Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015 14:50

Live Review: 1000mods / Godsleep @ Πειραιώς 117 Academy, 19/12/15

Written by 

Οι 1000mods ήταν το γκρουπ στο οποίο ανατέθηκε η «ευθύνη» να «εγκαινιάσει» το νέο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, το Πειραιώς Academy 117. Έχοντας προ καιρού ξεφύγει από τα στενά όρια μικρών χώρων (σαν το Αν) και έχοντας αποκτήσει πείρα από μεγάλες σκηνές (όπως του Rockwave), δεν υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα συγκέντρωναν πολύ κόσμο, ούτε και αν θα στέκονταν αντάξιοι των περιστάσεων.

Με αρκετή περιέργεια να γνωρίσουμε το νέο χώρο, εισήλθαμε στο Πειραιώς Academy. Οι πρώτες εντυπώσεις ασφαλώς θετικές. Ευρύχωρος και άνετος χώρος, με απρόσκοπτη επαφή προς την αρκετά μεγάλη σκηνή, κάτι που οφείλεται στο κεκλιμένο επίπεδο και την αμφιθεατρική διαμόρφωση της πλατείας όπως και του εξώστη. Διαθέτει τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει μεγάλες συναυλίες και τα όποια μικροπροβλήματα φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεραστούν από συναυλία σε συναυλία. Ας ελπίσουμε ότι η ύπαρξη ενός τρίτου μεγάλου venue (μετά το Gagarin και το Fuzz) θα έχει θετικό αντίκτυπο στον συναυλιακό ανταγωνισμό προς τέρψη φυσικά των μουσικόφιλων.

Στο καθαρά μουσικό κομμάτι, οι Αθηναίοι Godsleep ήταν αυτοί που ανέβηκαν πρώτοι στη σκηνή. Έχοντας κυκλοφορήσει φέτος το ντεμπούτο τους Thousand Sons Of Sleep είχαν την ευκαιρία, παίζοντας ως support για τους 1000mods, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μεγαλύτερο από το συνηθισμένο κοινό. «Μπουκωμένο» heavy rock με γερές δόσεις από doom θα μπορούσε να περιγραφεί το μουσικός ύφος τους. Σε κάθε περίπτωση, συγγενικό με αυτό των headliners. Παρά τα τεχνικά προβλήματα και το σχετικό τρακ, τα κατάφεραν αρκετά καλά και στο τέλος εισέπραξαν δίκαια το χειροκρότημα του κοινού. Ένα κοινό που σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να μπαίνει στο μουσικό τους trip και να «κοπανιέται» στο ρυθμό της μουσικής τους, που είχε σαφώς πιο δυνατή στιγμή το κομμάτι The Call, με το οποίο ανοίγει η παρθενική τους δουλειά. Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη εγχώρια heavy rock σκηνή ήδη θα γνώριζαν τη δουλειά των Godsleep, μετά όμως από το συγκεκριμένο live σίγουρα η δημοτικότητα τους αυξήθηκε.

Το Πειραιώς Academy είχε γεμίσει ασφυκτικά όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι 1000mods. Οι Κορίνθιοι heavy rockers έχουν γράψει ήδη πολλά συναυλιακά χιλιόμετρα, συνεπώς δεν σάστισαν μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό. Έκαναν ό,τι κάνουν σε όλα τα live τους, παρουσιάζοντας με ενέργεια και πάθος μια επιλογή κομματιών από όλη τη δισκογραφία τους. Η μόνη διαφοροποίηση τους σε σχέση με τις προηγούμενες φορές που τους έχουμε δει ,έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτοντας υπεραρκετό χρόνο ως headliners, επέλεξαν να κινηθούν σε λογική τζαμαρίσματος σε πολλά κομμάτια (τακτική που ακολουθείται κατά κόρον από πολλά σημαντικά heavy rock σχήματα). Εδώ, τα κομμάτια του ντεμπούτου τους Super Van Vacation (2011) φάνηκε να υπερέχουν, καθώς κουβαλούν μέσα τους αυτή τη διάθεση, έτσι εξηγείται και η μεγάλη διάρκεια των περισσοτέρων από αυτά. Από την άλλη, οι συνθέσεις του δεύτερου άλμπουμ τους Vultures (2014), πιο γρήγορες, πιο rock&roll και βεβαίως πιο σύντομες, κάποιες στιγμές έδειχναν να ξεχειλώνουν.

Οι τριάδα Road to BurnVidageSuper Van Vacation (από το πρώτο τους δίσκο και τα τρία) αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η ραχοκοκαλιά του live τους αποτελώντας το άνοιγμα (Road to Burn), την κορύφωση (Vidage) και το κλείσιμο (Super Van Vacation) της συναυλίας. Φυσικά δεν έλειψαν και τα κλασικά πλέον 7 Flies, Track Me, Set You Free και El Rollito, επίσης μέσα από την πρώτη δουλειά τους τους, αλλά και τα νεότερα Claws, Vultures, Low από την περσινή κυκλοφορία τους. Κάπου στο μέσον της εμφάνισης τους χώρεσαν το Desert Side of Your Mind από το μυθικό πια πρώτο EP Blank Reality, αλλά και ένα νέο κομμάτι από το άλμπουμ που δουλεύουν τώρα.

Οι 1000mods έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου από την πρώτη φορά που τους είχα δει (έχουν μεσολαβήσει έκτοτε άλλες 10 φορές περίπου) και το γεγονός ότι παίζουν πια σε μεγάλους χώρους είναι κάτι που κατάφεραν με το σπαθί τους (ακόμα θυμάμαι ένα mini festival προ τριετίας στο Gagarin όπου είχαν παίζει μαζί με τους Lord 13 και τους Mahakala μπροστά σε συγγενείς και φίλους, γεγονός που τους αδικούσε καταφανώς αλλά έμελλε να μην επαναληφθεί, καθώς στην περσινή τους επίσκεψη στον ίδιο χώρο η ουρά ήταν τόσο μεγάλη που δεν κατάφερα καν να μπω). Η μπάντα από το Χιλιομόδι έχει καταφέρει οι συναυλίες της να είναι όλες σε υψηλό επίπεδο και ποτέ δεν έχουν απογοητεύσει όσους τους παρακολουθούν. Από εκεί και περά είναι βέβαιο ότι θα το ευχαριστηθείς, άλλες φορές περισσότερο κι άλλες λιγότερο (προσωπικά από τις φετινές εμφανίσεις τους θα διάλεγα αυτή του Rockwave ως πιο απολαυστική). Σε κάθε περίπτωση οι 1000mods είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα