναπάντεχη διαδρομή από Δύση σε Ανατολή…μπορείτε να το ακούσετε εδώ, οι ορίζοντες απλώνονται μπροστά μας παντού και πάντα, αρκεί να μην βλέπουμε τα πάντα ως data...  

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα