Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 22:00

MUSIC SCOUTING: Ultra Arcanum

Written by 

Πάντα ενθουσιάζομαι, όταν ανακαλύπτω μια καινούρια μπάντα. Πόσο μάλλον όταν το συγκρότημα που θα παρουσιάσω σήμερα είναι «παιδί» ενός εκ των πλέον κοντινών μου ανθρώπων – και μιας από τις πιο glamorous φιγούρες του αθηναϊκού εναλλακτικού clubbing – του Κωνσταντίνου Δορλή.

Ο Κωνσταντίνος κατάγεται (όπως όλα τα εκλεκτά τέκνα της πατρίδος, άλλωστε) από την Πελοπόννησο. Αν και πολλές πόλεις ερίζουν για την καταγωγή του, ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι η σκούφια του κρατάει από το Αίγιο, όπου μεγάλωσε. Στη συνέχεια η πορεία του τον έφερε στο κλεινόν άστυ, όπου (πέρα από τις αχαλίνωτες βραδιές σε Mephis, Decadence, MoBetter κ.λπ.) ξεκίνησε να ασχολείται με τις τέχνες και πιο συγκεκριμένα με τη ζωγραφική και τη μουσική. Τη ζωγραφική του ικανότητα την αφήνω στους επαΐοντες, εμείς θα μιλήσουμε για τη μουσική. Στην Αθήνα πειραματίστηκε συνθέτοντας ηλεκτρονικούς ήχους, όμως αυτό δεν του αρκούσε. Έφυγε για την Αγγλία, αναζητώντας partners για ένα μουσικό σχήμα. Μετά από διάφορες περιπλανήσεις, μαζί με τον Mark Verlaine (στίχοι, φωνητικά) ίδρυσαν τον Ιανουάριο του 2014 τους Ultra Arcanum. Το σχήμα βοηθά ως συνεργάτης από τον περασμένο Ιούνιο ο Peter A. Hughes (κιθάρα και μπάσο).

Ποιο είναι το μουσικό στίγμα των U.A.; Κινούνται στον ευρύτερο χώρο της νεορομαντικής synth pop και του new wave με αρκετά στοιχεία κιθαριστικής indie pop. Βασικές τους επιρροές είναι τα αγαπημένα σχήματα του (βασικού συνθέτη, παραγωγού και υπεύθυνου για το mixing) Κωνσταντίνου, ήτοι οι Duran Duran, οι Smiths, οι New Order, οι Cure, οι Pet Shop Boys, οι Ultravox και οι Depeche Mode.

Βάση του συγκροτήματος είναι το Birmingham, όμως πλέον κινούνται αρκετά στο Λονδίνο όπου δίνουν συναυλίες. Έχουν υπογράψει στην ανεξάρτητη εταιρεία Nadanna που ειδικεύεται στο χώρο της minimal synth, της electropop και του italodisco και οσονούπω κυκλοφορούν το πρώτο τους mini LP με τίτλο Moment In Time (μόνο σε βινύλιο, παρακαλώ!) που θα περιλαμβάνει 8 κομμάτια (6 original και 2 remixes από μέλη συγκροτημάτων της Nadanna), τα 5 εκ των οποίων μπορείτε να τα ακούσετε στο soundcloud του συγκροτήματος. Το εξώφυλλο του LP σχεδίασε (ποιος άλλος;) ο Κωνσταντίνος. Μετά την κυκλοφορία του mini LP στα σχέδια της μπάντας είναι η κυκλοφορία ενός διπλού άλμπουμ με 16 κομμάτια (!) και μια tour, ώστε να τους γνωρίσει το ευρύ κοινό.

Δείτε εδώ το πρώτο τους βίντεο για το κομμάτι Twilight Shades που μου θύμισε λίγο Sad Lovers and Giants. Οι φανατικοί του είδους θα τους λατρέψουν (άλλωστε παπούτσι από τον τόπο σου κ.λπ., κ.λπ.).

Γιώργος Χριστόπουλος

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα