Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 05:20

Live review: Chinawoman/Σtella 28/11/15 @ Fuzz Live Music Club

Written by 

Τα τελευταία χρόνια, όταν η κοστολόγηση των εισιτηρίων για να δει κανείς μικρομεσαία ονόματα, που αρκετές φορές παρουσιάζουν ισάξιο αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μεγαλύτερα, σε αξιοπρεπείς χώρους έχει προσαρμοστεί σε πιο λογικά για την εποχή επίπεδα, ένας φίλος των συναυλιών μπορεί να προσέλθει (πάντα στη θεωρία, διότι η πραγματικότητα υποδεικνύει τρανή οικονομική δυσπραγία για τους περισσότερους...) σε κάποια live έστω και δοκιμαστικά. Η Chinawoman, αν και τακτική πλέον επισκέπτρια, ανήκει ακόμη στην κατηγορία που χρειάζεται έναν πυκνό πυρήνα fans προκειμένου να προσελκύσει κι άλλο κοινό στις συναυλίες της. Σε συνδυασμό με το εύηχο support της Σtella, αν μη τι άλλο δημιουργήθηκε το κατάλληλο buzz για μία αξιόλογη - ως αξιοθαύμαστη - προσέλευση ακόμη και πριν ξεκινήσει το “μικρό” όνομα.

Για τη Σtella (Χρονοπούλου), λοιπόν, ακόμη ακούγονται πολλά θετικά σχόλια, που δικαιολογούνται από την ποιότητα του ομώνυμου ντεμπούτου της που κυκλοφόρησε φέτος από την Inner Ear. Προσωπικά είχα εκτιμήσει την μελωδική pop ατμόσφαιρα του άλμπουμ, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να την δω ζωντανά σε κάποιο προηγούμενο χρονικό σημείο. Με μια μπάντα όντως δεμένη λόγω της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί από τις ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και με ιδιαίτερή “ξερή” συνολική χροιά για να γίνονται εντονότερες οι ηλεκτρονικές 80s καταβολές του ήχου της, παρουσίασε ένα μέρος του δίσκου, κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια,  αλλά και ένα τραγούδι από την επερχόμενη δουλειά της, που κινήθηκε σε αντίστοιχο ύφος. Δεν χρειάζεται άλλωστε να αλλάξει πολλά. Φαίνεται να έχει πιάσει το νόημα της σωστής pop: απλές δομές και, κυρίως, μελωδίες που καρφώνονται στο μυαλό και δεν αφαιρούνται ούτε με χειρουργική επέμβαση. Η ίδια η Στέλλα άφηνε να διαφανεί μία ελαφρά συστολή και ένα γόνιμο άγχος στην έκφρασή της, ειδικά βλέποντας πως σε ένα όχι δικό της live είχε τόσο θετική αντιμετώπιση από το κοινό. Έκλεισε με το αναμενόμενο ραδιοφωνικό δίδυμο Made To Attack και Picking Words, έχοντας πλέον το κοινό ξεκάθαρα με το μέρος της. Να και μία φορά που οι καλές συστάσεις από τον εγχώριο μουσικό Τύπο εξαργυρώνονται με έμπρακτη αποδοχή από τους απλούς ακροατές.

H Michelle Gurevich πρωτοήρθε στην Ελλάδα ως Chinawoman το 2013, γεμίζοντας ασφυκτικά το six d.o.g.s. και τις δύο μέρες που εμφανίστηκε. Το κατόρθωμα δεν φαίνεται αξεπέραστο, δεδομένης της μικρής χωρητικότητας του venue, αλλά έδειξε μια δυναμική της αισθαντικής τραγουδοποιού. Τώρα βρισκόμαστε στο 2015 και, στην τρίτη αισίως επίσκεψή της στη χώρα μας, το Fuzz Club, ο χώρος που φιλοξένησε φέτος την Chinawoman, γέμισε με πάνω από 1000 άτομα, αρκετά περισσότερα δηλαδή από την περσινή εμφάνισή της στον ίδιο χώρο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε η φετινή εμφάνιση συντελούν στο παράδοξο αυτής της επιτυχίας: η κυρία Gurevich δεν βρίσκεται εν μέσω κάποιας τακτικής περιοδείας, ούτε έχει να υποστηρίξει κάποιο νέο υλικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά της εδώ, ούτε (πιθανότατα) έχει αυξηθεί δραματικά ο χρόνος τον οποίο αφιερώνουν τα τοπικά ραδιόφωνα στα τραγούδια της.

Πιο σκοτεινή σε αυτήν την εμφάνιση, η Chinawoman ελάχιστες φορές συνελήφθη να χαμογελάει κάπως πιο έντονα. Έφερε μόνιμα το γνωστό ηδυπαθές βλέμμα, όχι ψυχρό αλλά όχι και τόσο ζεστό προς ένα κοινό που τη δόξαζε με βλέμματα και φιλιά αγάπης, τραγούδι και χειροκρότημα. Επέλεξε ένα πιο “μαύρο” πέπλο για να ντύσει τις επιλογές της, οι οποίες έτσι κι αλλιώς ως σύνολο απευθύνονταν πιθανότατα περισσότερο στους οπαδούς παρά σε όσους είχαν απλώς την περιέργεια να βιώσουν από κοντά αυτό που μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα ως συναυλιακή εμπειρία. Βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να περίμενε δυναμική σκηνική παρουσία και όντως έτσι ήταν τα πράγματα, ώστε να τηρείται ατμόσφαιρα υπνοδωματίου, στο οποίο είχαν γραφτεί στην πειονότητά τους τα (πρώτα έστω) τραγούδια της. Όσοι έχουν κατά καιρούς ταυτιστεί (ή ακόμη χειρότερα “καεί”) με το νόημα και τη μουσική των κομματιών της, έχουν με το μέρος τους τις πιθανότητες να κατανοήσουν τι εννοώ. Εννοείται πως αποθεώθηκε στο μινιμάλ ξεκίνημα με Lovers Are Strangers, To Be With Others και Show Me The Face, έπιασε κορυφή στα I’ll Be Your Woman και What Was Said, το μόνιμο hit Party Girl σήκωσε ψηλά τα κινητά (κάποτε πρέπει να επανέλθει το, λιγότερο ασφαλές αλλά σαφώς πιο ατμοσφαιρικό, άναμμα των αναπτήρων) και το Russian Ballerina που έκλεισε τη συναυλία έδρασε ως χορευτική αποφόρτιση όλης της συναισθηματικής έντασης του υπόλοιπου σετ.

Η πρώτη λέξη (όπως μας αφηγήθηκε από σκηνής) που μαθαίνουν οι ξένοι όταν έρχονται στην Ελλάδα είναι “σ’ αγαπώ” (ίσως όχι, αλλά ποιοι είμαστε εμείς για να χαλάμε τις όμορφες ψευδαισθήσεις), σε αντίθεση με τον Καναδά (η Chinawoman, παρά το stage name, έχει από Καναδό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα) όπου πρώτα ακούνε το “sorry”. Τα “σ’ αγαπώ” και “ευχαριστώ” ακούστηκαν αρκετές φορές από το στόμα της, περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο μας απήύθυνε στα αγγλικά - λέξεις που, όπως γράψαμε και παραπάνω, βγήκαν πολλάκις και από το στόμα των οπαδών. Η (μάλλον αναπάντεχη, αν με ρωτάτε κι ας μου αρέσει πολύ) αποδοχή και αγάπη μερίδας του ελληνικού κοινού προς την Chinawoman ήταν αυτή που την έφερε στα μέρη μας για τρίτη φορά μέσα σε ισάριθμα χρόνια. Έστω κι αν, πρακτικά, αυτή η συναυλία δεν είχε κάποιον εξώφθαλμο λόγο ύπαρξης, έστω κι αν αυτή τη φορά ένιωσα πως κάτι έλειπε για να απογειώσει την εμφάνισή της, αποτελεί σημαντική επιτυχία και μόνο ότι κατάφερε και συγκέντρωσε τόσο κόσμο που έψαχνε μια ζεστή φωνή για να εκφράσει τα μεράκια του (ας μην γράψω “νταλκάδες” ακόμη).

 Κείμενο / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα