Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 19:37

MUSIC SCOUTING: Tokkoi

Written by 

Ένας ακόμη συμπατριώτης μας που, αν και άγνωστος στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα πορεία στο εξωτερικό

Το όνομα Tokkoi δεν σας λέει τίποτε, όμως όσοι ασχολείστε με το χώρο της downtempo electronica θα τον μάθετε σύντομα. Ο Γιώργος Βουγιούκας (το πραγματικό του όνομα) υπήρξε DJ σε Αγγλία και Ελλάδα, όμως από το 2010 αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή. Μεγαλωμένος με κλασική μουσική παιδεία και έχοντας πρότυπα καλλιτέχνες όπως ο Moby, ξεκίνησε να συνθέτει μουσική που κατατάσσεται στο χώρο του chill out/downtempo/ambient.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών του ήταν να τον ανακαλύψει η ανεξάρτητη βρετανική εταιρεία Baroque Records και να κυκλοφορήσει δύο κομμάτια του στη σειρά συλλογών με τίτλο Chilled Structures που κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στην πρώτη δεκάδα του σχετικού chart του Billboard. Η επιτυχία των κομματιών έδωσε στον Tokkoi την ώθηση να συνθέσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Custom Made World που κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία, καθώς σκαρφάλωσε στο νούμερο 1 του chill out chart του Beatport. Τώρα θα μου πείτε τι είναι το Beatport. Είναι το μεγαλύτερο κατάστημα ηλεκτρονικής  μουσικής στον κόσμο, ένα είδος Amazon για τους λάτρεις του είδους, στο οποίο σκοτώνονται για να εισέλθουν καλλιτέχνες όπως ο Skrillex και οι Daft Punk. Το Beatport έχει δικά του charts ανά κατηγορία και ο Γιώργος κατόρθωσε κάτι εξαιρετικά δύσκολο για Έλληνα καλλιτέχνη, να μπει στην ελίτ ενός απαιτητικού χώρου.

Μετά την επιτυχία των ψηφιακών κυκλοφοριών, ήρθε η ώρα ο Tokkoi να κυκλοφορήσει το άλμπουμ του σε «φυσική» μορφή. Το CD (που περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσικούς και τραγουδίστριες από όλον τον κόσμο (Jon Silva, Alex Villanueva, Sahpe, Owsey, AthinaNiki, Emmanuelle Vera, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Meagan) θα κυκλοφορήσει σε digipack και σε αριθμημένη, limited έκδοση 105 αντιτύπων σε χρυσή μεταλλική συσκευασία που θα φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη. Ας ελπίσουμε να τον γνωρίσει και το εγχώριο κοινό, διότι, σύμφωνα με ξένους ειδικούς του χώρου, ο Γιώργος Βουγιούκας (Tokkoi) θεωρείται ως ένας από τους πιο ανερχόμενους μουσικούς της παγκόσμιας Chill Out/Electronica σκηνής.

Ακούστε εδώ ένα δείγμα της δουλειάς του.

Περισσότερες πληροφορίες εδω

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα