Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 21:20

Live Review: Θανάσης Παπακωνσταντίνου @ Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, 6/6/16

Written by 

Για κάποιους το καλοκαίρι ξεκινάει με το πρώτο παγωτό. Για κάποιους άλλους με το πρώτο μπάνιο. Για εμένα ξεκινάει με το Θανάση Παπακωνσταντίνου, ή απλά “Θανάση” όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, στο Θέατρο Βράχων. Φέτος, η συναυλία έγινε στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβαλ του Δήμου Βύρωνα “Στη Σκιά Των Βράχων” που φέτος είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Άννας Συνοδινού.

Ανηφορίζουμε λοιπόν και παίρνουμε θέση κάτω απο το επιβλητικό τοπίο των βράχων. Τη σκηνή διακοσμούν μεγάλοι γκρι και μικροί πολύχρωμοι ανεμόμυλοι και περιμένουμε να πέσει ο ήλιος για να ανέβουν οι μουσικοί. Ο κόσμος αυξάνεται συνεχώς και γινόμαστε όλοι ένα αναμένοντας. Έχουμε στριμωχτεί αλλά δε μας απασχολεί ιδιαίτερα. Θέλουμε απλά να ξεκινήσει και να ταξιδέψουμε όλοι μαζί και να γλεντήσουμε. Μια φίλη μου είπε πως για τους Αθηναίους το ετήσιο ραντεβού με το Θανάση είναι το δικό τους ονειρικό πανηγύρι. Είναι οι στιγμές που θα αφήσεις την ψυχή σου στον αέρα και θα παραμυθιάσεις την καρδιά σου πως είσαι κι εσύ ένα Αερικό.

Λίγο μετά τις 9, ανεβαίνουν στη σκηνή και όλα ξεκινάνε “Σαν Αστραπή”. Τα μάτια καρφωμένα στην άκαμπτη αλλά πάντα ζεστή παρουσία του Θανάση. Ο μάντης Τειρεσίας φέρνει στη σκηνή και τη σταθερή συνοδοιπόρο και λατρεμένη του κοινού, Ματούλα Ζαμάνη. Ο κόσμος την αποθεώνει και ο πρωταγωνιστής μας κάνει ζήλιες. Η σκυτάλη πηγαινοέρχεται μεταξύ τους με τρυφερότητα, τη δανείζεται ο γνωστός πια “ανηψιός” Αλέξανδρος Κτιστάκης αλλά και μια νέα εξαιρετική προσθήκη στην ομάδα, ο Αλέξανδρος Κούστας του οποίου τη βαθιά υπέροχη φωνή υποδέχτηκε το κοινό με ζεστή αγκαλιά. Ο οικοδεσπότης πλέον μοιράζεται το πρόγραμμα με τους νεότερους και αυτό δε μπορεί παρά να καταλογιστεί στα υπέρ του κι ας γκρινιάζει ο κοσμος. Η κληρονομιά που αφήνει είναι τεράστια σε κάθε επίπεδο και το λίγο του ακόμα είναι πολύ. “Η τέχνη όταν δεν είναι παρηγορητική, δεν είναι τέχνη” όπως είπε και ο ίδιος.


Στις συναυλίες του δεν περιμένεις εκπλήξεις. Ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, δεν πας για τις εκπλήξεις. Ξέρεις οτι τα κορμιά θα λυθούν με τα «Έρημα Κορμιά», θα ανατριχιάσουν με το «Αερικό» και θα χτυπηθούν και θα φωνάξουν παθιασμένα με τον «Πεχλιβάνη». Με ήχο ελαφρως πιο ηλεκτρικό ακούσαμε αγαπημένα τραγούδια από το μεγαλύτερο κομμάτι της δισκογραφίας του. “Βάλια Κάλντα”, “Κοιλάδα των Τεμπών”, “Κάτω Απ’το Μαξιλάρι”,“Μιλώ Για Σένα”, “Αγρύπνια”, “San Michele”, “Αμερική”. Κι όμως, μετά απο σχεδόν 3 ώρες, ήμασταν ακόμα αχόρταγοι.

Κείμενο: Shanti Thomaidi / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα